Pletenica s ajvarom

Na pitanje „S čim najviše voliš ajvar?“, uvijek imam spreman odgovor i bez razmišljanja odgovorim „S kruhom!“. Stvarno, tako mi je najdraži, s toplim, mirisnim kruhom. I velikom žlicom.

Isti sam odgovor dala i Podravci kad me je pozvala na suradnju.  Zamislila sam mekani, topli kruh prošaran ajvarom. I zamijesila ovu finu, mliječnu pletenicu. Nešto kao slanu, aromatičnu babku.

ap12

Obožavam francuski „brioche“ tip kruha, njegovu bogatu, mliječnu, maslačastu teksturu. I upravo mi se takav tip kruha činio idealnim za ovu šarenu pletenicu. Ispalo je i više nego odlično! Mirisno, mekano, aromatično i idealno kako uz šalicu mlijeka, tako i uz krišku sira i šunke. Ili d dodatnom žlicom ajvara (pssst, tako smo ju mi jeli!)

Ova pletenica nije samo dekorativna, već je prava mala delicija! Savršena je za obogatiti svaki blagdanski, pa tako i uskršnjii stol. Umijesite je i vi ovih blagdanskih dana pa je poslužite umjesto kruha uz tradicionalne delicije – šunku, mladi luk, rotkvice, kuhana jaja i francusku salatu. Zasigurno joj nitko neće moći reći ne!

ap13

 

R E C E P T

SASTOJCI:

330 g glatkog pšeničnog brašna tip 550

100 ml mlakog mlijeka

75 g maslaca

1 jaje

1 žličica soli

5 g suhog kvasca (+ 1 žličica brašna + 1 žličica šećera + 50 ml mlakog mlijeka za dizanje kvasca)

Za nadjev:

1 teglica/350 g uprženog blagog ajvara Podravka

 

PRIPREMA:

U zdjelicu stavite kvasac, šećer, brašno i mlako mlijeko te ostavite na toplom da se kvasac diže.

U duboku zdjelu prosijte brašno. Dodajte sol i sjeckani hladni maslac pa rukama utrljajte maslac dok ne dobijete pjeskastu smjesu. Dodajte uzdigli kvasac, razmućeno jaje i mlako mlijeko pa umijesite glatko podatno tijesto.

ap kolaž 1

Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ga u zdjelu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

ap3

Uzdiglo tijesto razvaljajte u kvadrat, premažite blagim uprženim ajvarom pa sve zamotajte u roladu. Roladu uzdužno razrežite po pola. Uzmite obje polovice, dio s nadjevom okrenite prema gore pa ih upletite u šarenu štrucu.

ap kolaž 2

Uski kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa u pripremljeni kalup prebacite pletenicu. Prekrijte je krpom i ostavite da se diže još najmanje 15 minuta.

ap kolaž 3

Zagrijte pećnicu na 180 °C pa ubacite pletenicu i pecite je na istoj temperaturi 35-40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

ap kolaž 4

Izvadite je iz pećnice, pustite da se ohladi pa je narežite na kriške poslužite uz omiljene nareske i salate.

ap15

Leave a comment