Piletina u umaku od karameliziranog luka i sira

Ovo je jedan moj klasik, inspiriran francuskim receptima za piletinu u umaku od luka, kojeg baš često pripremam, a nisam još podijelila recept s vama (znam, to baš nije lijepo)! Ali evo, početak nove godine je idealna prilika baš za to.

Francuzi su odavno otkrili kako se maslac i luk ljube. Mislim, oni su davno otkrili kako se maslac ljubi sa svime. I to stvarno tako jest! U ovoj priči maslac, luk i mesni temeljac daju divan, kremozan, slatkast umak u kojem okupate pileća prsa (odlično funkcionira i sa zabatcima), dodatno sve oplemenite ribanim sirom, zapečete u dobro zagrijanoj pećnici i uživate u najsočnijim pilećim prsima ikad i najfinijem zalogaju koji ste u zadnje vrijeme pripremili s piletinom.

I da, ovo jelo je idealno za pripremu unaprijed jer sve korake do samog pečenja možete pripremiti puno ranije, a onda kad želite poslužiti ručak, večeru ili kad vam dođu gosti, samo završiti proces pečenja i poslužiti savršeno toplo jelo direktno iz pećnice na stol. Ja obožavam ovu piletinu!

U ovom receptu ponovno koristim piletinu brenda Međimursko pile, najavljujem nastavak suradnje s prvim certificiranim proizvođačem piletine u Hrvatskoj koji nosi oznaku “antibiotic free” jer u uzgoju nema primjene nikakvih antibiotika (niti u jednom dijelu uzgoja) i veselim se novim slasnim receptima s piletinom koje ću pripremiti i podijeliti s vama.

Haj’mo na recept!

R E C E P T

SASTOJCI (za 4 osobe):

4 komada filea pilećih prsa Međimursko pile (oko 850 g)

2-3 velike glavice luka

30 g  maslaca

500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca

1 žlica maslinova ulja

sol, papar

2-3 grančice svježeg timijana

1 žličica suhog origana

2 žlice glatkog brašna

150 g dobro topivog sira tipa gouda

100 g ribanog parmezana ili grane padano

PRIPREMA:

U dubljoj tavi otopite maslac, dodajte luk koji ste narezali na listiće i 3-4 žlice temeljca pa pirjajte luk uz stalno miješanje oko 15-20 minuta, dok ne omekša i ne dobije smeđu boju (prema potrebi podlijevajte temeljcem). Izvadite luk iz tave, stavite ga na tanjur sa strane i pokrijte da se ne hladi.

Dok se luk pirja, pripremite pileća prsa. Pokapajte meso maslinovim uljem, posolite i popaprite, pa dodajte začine i lagano sve utrljajte. Pripremljeno meso stavite na tavu u kojoj ste pirjali luk, dodajte malo masnoće, ako je potrebno pa zapecite prsa sa svake strane oko 5-6 minuta. Izvadite piletinu na tanjur, a u tavu vratite luk, dodajte mu brašno i sve lagano popecite na srednje jakoj vatri (1-2 minute). Dodajte temeljac i uz stalno miješanje kuhajte jedno 3-4 minute. Posolite i popaprite.

Prebacite polovicu umaka u posudu za pečenje (ako tava može u pećnicu, ostavite u tavi), dodajte meso pa svaki komad mesa prelijte s malo umaka, sve pospite ribanim topivim sirom te dodatno sve pospite ribanim parmezanom ili granom padano.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C  oko 15-20 minuta, dok se sve lijepo ne zapeče i poprimi lijepu zlatnu boju (zadnjih 5 minuta možete okrenuti grijač na grill). Izvadite iz pećnice i poslužite s omiljenim prilogom i sezonskom salatom.

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s brendom Međimursko pile

Leave a comment