Torta Caprese – čokoladni klasik bez brašna

Vjerujem da ste svi čuli za slavni (i puno puta opjevani) talijanski otok Capri, a jeste li čuli za njegovu najpoznatiju slasticu Tortu Caprese? Torta Caprese je jedan od onih klasičnih kolača koji se peku, kako kod kuće, tako i u raznim slastičarnicama i služe skoro pa čitavo jedno stoljeće.

(U originalu se Torta Caprese posipa šećerom u prahu, meni je draži gorki kakao)

ac0

Torta nastala greškom

Kao i mnoge slastice, a i jela koja danas rado jedemo, i ova torta od čokolade i badema nastala je pukom greškom. I kako to obično biva, sasvim neočekivano postala je omiljena torta na mnogim stolovima. Zasluga za recepturu ove torte pripada kuharu imena Carmine Di Fiore, koji je 1920. godine po prvi puta ispekao ovu tortu u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju. Pa jedna od priča kaže, kad je pripremao tortu za tri američka kriminalca koja su na ovaj otok u regiji Kampaniji došli kako bi kupili par zaštitnih dokoljenica za svima nam znanog mafijaša Ala Caponea, zaboravio je u tijesto dodati brašno. Možda zbog uzbuđenosti i straha od pogreške u pripremi torte za ljude „tog kalibra“, ali pogreška se dogodila – Carmine je zaboravio dodati upravo jedan od glavnih sastojaka.  No u stvarnosti, finalni se rezultat pokazao izvrsnim, torta je bila prava pravcata delicija i ubrzo je postala jednom od najpoznatijih torti u Italiji za koju se mahom tražio recept.

ac2

Kako se priprema Torta Caprese?

Za originalnu tortu su vam potrebni sljedeći sastojci; jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i maslac. Za posebnu citrusnu notu slobodno dodajte i ribanu koricu naranče, a za bolje dizanje žlicu ruma ili konjaka. Budući da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one koji su na bezglutenskoj prehrani. Iako se na temelju navedenih sastojaka može zaključiti kako se radi o pravoj nutritivnoj „bombi“, torta je začuđujuće lagana. Osim toga, izuzetno je jednostavna za pripremu.

ac1

Napravite i vi ovu divnu tortu, hrskavu izvana, a mekanu i kremastu iznutra, možda već za Uskrs i dodatno njome obogatite svoj uskrsni stol.

R E C E P T

SASTOJCI:

(za kalup promjera 22 – 24 cm)

4 jaja sobne temperature

150 g šećera u prahu

150 g tamne čokolade

200 g mljevenih ili sjeckanih badema

130 g maslaca

Dodatno (po želji):

1 žlica ruma ili konjaka

ribana korica od jedne cijele naranče

 

PRIPREMA:

Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se prohladi.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg.

Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte  otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još par minuta, ali smanjenom brzinom.

Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te malo po malo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.

Smjesu izlijte u namašćeni kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C te pecite 30 minuta. Probajte čačkalicom. Torta caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.

Izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao ja) i poslužite. Torta caprese se konzumira lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i tučeno slatko vrhnje.

ac5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s