Španjolska tortilja s ajvarom

Španjolska tortilja ili tortilla de patatas dobro je poznati zalogaj od jaja, luka i krumpira koji se brzo i jednostavno priprema u tavi. Ovaj bogati omlet ili fritaja se u Španjolskoj često poslužuje doručak, ali izvrsno funkcionira i kao brzi ručak ili lagana večera. Dovoljno je uz nju poslužiti malo sezonske salate i potpuni obrok je tu.

Uz par domaćih namirnica, ova moja španjolska tortilja poprimila je „lokalni karakter“. Da ne bude klasična, dodala sam joj i šunku, i ribani sir, i par dobrih žlica ljutog Podravkinog ajvara. Ajvar joj je dao fini aromatično-ljutkasti štih koji baš volim, a šunka i sir dodatnu punoću okusa. Ne trebam ni spominjati da je nestala za čas!

R E C E P T

Sastojci (za 4-6 osoba):

3 srednje velika krumpira (oko 750 g)

2 srednje velike glavice luka

5 jaja

150 g šunke

100 g sira (gouda, cheddar)

2-3 žlice Podravka ajvara ljutog

sol, papar

maslinovo ulje

Priprema:

Krumpir ogulite i narežite na sitne kockice (a možete i na ploškice). Luk narežite na tanke ploške, sir naribajte na sitnijem dijelu ribeža, a šunku nasjeckajte na kockice.

U dubljoj tavi (promjera 26 cm) na dobro zagrijanom maslinovom ulju oko 5 minuta pirjajte luk, potom dodajte krumpir i šunku te nastavite pirjati još 10 minuta uz povremeno miješanje. Posolite i popaprite. Maknite s vatre i lagano ohladite.

U dubljoj zdjeli pjenjačom izmutite jaja, dodajte im ajvar i naribani sir pa sve dobro izmiješajte. Malo posolite i popaprite pa dodajte krumpir i sve dobro izmiješajte.

Vratite tavu na vatru, dodajte još malo maslinova ulja pa dodajte jaja i krumpir. Pecite na najjačoj vatri minutu-dvije, potom smanjite vatru i pecite još 7-8 minuta na srednje jakoj vatri. Prođite špatulom uz rub tave pa preokrenite tortilju na tanjur i potom ju odmah vratite natrag u tavu kako bi se ispekla i s druge strane. Pecite ju minutu-dvije na najjačoj vatri, a potom još 3-4 minute na srednje jakoj vatri.

Pečenu tortilju izvadite iz tave, stavite ju na veći tanjur, složite okolo sezonsku zelenu salatu, sve zajedno pokapajte maslinovim uljem i poslužite toplo.

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Podravkom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s