Rolada od piletine, šunke, špinata i jaja

Ideja za blagdanski stol. Ideja za svaki dan. Rolada! I to ne bilo kakva, već od tankih odrezaka pilećeg filea, fino narezane šunke, blanširanog mladog špinata, ribanog sira grana padano i kuhanih jaja. Uz nju napravite pire od celera ili klasični pire od krumpira, na stol stavite veliku zdjelu lisnate salate i eto veselja za cijelu obitelj!

U pripremi ove rolade koristila sam već unaprijed izrezane odreske pilećeg filea Međimursko pile , to mi je malo ubrzalo pripremu, samo sam ih dobro istukla batom za meso, a vi možete odreske izrezati i sami, neka budu lijepo tanki. Kod samog rolanja sam si pomogla prozirnom folijom, a kod pričvršćivanja i pečenja zarolane rolade papirom za pečenje. Kad ovako zarolate roladu, za pričvršćivanje mesa vam nisu potrebni niti konac niti čačkalice, samo dobro omotate papirom i krajeve zavežete u “bombončić”.

I da, osim što je ova fina, aromatična i dekorativna rolada idealna za blagdanski, uskršnji stol, idealna je i za postuskršnju reciklažu – u nju možete strpati ostatke uskrsne šunke, kao i sva nepojedena jaja (ali i pisanice, ako ste ih bojili prirodnim bojama).

‘Ajmo na recept!

R E C E P T

Sastojci (za 6-8 osoba):

800 g Međimursko pile odrezaka pilećeg filea

400 g mladog špinata

1 režanj češnjaka

malo muškatnog oraščića

150 g tanko rezane kuhane šunke

4 jaja

100 g ribanog sira grana padano

sol, papar

3-4 žlice maslinova ulja

1 žlica svježeg začinskog bilja (ružmarin, timijan, kadulja)

Priprema:

Zakuhajte vodu, ubacite mladi, oprani špinat i blanširajte ga 5-6 minuta. Ocijedite pa ga ubacite u dobro zagrijanu tavu u koju ste dodali 2 žlice maslinova ulja i sotirajte ga koju minutu, potom dodajte protisnuti češnjak, malo papra i  soli te malo muškatnog oraščića i sve zajedno sotirajte još koju minutu. Ohladite pa umiješajte par žlica ribanog sira grana padano (ostalo ostavite za kasnije).

U kipuću vodu ubacite jaja i kuhajte ih 10 minuta. Ohladite i ogulite.

Odreske pilećih prsa dobro istucite batom za meso, malo ih posolite pa ih složite na komad prozirne folije jedne do drugih, i to tako da se djelomično preklapaju. Preko njih stavite tanko rezanu šunku, na šunku nanesite pripremljeni špinat, ali ne do kraja, ostavite barem 8 cm do ruba. Na špinat stavite preostali sir, pa jedno 7-8 cm od ruba na sir složite jaja (jedno do drugoga). Uz pomoć folije čvrsto zarolajte (krenite od dijela s jajima pa sve prema kraju na kojem nema špinata). Prebacite na papir za pečenje koji ste pokapali maslinovih uljem i sjeckanim začinskim biljem pa čvrsto omotajte u papir i špagom zatvorite krajeve (dobit ćete oblik velikog bombona).

Stavite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30 minuta. Potom izvadite meso iz papira, okrenite grijač na grill, pojačajte temperaturu na 200°C i dodatno zapecite 10-15 minuta, odnosno dok rolada ne dobije lijepu zlatnu boju.

Pečeno ohladite barem 15 minuta pa narežite i poslužite uz sezonsku salatu i pire od krumpira ili celera.

* Baš je divno znati da Međimursko pile nosi oznaku “bez antibiotika” i to temeljem certifikata koji je Pipo Čakovcu dodijelila certifikacijska kuća DNV Adriatica nakon temeljitog pregleda cjelokupne proizvodnje. Što to točno znači i zašto je to meni kao kupcu i potrošaču bitno? Ovim se certifikatom jamči da pilići nisu primili niti jednu vrstu antibiotika u niti jednoj fazi svog životnog ciklusa, a to nadalje znači da jedem kvalitetnu, nutritivno bogatu i zdravu namirnicu. PP Pipo Čakovec je tako postao prvi i jedini hrvatski peradar koji je certificirao uzgoj pilića 100% bez antibiotika i zato je moj izbor pri pripremi jela s piletinom. Ovaj post i recept nastali su u suradnji s brendom Međimursko pile.

Leave a comment