Aromatična torta od mrkve

Kraj je ožujka, a ja sam u ožujku na blog izbacila tri slatka recepta. Ovo je treći. Ovo je recept za treću tortu u nizu, ne čini li vam se da se nešto čudnjikavo događa? Okej, ajmo dalje…

Svatko od nas ima neki svoj recept za tortu od mrkve, ovo je moj. Omiljeni. Iz knjigokuharice.

Bez brašna, taman slatka (iako se šećer u ovoj slastici može zamijeniti nekom prirodnijom ili zdravijom alternativom). Miris ove torte dok se peče jedan je od najdivnijih mirisa koji mogu dopirati iz kuhinje. Kad pomislim na tortu od mrkve, pomislim točno na ovu tortu.

U njoj se isprepliću okusi badema, kokosa, medenjaka, maslinova ulja i limuna. Divna je i sočna, s finim slojem kreme od sira koja je tu samo da zaokruži okus. I šakom neslanih pistacija da pojačam kolorit.

Dijelim s vama recept za moju najdražu tortu od mrkve. Za blagdanski stol, za svaki dan.

R E C E P T

Sastojci (za kalup promjera 20-22 cm):

3-4 velike mrkve (oko 450 g naribane)

3 jaja

120 g šećera u prahu

2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)

100 g mljevenih blanširanih badema

150 g kokosa (grubog kokosovog brašna)

150 ml maslinova ulja

1 žličica mješavine začina za medenjake (ili pola žličice cimeta i ¼ žličice klinčića)

30 ml likera Cointreau (ili ruma)

ribana korica od jednog limuna

Za kremu od sira (frosting):

200 g krem sira

70 g maslaca

70 g šećera u prahu

1 žličica paste od vanilije (ili ekstrakta od vanilije)

I dodatno:

šaka neslanih pistacija

Priprema:

Mrkvu očistite, ogulite i naribajte na najsitniji dio ribeža. Jaja ubacite u dublju zdjelu, dodajte im šećer i vaniliju pa sve zajedno izradite mikserom dok smjesa ne postane pjenasta.

Potom dodajte koricu limuna, začine i maslinovo ulje pa nastavite miksati još par minuta. Dodajte mljevene bademe i kokos pa sve kratko izradite mikserom. Na kraju dodajte naribanu mrkvu i izmiješajte špatulom.

Dno okruglog kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice kalupa namastite maslacem i pospite mljevenim bademima pa u kalup izlijte pripremljenu smjesu.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 50 minuta. Torta je pečena kad se lijepo stegne i poprimi zlatnu boju. Izvadite tortu iz pećnice i skroz ohladite.

Napravite kremu od sira: mikserom izradite omekšali maslac kojem ste dodali šećer u prahu, dodajte sir i vaniliju pa sve zajedno dobro izmiksajte (dok ne dobijete ujednačenu kremu).

Tortu premažite kremom od sira i pospite sjeckanim pistacijama. Narežite na kriške i poslužite.

4 thoughts on “Aromatična torta od mrkve

    • Krema jest dosta čvrsta kad se ohladi, no možda bi joj ipak trebalo dodati još malo maslaca da bude čvršća. I naravno, trebalo bi uduplati količinu svega 🙂

    • Ja najčešće koristim Frischkase S-budget ili Despar formaggio spalmabile iz Interspara jer su gusti, kremasti, kompaktni i relativno neutralni. Njih u sve guram 🙂

Leave a comment