Pržene okruglice od krumpira, sira i ajvara

Neodoljivo hrskave izvana, a sočne i meke iznutra, upravo takve su ove divne pržene kuglice od
krumpira, cheddar sira, dimljene slanine i ljutog Podravkinog ajvara. Odlične su u svako doba dana; možete ih pripremiti kao snack, poslužiti kao samostalno jelo uz umak od vrhnja ili sezonsku salatu, a izvrsne su i kao prilog mesnim jelima.

Za njihovu pripremu možete iskoristiti ostatke kuhanog krumpira ili skuhati krumpir ciljano za ovo jelo. Ako niste od pikantnih okusa, slobodno koristite blagi ajvar. I odmah poduplajte dozu!


R E C E P T

Sastojci (za oko 20 komada):
300 g kuhanog krumpira
100 g cheddar sira
50 g slanine
1 režanj češnjaka
mali stručak vlasca
3 žlice ljutog ajvara Podravka
prstohvat soli

I dodatno:
50 g krušnih mrvica
1-2 jaja
500 ml ulja za prženje

Priprema:

Skuhajte krumpir u kori ili koristite ostatke prethodno kuhanog krumpira.
Krumpir ohladite, ogulite pa stavite u zdjelu i grubo ga usitnite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Dodajte sitno sjeckanu slaninu, sitno ribani cheddar sir, prstohvat soli, sitno sjeckani vlasac, protisnuti češnjak i ajvar pa sve dobro izmiješajte rukama.

Žlicom uzimajte smjesu i rukama oblikujte kuglice težine oko 30 g. Prvo ih ubacite u razmućeno jaje, a potom u krušne mrvice i dobro ih obložite mrvicama.


Zagrijte ulje na temperaturu od 180°C pa ubacujte po 5-6 kuglica i pržite ih do zlatne boje, oko 3-4 minute.

Prije posluživanje ohladite oko 10 minuta pa poslužite uz umak od kiselog vrhnja i sezonsku salatu ili kao prilog nekom mesnom jelu.

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Podravkom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s