Na pitanje „S čim najviše voliš ajvar?“, uvijek imam spreman odgovor i bez razmišljanja odgovorim „S kruhom!“. Stvarno, tako mi je najdraži, s toplim, mirisnim kruhom. I velikom žlicom.
Isti sam odgovor dala i Podravci kad me je pozvala na suradnju. Zamislila sam mekani, topli kruh prošaran ajvarom. I zamijesila ovu finu, mliječnu pletenicu. Nešto kao slanu, aromatičnu babku.
Obožavam francuski „brioche“ tip kruha, njegovu bogatu, mliječnu, maslačastu teksturu. I upravo mi se takav tip kruha činio idealnim za ovu šarenu pletenicu. Ispalo je i više nego odlično! Mirisno, mekano, aromatično i idealno kako uz šalicu mlijeka, tako i uz krišku sira i šunke. Ili d dodatnom žlicom ajvara (pssst, tako smo ju mi jeli!)
Ova pletenica nije samo dekorativna, već je prava mala delicija! Savršena je za obogatiti svaki blagdanski, pa tako i uskršnjii stol. Umijesite je i vi ovih blagdanskih dana pa je poslužite umjesto kruha uz tradicionalne delicije – šunku, mladi luk, rotkvice, kuhana jaja i francusku salatu. Zasigurno joj nitko neće moći reći ne!
R E C E P T
SASTOJCI:
330 g glatkog pšeničnog brašna tip 550
100 ml mlakog mlijeka
75 g maslaca
1 jaje
1 žličica soli
5 g suhog kvasca (+ 1 žličica brašna + 1 žličica šećera + 50 ml mlakog mlijeka za dizanje kvasca)
Za nadjev:
1 teglica/350 g uprženog blagog ajvara Podravka
PRIPREMA:
U zdjelicu stavite kvasac, šećer, brašno i mlako mlijeko te ostavite na toplom da se kvasac diže.
U duboku zdjelu prosijte brašno. Dodajte sol i sjeckani hladni maslac pa rukama utrljajte maslac dok ne dobijete pjeskastu smjesu. Dodajte uzdigli kvasac, razmućeno jaje i mlako mlijeko pa umijesite glatko podatno tijesto.
Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ga u zdjelu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
Uzdiglo tijesto razvaljajte u kvadrat, premažite blagim uprženim ajvarom pa sve zamotajte u roladu. Roladu uzdužno razrežite po pola. Uzmite obje polovice, dio s nadjevom okrenite prema gore pa ih upletite u šarenu štrucu.
Uski kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa u pripremljeni kalup prebacite pletenicu. Prekrijte je krpom i ostavite da se diže još najmanje 15 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 °C pa ubacite pletenicu i pecite je na istoj temperaturi 35-40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Izvadite je iz pećnice, pustite da se ohladi pa je narežite na kriške poslužite uz omiljene nareske i salate.