Naan: indijski tanki kruh

Veljača- prevrtača. Stigla je. Sa svim svojim ludim ritmovima i preokretima. Čas je toplo i manta mi se u glavi, čas je hladno i zebu me noge (postajem babasta). Čas je sunce, čas pada snijeg. Evo, upravo danas je sniježilo. Pa je na tren probilo sunce, pa se predomislilo i zasivilo. Idealno za pokrit se po glavi i ugasiti se od svijeta. Ili ako ste kao ja, idealno za zabrašniti kuhinju i ispeći topli, mirisni indijski naan.

Naan je tanki indijski kruh koji (u nedostatku drugih peći) pečemo na suhoj, dobro zagrijanoj tavi. Spada u tzv. flatbreads, odnosno tanke kruhove, više lepinje koje se mijese od brašna, kvasca (mnogi misle da su beskvasne, ali nisu), jogurta, mrve ulje ili otopljenog gheeja, uz dodatak žličice soli i žličice šećera. Tek pečene se stavljaju u vrećicu ili u posudu s poklopcem kako bi se “zaparile” i fino omekšale.

Mogu se dodatno premazati gheejem ili omekšalim maslacem, a mogu se i dodatno začiniti. Ja to uvijek činim – još vruće ih premazujem omekšalim ili otopljenim maslacem (kad nemam ghee, kad imam stavljam ghee) u koji sam dodala režanj-dva protisnutog češnjaka i dobru žlicu za’atara (koji geografski nije baš naanov susjed, ali meni je omiljeni začin pa imam libanonsko-indijski fjužn). Dodam i mrvicu Maldon pahuljica soli koje su meni divne, divne (možete ih naći i kod nas – ako vas zanima gdje ih se može kupiti, javite mi se pa vam otkrijem gdje i ne koštaju brdo para). Svaki kruščić premažem i poklopim. I pustim dok složim ostalu mezu. Pa poslužim. Pogađate, naan prvi nestane s tanjura dok je još topao i nitko ne mari za masne prste.

Okej, dosta priče. Ajmo na recept!

R E C E P T

Sastojci (za 4 naana, odnosno 2-4 osobe, ovisi koliko su gladne):

250 g glatkog pšeničnog brašna tip 550 ili tip 00

125 g čvrstog jogurta

1 žlica ulja

5 g suhog kvasca

1 žličica šećera

1 žličica soli

50 g tople vode

Za premazivanje:

25-30 g omekšalog maslaca ili gheeja

1-2 režnja češnjaka

1 žlica za’atara ili po želji malo sjeckanog peršina, timijana

Maldon pahuljice soli ili cvijet soli (ma i obična sol)

PRIPREMA:

U posudu u kojoj ćete mijesiti naan stavite toplu vodu, kvasac i žličicu šećera, promiješajte i pustite da kratko odstoji i da se lagano zapjeni. Potom dodajte brašno, sol, ulje i jogurt pa ručno ili mikserom nastavcima za tijesto umijesite tijesto (bit će lagano ljepljivo i to je u redu).

Tijesto izručite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa rukama mijesite 5-7 minuta, dok ne dobijete lijepo podatno tijesto, koje je mekano na dodir, ali se ne lijepi za ruke (nemojte pretjerivati s brašnom).

Umiješeno tijesto vratite u posudu u kojoj ste ga mijesili, prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i pustite ga dizati oko 60 min.

Uzdiglo tijesto izručite na lagano pobrašnjenu radnu površinu, kratko ga premijesite pa ga podijelite na 4 jednaka dijela (možete i na 6 za manje kruščiće), svaki dio rukama oblikujte u kuglicu.

Svaku kuglicu tanko, što tanje razvaljajte pa stavite peći na dobro zagrijanu suhu tavu (promjera 26-28 cm), smanjite vatru na srednje jaku i pecite po 3-4 minute sa svake strane. Kruščići će se na mjestima napuhati i dobiti tamne mrlje od pečenja.

Pečeni naan vadite na tanjur pa ga još toplog premažite omekšalim gheejem ili maslacem pomiješanim s usitnjenim ili protisnutim režnjem češnjakom i žlicom za’atara. Ako nemate za’atara, premažite gheejem/ maslacem i češnjakom pa sve pospite sitno sjeckanim lišćem peršina i/ili timijanom. Svaki kruščić pospite i s malo Maldon pahuljica soli ili cvijetom soli. I poklopite poklopcem (pecite jedan po jedan i odmah premazujte te poklapajte tanjur ili posudu u koju ih odlažete). Pustite da odstoji jedno 5 minuta pa natrgajte na manje komade ili izrežite na trokute i poslužite.

2 thoughts on “Naan: indijski tanki kruh

  1. Poštovana , Maldon pahuljice soli zvuče savršeno ! Gdje se mogu kupiti ? Hvala unaprijed ! Ljiljana Babić

    čet, 11. velj 2021. 15:48 O slanom & slatkom: o svemu. je napisao:

    > oslanomislatkom posted: ” Veljača- prevrtača. Stigla je. Sa svim svojim > ludim ritmovima i preokretima. Čas je toplo i manta mi se u glavi, čas je > hladno i zebu me noge (postajem babasta). Čas je sunce, čas pada snijeg. > Evo, upravo danas je sniježilo. Pa je na tren probilo sunce, ” >

    • Poštovana Ljiljana, Maldon pahuljice se mogu kupiti u Zagrebu u Konzumu na dvije adrese – Radnička i Point Centar Vrbani. A moguće ih je nabaviti i online preko webshopa Uje.
      Srdačno, Sandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s