Kokos raspucanci

Za kraj prevrtače. Nešto slatko, nešto prhko, nešto za pod zub. Za sve koji vole kokos. Za sve koji vole jednostavne, brze kekse – za sve koji vole raspucance.

Za ovaj vam recept ne treba ni puno vremena, ni puno sastojaka. Za njega sve imate doma. U njega ne ide maslac, već ulje. Ja sam koristila ekstra djevičansko kokosovo ulje, ono koje dodatno miriši po kokosu, ali sam probala i jednu rundu s običnim suncokretovim uljem pa potvrđujem da sve fercera. Smjesu možete, ali i ne trebate hladiti. Probala sam i jedno i drugo, nema neke velike razlike. Možete ih odmah peći. Smjesa je mekša i lagano ljepljiva – nemojte dodavati puno brašna, mekša i ljepljivija smjesa bolje prima šećer i dobijete ljepše raspucance. Dodatni savjet: kuglice radite vlažnim rukama, na ovaj način će još bolje primiti šećer. I da, jako su izdašni! Od ove smjese dobijete oko 55-60 keksića, ako radite kuglice težine cca.12-13 g (ja sam svaku vagala, vi apsolutno ne trebate… iako ima terapeutski učinak).

Okej. Ni ja ne volim blog postove u kojima se puno blebeće pa skrolaš, skrolaš i nikako do recepta. Zato idem odmah na recept za još jedne raspucance. Kokosance. Aj bok, veljača!

R E C E P T

Sastojci (za 55-60 komada):

220 g glatkog pšeničnog brašna tip 00 ili tip 550

110 g sitnijeg kokosovog brašna (suhog dehidriranog kokosa)

100 g sitnijeg kristal šećera

1 vanilin šećer

8 g praška za pecivo

2 jaja

90 g ulja (kokosovo, suncokretovo)

30 g mlijeka

pinkica soli

Za valjanje:

4-5 žlica sitnog kristal šećera

4-5 žlica šećera u prahu

Priprema:

U zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, vanilin šećer i kokos pa dodajte dva razmućena jaja, mlijeko i otopljeno prohlađeno kokosovo ulje (može i klasično suncokretovo ulje, kako napisah gore testirala sam oba) pa zamiješajte vilicom. Potom rukom zamijesite tijesto (možete ga izručiti i na radnu površinu pa ćete ga lakše zamijesiti). Tijesto će biti lagano ljepljivo (ako je previše ljepljivo dodajte još žličicu brašna i žličicu kokosa, ali nemojte pretjerivati).

Od umiješenog tijesta otkidajte komadiće tijesta težine između 12-13 g pa dlanovima (možete i lagano smočiti ruke) formirajte kuglice koje prvo uvaljajte u sitniji kristal šećer, a potom obilato uvaljajte u šećer u prahu.

Kuglice slažite na pleh prekriven papirom za pečenje tako da između svake kuglice ostavite prostora oko 3-4 cm jer će se tijekom pečenja keksi lagano raširiti.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (tradicionalno pečenje) i pecite između 13-15 minuta. Keksi moraju ostati potpuno svijetli. Izvadite iz pećnice pa kratko ohladite na plehu, a potom i na rešetki za hlađenje.

Odmah poslužite ili čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji do 10 dana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s