Mesne okruglice u umaku od jogurta

Kad ih jednom pripremite i kušate, na prvi ćete se zalogaj zaljubiti u ove sočne mesne okruglice u finom aromatičnom umaku od jogurta jer ovdje su podjednake zvijezde i okruglice i umak!

Osim s junetinom, možete ih pripremati i s mljevenom puretinom ili piletinom, kao i s miješanim mesom, a odlične se i s janjetinom. Za njihovu sočnost zaslužne su naribana tikvica i mrkva, a za aromatičnost divni začini s bliskoistočnim štihom. Pogađate, u njima ima i kumina i sumaka i bijelog papra i češnjaka.

Isti bliskoistočni štih ponavlja se u neodoljivom umaku od jogurta – u ovom sam receptu koristila Dukatos za pripremu jela koji je dao odličnu kremastu teksturu, a u njega sam, osim gore navedenih začina, dodala i malo za’atara.

Ove su mesne okruglice u potpunosti bez glutena, nema dodavanja krušnih mrvica kao ni kruha pa ih mogu jesti i svi koji su na bezglutenskoj prehrani.

Ja sam ih poslužila s kus-kusom, a odlične su i s rižom, kuhanim ječmom, bulgurom, pireom od krumpira ili bundeve.  Isprobajte ih i javite dojmove!

RECEPT

Sastojci (za 4 osobe):

Za mesne okruglice:

500 g mljevene junetine

1 srednje velika tikvica

1 srednje velika mrkva

2 režnja češnjaka

1 jaje

½ žličice soli

½ žličice kumina

½ žličice sumaka

prstohvat bijelog papra

1 žlica maslinova ulja

Za podlijevanje:

75 ml bijelog vina

Za umak:

300 g Dukatosa za pripremu jela

1 režanj češnjaka

2 žlice maslinova ulja

½ žličice sumaka

½ žličice za’atara

½ žličice kumina

prstohvat bijelog papra

1 žlica soka od limuna

Za serviranje:

kus-kus ili basmati riža

Priprema:

Najprije pripremite umak od jogurta: Dukatos za pripremu jela stavite u zdjelicu, dodajte mu protisnuti češnjak, začine, maslinovo ulje i sok od limuna pa sve dobro izmiješajte. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi.

Na grubi dio ribeža naribajte tikvicu (nemojte je guliti), malo je posolite i pustite da odstoji dok pripremate ostalo. Mrkvu ogulite pa naribajte na sitnom dijelu ribeža.

Meso stavite u zdjelu, dodajte mu protisnuti češnjak, sol, papar, začine i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte. Potom dodajte naribanu mrkvu i tikvicu koju ste dobro ocijedili rukama, dodajte i jaje pa sve dobro izmiješajte.

Od pripremljene smjese mokrim rukama oblikujte okruglice veličine oraha (oko 25 g).

Zagrijte tavu, dodajte žlicu ili dvije maslinova ulja pa ubacite dio okruglica (možete ih i lagano spljoštiti rukama pa umjesto okruglica napraviti polpete) i pržite na jakoj vatri oko 10-12 minuta. Na pola prženja podlijte s malo bijelog vina i kuhajte još dok se ne reducira umak.

Pržene mesne okruglice poslužite uz kuhani kus-kus ili rižu te hladni umak od jogurta.

*Ovaj post i recept nastali su u suradnji s Dukatom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s