Lisnati jastučići s piletinom

Kad vam treba nešto slano, a slasno, za više ljudi koji minglaju, druže se, pijuckaju i jedu s nogu, ali i za one koji vole sjesti za stol pa uz salatu i umak od jogurta prionuti vilicom i nožem, da se može pripremiti unaprijed, da je odlično i toplo i hladno – onda ovi jastučići. Odlična ideja za zalogaje koje će svi obožavati, odlična ideja za malo drugačije pripremiti file od pilećih prsa.

Ne krijem oduševljenje njima! Divni su, divni – s finim začinjenim sirom, crvenim pestom od rajčica i najsočnijom piletinom koju ste ikad jeli. Kad zagrizete, sve vam se topi u ustima! Meni su najfiniji isti dan, kad se prohlade jedno pola sata-sat jer ovo ne možete vruće jesti (mislim, možete, ali se stvarno ofurite tako da vam više nije do jela! a i sve vam se raspada), nego onako toplo, više mlako. Odlični su i sutradan, ako ih hermetički zatvorite u kutiju – isprobala sam ih i takve hladne, bili su izvrstan zalogaj za doručak. Milina!

Uglavnom, neću više puno pisati o njima, samo ću vam reći da ih morate isprobati – u njih će se zaljubiti i veliki i mali. I jednima i drugima će ovi jastučići prirasti srcu pa će vas tražiti da im ih pripremate za rođendane, druženja, izlete, gablece, za u školu, za na kauč… za svaku priliku!

R E C E P T

Sastojci (za 16 komada):

500 g filea od pilećih prsa Međimursko pile

2 x 275 g svježeg razvaljanog lisnatog tijesta

200 g krem sira

1 manji stručak vlasca

malo soli

100 g crvenog pesta (od rajčica)

40 g ribanog grana padano sira

2 žlice krušnih mrvica

1 žličica suhog origana

Za premaz:

1 jaje

1 žlica hladne vode

sezam za posipanje

Priprema:

Pileći file posušite, narežite na deblje trake, potom na komade veličine cca. 7×4 cm i lagano posolite. Krem sir također malo posolite pa u njega umiješajte sitno sjeckani svježi vlasac (slobodno koristite i već začinjeni krem sir s vlascem ili začniskim biljem). Sitno ribani sir izmiješajte s krušnim mrvicama i origanom.

Lisnato tijesto po dužini prerežite na pola, pa svaku polovicu izrežite na 4 jednaka komada (svaki komad će vam biti cca. 10 x 13 cm).  Dobit ćete 16 jednakih komada. Na svaki komad tijesta nanesite žličicu krem sira, lagano razmažite po sredini tijesta (rubove ostavite slobodne), na krem sir stavite komad piletine, na piletinu nanesite pola žličice crvenog pesta pa sve pospite žličicom sira i mrvica.

Rubove tijesta kistom lagano navlažite vodom, pažljivo zatvorite tijesto formirajući kvadrat, pa ustisnite prvo lagano prstima, a potom i vilicom. Svaki jastučić mora biti u potpunosti zatvoren kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio van.

Jastučiće složite na pleh prekriven papirom za pečenje, premažite ih jajem koje ste izmutili sa žlicom hladne vode, pospite sezamom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite oko 35-40 minuta.

Pečene jastučiće izvadite na rešetku i ohladite barem 20 minuta. Jastučići su najbolji dok su lagano topli, nikako vrući, a odlični su i kad se skroz ohlade, kao i drugi dan (ohlađene jastučiće spremite u hermetički zatvorenu posudu).

Poslužite uz sezonsku salatu i umak od grčkog jogurta, kopra i češnjaka (grčki jogurt izmiješajte s protisnutim češnjakom, žličicom maslinova ulja i sjeckanim koprom).

* Baš je divno znati da Međimursko pile nosi oznaku “bez antibiotika” i to temeljem certifikata koji je Pipo Čakovcu dodijelila certifikacijska kuća DNV Adriatica nakon temeljitog pregleda cjelokupne proizvodnje. Što to točno znači i zašto je to meni kao kupcu i potrošaču bitno? Ovim se certifikatom jamči da pilići nisu primili niti jednu vrstu antibiotika u niti jednoj fazi svog životnog ciklusa, a to nadalje znači da jedem kvalitetnu, nutritivno bogatu i zdravu namirnicu. PP Pipo Čakovec je tako postao prvi i jedini hrvatski peradar koji je certificirao uzgoj pilića 100% bez antibiotika i zato je moj izbor pri pripremi jela s piletinom. Ovaj post i recept nastali su u suradnji s brendom Međimursko pile.

One thought on “Lisnati jastučići s piletinom

Leave a comment