Tikka masala: piletina na indijski način

Kad poželim piletinu s karakterom, kuham tikku masalu. Tikka masala – dvije su riječi za jedno čisto zadovoljstvo – jelo koje je i kremasto, i začinjeno, i ljuto. Jelo koje se smatra jednim od najpopularnijih jela – pazi sad – Velike Britanije. Ha, nije Indije! Znate li zašto ne Indije? Zato što je nastalo izvan Indije i kao takvo je poprilično prilagođeno zapadnjačkim nepcima.

Kako kaže Encyclopædia Britannica,  samo porijeklo i nastanak ovog jela je diskutabilan. Jedni kažu da je ovo jelo nastalo sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Glasgowu u Škotskoj, odnosno da ga je osmislio jedanbangladeški kuhar koji je, kako bi zadovoljio mušteriju, u svoju originalnu pileću tikku (jer tikka je otkoštena piletina marinirana u jogurtu i curry mješavini začina koja se služi na štapiću kao ražnjić) dodao blagi umak na bazi rajčice i jogurta (jer Britanci vole gravy, odnosno umak). Drugi kažu da je ovo jelo najvjerojatnije izvedenica piletine u maslacu, jako popularnog jela sa sjevera Indije. Kako god bilo, činjenica je da se ovo jelo jako dobro udomaćilo u tanjurima diljem svijeta i kao takvo postalo prvi općeprihvaćeni primjer fusion kuhinje.  

Znači, da sažmem gore napisano – tikka masala se sastoji se od piletine (prsa ili otkošteni zabatak/batak) marinirane u jogurtu i curry začinima i gustog, kremastog, začinjenog umaka na bazi rajčice u koji se opet dodaje gusti jogurt – u mojoj verziji, kremasti Dukatos jogurt za pripremu jela – i u jednom, i u drugom slučaju, koji baš savršeno funkcionira u ovoj fusion priči.

Tikka masala se obično služi s rižom i/ili svježe pečenim naanom, a kako se priprema?

Haj’mo na recept!

Sastojci (za 4 osobe):

500 g pilećih prsa ili otkoštenih pilećih zabataka bez kože

Za marinadu:

150 g Dukatos jogurta za pripremu jela

2 režnja češnjaka

1 žličica đumbira u prahu

2 žličice garam masale

1 žličica kurkume u prahu

1 žličica kumina u prahu

½ žličice mljevenog čilija

1 žličica soli

Za umak:

2 žlice ulja

25 g maslaca

1 veća glavica luka

2 režnja češnjaka

1 žlica sitno ribanog svježeg đumbira

1 žličica garam masale

1 žličica kumina u prahu

1 žličica kurkume u prahu

1 žlica mljevenih sjemenki korijandera

400g sitno sjeckane konzervirane rajčice (polpe) ili pasirane rajčice

1 žličica mljevenog čilija

1 žličica soli

1 žličica smeđeg šećera

150 g Dukatos jogurta za pripremu jela

100 ml vode (po potrebi)

1 manja vezica svježeg peršina ili korijandera za posipavanje na kraju

Za služenje:

kuhana riža dugog zrna

svježe pečeni naan

Priprema:

Piletinu narežite na podjednake kockice veličine zalogaja. U zdjeli izmiješajte sve sastojke za marinadu pa ubacite piletinu, izmiješajte, prekrijte prozirnom folijom i marinirajte najmanje 60 minuta (možete i duže, sve do 4 sata).

Zagrijte dublju tavu, dodajte ulje pa ubacite dio piletine (pazite da ne pretrpate tavu) i pržite ju 5-6 minuta. Izvadite van na tanjur pa na isti način ispržite ostatak piletine. Izvadite van i stavite sa strane.

Na istoj tavi otopite maslac, dodajte sitno sjeckani luk i sotirajte ga 5 minuta, potom dodajte protsnuti češnjak i sitno ribani svježi đumbir, sotirajte 1 minutu te dodajte garam masalu, kumin, kurkumu, čili i korijander. Sotirajte minutu-dvije, uz stalno miješanje pa dodajte rajčicu i sol, promiješajte i pustite kuhati oko 20 minuta. Povremeno promiješajte.

Na kraju dodajte šećer i Dukatos za pripremu jela, izmiješajte pa vratite piletinu u tavu, promiješajte i nastavite kuhati još 10-15 minuta, odnosno dok se umak lijepo ne ugusti. Po potrebi podlijte vodom.

Kuhanu tikku masalu poslužite s kuhanom rižom i sve pospite sitno sjeckanim lišćem korijandera ili peršina.

*ovaj recept i post nastali su u suradnji s Dukatom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s