Moutabbal – dip od pečenih patlidžana i jogurta

Vjerujem da već svi znate što je to baba ganoush, a znate li što je moutabbal, moutabal ili mutabal? Jedni kažu da između ova dva divna bliskoistočna jela postoje drastične razlike, a drugi da je to jedno te isto jelo s dva različita naziva, pa kad pišu naziv, pišu: „baba ganoush ili moutabbal”.

U mojoj je glavi moutabbal zapravo baba ganoush s dodanim gustim jogurtom. Točnije, u ovoj priči, s finim kremastim Dukatosom za pripremu jela. Ipak, moutabbal mi je nekako nježniji, kremastiji i blaži od baba ganousha. I kod njega nikad ne pretjerujem sa začinima, iako možete dodati mrvicu kumina i ljute ili dimljene paprike.

Pravili razliku ili ne i kako god zvali ovaj dip, jedina stvar na koju morate pripaziti jest da ga napravite dovoljno. Ovako ohlađen i poslužen s finim tostiranim kruhom ili svježe pečenim pita-kruščićima nestaje za tren.

I kad ga radite, svakako probajte naći način da dobro zapečete patlidžane na roštilju ili izravnom plamenu jer ćete upravo na taj način dobiti onaj prepoznatljivi okus Bliskog istoka u vašem tanjuru.

Baba ganoush i moutabbal jednako – ljeto. Jednako – čisto obožavanje. Probajte!

R E C E P T

Sastojci:

2 velika patlidžana

2 žlice tahini-paste

2 žlice limunova soka

3 žlice Dukatosa za pripremu jela

1 češanj češnjaka

2 žlice maslinova ulja

½ žličice soli

Priprema:

Patlidžane operite, posušite pa ih cijele sa svih strana ispecite na roštilju. Ako nemate roštilj, ispecite ih na otvorenom plinskom plamenu ili ih stavite na suhu, dobro zagrijanu tavu pa ih tako ispecite sa svih strana. Patlidžane potom stavite na pleh za pečenje, koji ste prekrili papirom za pečenje, te ih ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 °C i pecite ih 45 minuta.

Izvadite iz pećnice, prebacite u cjedilo, zarežite svaki patlidžan po sredini i pustite da se patlidžani ohlade i ocijede.

Žlicom izdubite meso patlidžana, stavite ga u zdjelicu i usitnite vilicom (nemojte pretvoriti u glatku pastu). Dodajte Dukatos za pripremu jela, protisnuti češnjak, limunov sok, tahini-pastu, maslinovo ulje i sol pa sve dobro izmiješajte. Prekrijte prozirnom folijom i malo ohladite. Prije posluživanja prelijte maslinovim uljem i dodajte koji listić peršina.

Poslužite uz tostirani kruh ili svježe pečene pita-kruščiće.

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Dukatom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s