Fuczki: poljski popečci od kiselog kupusa

Kiseli kupus mi je jedna od omiljenih zimskih namirnica. Volim ga dinstanog (u mom slučaju, pečenog) uz kobasice i pole od krumpira, volim ga u sarmi, volim ga u varivu s grahom ili jednostavno na salatu prelivenog bučinim uljem. E da, volim ga i u savijačama ili manjim zalogajima od vučenog (a može i lisnatog) tijesta.

I sve to mi je nedovoljno jer znam da kiselo zelje, kako se kaže u mom kraju, može dati više. Zato sam se bacila u potragu za novim zalogajima i novim kombinacijama, kako bih i sebi i vama donijela neke nove okuse i inspiracije za jela s kiselim kupusom.

Inicijalna me potraga odnijela u Poljsku u kojoj se jedu fuczki. Fuczki su popečci od kiselog kupusa. Fuczki su genijalni. U fuczke sam se zaljubila. Zaljubit ćete se i vi! Ajme, ajme, kako je ovo fino! Najfinije je još toplo, a nije loše ni hladno, stoga može poslužiti kao idealan zalogaj za ponijeti na posao, u park s klincima, na planinarenje, na izlet.

U tradicionalnom se receptu od začina dodaju samo sol i papar, a ja sam se poigrala začinima i u prvoj rundi isprobavanja dodala sjemenke kima jer kim i kiselo zelje su par iz raja – ispalo je savršeno. A u drugoj rundi sam uz kim dodala i malo sumaka i čili pahuljica – ispalo je još savršenije.

Ako nemate ili ne volite niti jedan od ovih mojih začina, slobodno ih izbacite, ali nikako nemojte izbaciti umak od kiselog vrhnja – ooodlično se slaže s ovim popečcima!

I da, količina gotovih popečaka ovisi o tome koliko velike ih radite; možete ih raditi manje ili veće, ja ih radim srednje veličine i debljine pa dobijem oko 12 komada.

R E C E P T

Sastojci (za 12-15 komada):

500 g kiselog kupusa

50 g luka (1/2 glavice)

100 g mlijeka

2 jaja

125 g glatkog pšeničnog brašna (odlično je i pirovo)

1 žličica sjemenki kima

2 prstohvata soli (kušajte kupus, ako je jako slan, nemojte dodavati sol)

2 prstohvata papra

Po želji:

Prstohvat sumaka

Prstohvat čili pahuljica

I dodatno:

100 ml ulja za prženje

Za umak od kiselog vrhnja:

180 g kiselog vrhnja

1 režanj češnjaka

1 žlica maslinova ulja

malo soli

malo bijelog papra

Priprema:

Kiseli kupus kušajte pa ga isperite pod vodom ako je jako kiseo i slan, a potom ga dobro ocijedite (istisnite što više tekućine rukama) pa ga usitnite nožem. Ocijeđena masa će težiti između 250-300 g, ovisno o tome koliko ste jako iscijedili kupus. Luk nasjeckajte na sitno.

U dubljoj posudi vilicom ili pjenjačom izmutite jaja, dodajte mlijeko, sol, papar i kim pa sve još jednom dobro izmutite. Dodajte brašno i sve dobro izmiješajte da se poveže u glatku smjesu.

*ja sam dodala i prstohvat sumaka i prstohvat čili pahuljica, divno su se uklopili

Na kraju dodajte kiseli kupus i luk i dobro umješajte u smjesu.

Zagrijte ulje u dubljoj široj tavi pa žlicom vadite popečke, lagano ih pritisnite i formirajte pravilniji oblik (možete if raditi i tanje, baš kao palačinke) i pecite ih na srednje jakoj vatri po 3-4 minute sa svake strane. Popečci trebaju dobiti lijepu zlatnu boju, biti hrskavi izvana i nimalo gnjecavi iznutra.

Pečene popečke izvadite na tanjur koji ste prekrili kuhinjskim ubrusom kako bi se iscijedio višak masnoće i pustite ih da se malo ohlade.

Poslužite ih još tople uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka: u kiselo vrhnje dodajte jedan režanj protisnutog češnjaka, malo soli i papra, pokapajte maslinovim uljem, izmiješajte i dobro ohladite (umak napravite prije no što idete peći popečke).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s