Piletina u mediteranskoj marinadi s pireom od špinata i krumpira

Piletinu svi volimo, zar ne? I baš često nam se nađe na tanjuru pripremljena na razne načine. Kuhana, pirjana, pečena, pohana, u salatama, u paprikašima, u woku. Kako god, meni odgovara. Ipak, moram priznati da mi je nekako najdraža iz pećnice, dobro marinirana i ispečena do one, divne zlatne boje – ja odradim marinadu, a pećnica odradi pečenje, i svi veseli!

Ovaj recept odlično funkcionira s raznim dijelovima piletine; možete koristiti samo batak ili samo zabatak, možete na ovaj način izmarinirati i krilca, ja sam ovaj put za ručak odabrala batak sa zabatkom Međimursko pile. Batak i zabatak su odličan odabir jer imaju više masnoće i nakon pečenja ostanu supersočni.

A marinada? Marinada je divna, divna. Onako, prepuna divnih aroma i lagano spicy (ako niste od ljutih nota ili jelo pripremate i za djecu, smanjite količinu čili pahuljica, ali ih nemojte skroz izbaciti, dodajte samo pinkicu). Za nju će vam trebati maslinovo ulje, sok i korica limuna, češnjak, ružmarin, timijan, origano, korijander, čili pahuljice, sol i papar. Sve dobro izmiješate, dobro natrljate meso i pustite marinirati najmanje 30 minuta pa sve do 2 sata… divota!

I da, svakako probajte ovaj pire od mladog špinata i krumpira. I feta sira i korice limuna. Toliko je divan da ćete ga poželjeti pripremati stalno, uz sve. Odlično se uklopio u ovu moju mediteransku priču kojom se polako opraštam od zime i glasno prizivam proljeće. Haj’mo na recept…

R E C E P T

Sastojci (za 4 osobe):

1 kg pilećih bataka i zabataka Međimursko pile

Za marinadu:

50 ml maslinova ulja

3 režnja češnjaka

1 žličica sušenog origana

1 žličica mljevenog korijandera (sjemenke)

½ žličice čili pahuljica

1 žlica sjeckanog svježeg ružamarina

4-5 grančica svježeg timijana

2 žlice soka od limuna

sitno ribana korica od polovice limuna

1 žlica soli

½ žličice mljevenog papra

Za pire:

1 kg žutog krumpira

100 g baby špinata

2 režnja češnjaka

100 g feta sira

100 g maslaca

50 ml mlijeka

sitno ribana korica od polovice limuna

sol i papar

Priprema:

U zdjeli izmiješajte maslinovo ulje, protisnuti češnjak, ribanu koricu limuna, limunov sok i sve začine. Ubacite piletinu i u svaki komad dobro utrljajte marinadu, prekrijte prozirnom folijom i pustite marinirati najmanje 30 minuta, ali ne duže od 2 sata.

Posudu za pečenje lagano premažite maslinovim uljem, složite piletinu pa dodajte ostatak marinade i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220°C te pecite 30 minuta. Potom rešetku prebacite u gornju trećinu pećnice, okrenite grijač na grill i na istoj temperaturi zapecite još 10 minuta.

Dok se piletina peče, pripremite pire. Ogulite krumpir, narežite ga na četvrtine pa stavite kuhati. Kad voda zakuha, posolite i kuhajte 25-30 minuta. Kuhani krumpir ocijedite, gnječilicom za krumpir ga dobro izgnječite pa dodajte polovicu maslaca i toplo mlijeko te napravite pire.

U dubljoj tavi zagrijte ostatak maslaca, dodajte protisnuti češnjak, pržite ga 1 minutu pa dodajte oprani, ocijeđeni baby špinat (ne trebate ga sušiti) i sotirajte ga oko 5 minuta. Dodajte ribanu koricu limuna, malo soli i papra. Pripremljeni špinat dodajte u pire od krumpira i dobro izmiješajte. Na samom kraju dodajte izmrvljenu fetu i sve dobro izmiješajte.

Pečenu piletinu poslužite s pireom od krumpira, špinata i feta sira.

* Baš je divno znati da Međimursko pile nosi oznaku “bez antibiotika” i to temeljem certifikata koji je Pipo Čakovcu dodijelila certifikacijska kuća DNV Adriatica nakon temeljitog pregleda cjelokupne proizvodnje. Što to točno znači i zašto je to meni kao kupcu i potrošaču bitno? Ovim se certifikatom jamči da pilići nisu primili niti jednu vrstu antibiotika u niti jednoj fazi svog životnog ciklusa, a to nadalje znači da jedem kvalitetnu, nutritivno bogatu i zdravu namirnicu. PP Pipo Čakovec je tako postao prvi i jedini hrvatski peradar koji je certificirao uzgoj pilića 100% bez antibiotika i zato je moj izbor pri pripremi jela s piletinom. Ovaj post i recept nastali su u suradnji s brendom Međimursko pile.

Leave a comment