Brzi lisnati tart s jagodama i mascarponeom

Jagode, jagode, na svakom uglu mirišu jagode! Obožavam ovo vrijeme kad se grad zacrveni jagodama (i trešnjama). Prvo ih se dobro izguštam svježih, opranih, bez ičega. Onda ih krenem ubacivati u sve moguće. Pa je tako nastao i ovaj brzi lisnati tart…. s najbržim domaćim lisnatim tijestom!

Okej, recept za tijesto sam razvila još ove zime i koristila ga za brze slane tartove, ali ga nikako nisam objavila pa ono doživljava svoju premijeru upravo sad, u divnoj sezoni jagoda. Stvarno, ovo vam je najbrže domaće lisnato koje ćete napraviti – jest malo “fake” jer nema onih laminacija s debelom plahtom maslaca, ali sadrži maslac i odlično je. Od svega par sastojaka, koje sve imate doma, isprobano više puta i baš, baš odlično! (ne nagovaram vas, za ovaj tart možete koristiti i kupovna tijesta, ali ovo je tijesto pravo, maslačasto, divno, brzo i iz vaše ruke… ne, ne nagovaram vas!)

‘Ajmo na recept!

R E C E P T

Tijesto (za tart veličine cca. 30×20 cm):

125 g glatkog brašna

100 g maslaca

60 g vode

prstohvat-dva soli

Nadjev:

250 g jagoda

100 g mascarpone sira

2 žlice šećera u prahu

1 žličica paste od vanilije (ili strugana vanilija, a može i bourbon vanilin šećer)

1 žumanjak

žlica badema u listićima

žlica šećera za posip

listići svježeg bosiljka

Priprema:

U sjeckalicu (food processor) stavite brašno, hladni maslac i sol pa kratko ispulsirajte. Dodajte ledeno hladnu vodu (ja ju držim u zamrzivaču oko 20-30 min, sve dok se ne počnu stvarati kristalići leda) i ispulsirajte još par puta (maslac će ostati u manjim grudicama). Ovo možete raditi i ručno, ali morate biti jako brzi jer toplina ruku topi maslac, a to trebamo izbjeći.

Prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa brzo zamijesite tijesto. Valjkom za tijesto razvaljajte u kvadrat pa preklopite prvo s desna na lijevo prema sredini, onda s lijeva na desno, pa odozgo prema dolje (prema sredini) i onda preklopite odozdo prema gore – dobit ćete paketić. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na 20 minuta (sad kad je toplo vrijeme i 30 min). Po proteku vremena izvadite iz zamrzivača, razvaljajte i ponovite sve prethodne korake. Zamotajte i vratite u zamrzivač na 20 minuta (po toplom vremenu produžite na 30 min).

Dok tijesto odmara drugi put, napravite nadjev. U zdjelici dobro izmiješajte mascarpone, vaniliju i šećer u prahu. Vilicom izlupajte žumanjak pa dodajte u sir, ali ostavite žličicu žumanjka za premazivanje rubova. Sve dobro izmiješajte.

Jagode operite, posušite i očistite pa ih narežite na deblje ploške.

Izvadite tijesto iz zamrzivača, razvaljajte ga lagano pobrašnjenoj radnoj površini na veličinu cca. 30×20 cm. Razvaljano tijesto stavite na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje, zarežite ga lagano sa strane nožem (ne do kraja) pa premažite smjesom od sira (do ruba reza). Složite jagode, tako da se samo djelomično preklapaju. *ako je vani pretoplo dok ovo radite, razvaljano tijesto zajedno s plehom stavite u hladnjak na 15-20 min pa tek onda krenite s nadjevom

U preostali žumanjak dodajte žličicu mlijeka, izmiješajte pa premažite rubove tijesta, koje potom pospite s malo šećera i listićima badema.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C  (ventilacija) ili 200°C (tradicionalno pečenje) i pecite 25-30 minuta, odnosno dok tart ne dobije lijepu zlatnu boju. Ohladite barem 15-20 minuta prije rezanja. Ohlađeno pospite šećerom u prahu i listićima svježeg bosiljka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s