Ova čokoladna torta od tri glavna sastojka (dobro, četiri ako brojimo šećer) najpoznatija je i najpopularnija torta londonskog River Caféa. Dobila je ime Nemesis (što bi u prijevodu značilo nepobjediv protivnik ili osvetnik). I baš je takva nepobjediva u svojoj jednostavnosti. Nepobjediva u punoći čokoladnog okusa. Tamna, bogata, intenzivna, čista ljubav u jednom zalogaju. Nametnula se kao logičan izbor za mene (anti)valentinovsku. Sve sa srcima. Crvenim k’o ljubav.
Rekoh u prošlom blog postu da se vraćam čokoladi, a ja kad se vraćam čokoladi, onda joj se vraćam u onom najizvornijem obliku. Jasnoj i čistoj. Uz pinkicu gorkog kakaa jer ju u desertima baš tako volim najviše. S karakterom. Za kontrast tu je omiljeni coulis (umak, preljev) od malina. Volim kad maline kiselinom prkosno pariraju slatkoj čokoladi. A ovdje to rade prosto savršeno!
Nemesis torta je nešto između pečenog moussea i nabujka. Peče se u vodenoj kupelji zbog koje ima ovu divnu kremastu teksturu i zbog koje zadrži nevjerojatnu sočnost. Krase ju jednostavnost i elegancija. Nije nimalo komplicirana za pripremu, vjerujte meni neslastičarki (tja, znate me!). I za nju baš sve imate doma. Jaja, maslac, šećer i čokolada, to se uvijek, ali baš uvijek nađe u smočnici ili hladnjaku. Dodajte joj coulis od malina i žlicu-dvije ručno tučenog slatkog vrhnja pa se prepustite okusima. Slavili ili ne Valentinovo, slavite ljubav. Ovu od jučer, od danas i onu od sutra. Jer jedino tako vrijedi.
Ako za Valentinovo nećete do Londona, zašto London ne bi došao k vama? Kraš i ja vas vodimo direktno u River Café.
R E C E P T
Sastojci (za kalup promjera 20 – 24 cm):
350 g Dorina čokolade za kuhanje
5 jaja
225 g maslaca
200 g šećera u prahu
Za coulis od malina:
250 g malina (svježih ili smrznutih)
3 žlice šećera u prahu
1 vanilin šećer
Za posip:
Za posluživanje:
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Natrgajte ugrubo čokoladu, a maslac narežite na kockice. Stavite čokoladu i maslac u posudu pa ih zajedno otopite na pari.
- Od ukupne količine šećera oduzmite 70 g pa ih zajedno sa 100 ml vode ukuhajte u lagani sirup. Kuhajte na laganoj vatri oko 2-3 minuta. Sirup dodajte u otopljenu čokoladu pa dobro izmiješajte.
- Jaja i ostatak šećera (130 g) umutite mikserom u svijetlu, prozračnu smjesu u koju dodajte otopljenu čokoladu, kratko izmiksajte pa izlijte u kalup koji ste premazali maslacem i prekrili papirom za pečenje (samo dno, stranice nije potrebno). Ako koristite kalup za tortu s odvojivim dnom, dobro ga omotajte aluminijskom folijom jer ćete tortu peći u vodenoj kupelji pa da voda ne uđe u kalup.
- Zagrijte pećnicu na 130°C pa u nju smjestite širu posudu/pleh u koju ćete smjestiti kalup s tortom te u koji ćete naliti vruću vodu (tako da doseže do 2/3 kalupa) i pecite između 50 i 60 minuta. *ja sam koristila kalup promjera 20 cm jer sam htjela malo višu tortu, vi možete koristiti bilo koji, ali ne veći od 24 cm jer će vam torta biti preniska
- Dok se torta peče, napravite coulis od malina: stavite maline u manji lonac, pospite ih šećerom u prahu i dodajte vanilin šećer pa stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte dok se preljev od malina ne zgusne (jedno 7-8 minuta), skinite s vatre i procijedite kroz gusto cjedilo kako biste odstranili koštice. Pustite da se preljev od malina skroz ohladi.
- Izvadite tortu iz pećnice i iz vodene kupelji pa je ohladite u kalupu. Preokrenite je na tanjur, odstranite papir za pečenje, pospite gorkim kakaom i poslužite narezanu na kriške uz malo tučenog slatkog vrhnja i preljeva od malina.
*ovaj post i recept su nastali u suradnji s Krašem
Hej, vec sam 3 puta radila tortu po receptu i svaki put mi nakon 60min pecenja ostane sirova. Samo se vrh zapece. Znas li mozda u cemu bi mogao biti problem? Pazila sam da pratim sve upute, nazalost i danas mi je tako ispalo. Inace, smjesa je savrsenog okusa!
Ajme, ja tek sad vidim ovaj komentar! Nešto mi je štekalo s notifikacijama na blogu 😦
Probaj na kraju smanjiti temperaturu pećnice i produžiti vrijeme pečenja za 10-15 minuta, možda je do pećnice. Nitko još dosad nije reportirao taj problem s pečenjem
Možda je stvarno do tvoje pećnice… ako ti prebrzo gori na površini, prekrij alu folijom i samo nastavi peći mrvu duže. Torta je stvarno fina, nadam se da će sljedeći put ispasti savršena! 🙂