Piletinu svi volimo, zar ne? I baš često nam se nađe na tanjuru pripremljena na razne načine. Kuhana, pirjana, pečena, pohana, u salatama, u paprikašima, u woku. Kako god, meni odgovara. Ipak, moram priznati da mi je nekako najdraža iz pećnice, dobro marinirana i ispečena do one, divne zlatne boje – ja odradim marinadu, a pećnica odradi pečenje, i svi veseli!
Ovaj recept odlično funkcionira s raznim dijelovima piletine; možete koristiti samo batak ili samo zabatak, možete na ovaj način izmarinirati i krilca, ja sam ovaj put za ručak odabrala batak sa zabatkom Međimursko pile. Batak i zabatak su odličan odabir jer imaju više masnoće i nakon pečenja ostanu supersočni.
A marinada? Marinada je divna, divna. Onako, prepuna divnih aroma i lagano spicy (ako niste od ljutih nota ili jelo pripremate i za djecu, smanjite količinu čili pahuljica, ali ih nemojte skroz izbaciti, dodajte samo pinkicu). Za nju će vam trebati maslinovo ulje, sok i korica limuna, češnjak, ružmarin, timijan, origano, korijander, čili pahuljice, sol i papar. Sve dobro izmiješate, dobro natrljate meso i pustite marinirati najmanje 30 minuta pa sve do 2 sata… divota!
I da, svakako probajte ovaj pire od mladog špinata i krumpira. I feta sira i korice limuna. Toliko je divan da ćete ga poželjeti pripremati stalno, uz sve. Odlično se uklopio u ovu moju mediteransku priču kojom se polako opraštam od zime i glasno prizivam proljeće. Haj’mo na recept…
R E C E P T
Sastojci (za 4 osobe):
1 kg pilećih bataka i zabataka Međimursko pile
Za marinadu:
50 ml maslinova ulja
3 režnja češnjaka
1 žličica sušenog origana
1 žličica mljevenog korijandera (sjemenke)
½ žličice čili pahuljica
1 žlica sjeckanog svježeg ružamarina
4-5 grančica svježeg timijana
2 žlice soka od limuna
sitno ribana korica od polovice limuna
1 žlica soli
½ žličice mljevenog papra
Za pire:
1 kg žutog krumpira
100 g baby špinata
2 režnja češnjaka
100 g feta sira
100 g maslaca
50 ml mlijeka
sitno ribana korica od polovice limuna
sol i papar
Priprema:
U zdjeli izmiješajte maslinovo ulje, protisnuti češnjak, ribanu koricu limuna, limunov sok i sve začine. Ubacite piletinu i u svaki komad dobro utrljajte marinadu, prekrijte prozirnom folijom i pustite marinirati najmanje 30 minuta, ali ne duže od 2 sata.
Posudu za pečenje lagano premažite maslinovim uljem, složite piletinu pa dodajte ostatak marinade i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220°C te pecite 30 minuta. Potom rešetku prebacite u gornju trećinu pećnice, okrenite grijač na grill i na istoj temperaturi zapecite još 10 minuta.
Dok se piletina peče, pripremite pire. Ogulite krumpir, narežite ga na četvrtine pa stavite kuhati. Kad voda zakuha, posolite i kuhajte 25-30 minuta. Kuhani krumpir ocijedite, gnječilicom za krumpir ga dobro izgnječite pa dodajte polovicu maslaca i toplo mlijeko te napravite pire.
U dubljoj tavi zagrijte ostatak maslaca, dodajte protisnuti češnjak, pržite ga 1 minutu pa dodajte oprani, ocijeđeni baby špinat (ne trebate ga sušiti) i sotirajte ga oko 5 minuta. Dodajte ribanu koricu limuna, malo soli i papra. Pripremljeni špinat dodajte u pire od krumpira i dobro izmiješajte. Na samom kraju dodajte izmrvljenu fetu i sve dobro izmiješajte.
Pečenu piletinu poslužite s pireom od krumpira, špinata i feta sira.
* Baš je divno znati da Međimursko pile nosi oznaku “bez antibiotika” i to temeljem certifikata koji je Pipo Čakovcu dodijelila certifikacijska kuća DNV Adriatica nakon temeljitog pregleda cjelokupne proizvodnje. Što to točno znači i zašto je to meni kao kupcu i potrošaču bitno? Ovim se certifikatom jamči da pilići nisu primili niti jednu vrstu antibiotika u niti jednoj fazi svog životnog ciklusa, a to nadalje znači da jedem kvalitetnu, nutritivno bogatu i zdravu namirnicu. PP Pipo Čakovec je tako postao prvi i jedini hrvatski peradar koji je certificirao uzgoj pilića 100% bez antibiotika i zato je moj izbor pri pripremi jela s piletinom. Ovaj post i recept nastali su u suradnji s brendom Međimursko pile.