Zimski dani, poznato zimsko jelo, samo u malo drugačijem ruhu. Što kažete na dinstani kiseli kupus i fini dimljeni suhi vrat… kao punjenje za hrskave trokutiće posute sezamom? Ja kažem – nestaju u trenu!
Neću puno duljiti s uvodnim tekstom, reći ću vam samo da je ovo idealan zimski zalogaj koji možete poslužiti u svim prilikama. Nama je bio brunch! A ostalo nam je i za večernji snack, nismo sve pojeli odmah (izvrsni su i topli i hladni).
Kiseli kupus sam dobro isprala jer je bio baš kiseo i slan, na mrvu deblje ploške sam narezala finu Kudelićevu buđolu, odnosno dimljeni suhi vrat, a posebni šmek svemu dale su sjemenke korijandera i kima, kratko popržene na maslinovom ulju.
R E C E P T
Sastojci (za 9 trokuta):
500 g listova za savijače
500 g kiselog kupusa
2-3 žlice maslinova ulja
1 glavica luka
1 žličica sjemenki korijandera
1 žličica sjemenki kima
1 lovorov list
9 ploškica dimljenog suhog vrata/buđole Kudelić
1 jaje
1 žlica mlijeka
sezam za posipanje
maslinovo ulje za premazivanje listova
Priprema:
Kiseli kupus isperite pod hladnom vodom, posebno ako je jako kiseo i slan pa ga dobro ocijedite. Luk narežite na sitne kockice ili tanje ploškice, sjemenke grubo usitnite u mužaru.
Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje pa ubacite korijander i kim i popržite minutu. Dodajte luk i pirjajte ga jedno 6-7 minuta dok ne omekša pa dodajte kiseli kupus. Nastavite pirjati uz povremeno miješanje jedno 20 minuta, sve dok kupus ne omekša i lagano se zapeče (po potrebi dodajte još malo ulja). Ugasite vatru i ohladite.
Gotove listove za savijače po dužini izrežite na 3 jednaka dijela, odnosno na 3 široke trake. Uzimajte po 4 trake tijesta; svaku traku premažite maslinovim uljem pa složite jednu na drugu. U donji lijevi kut stavite ploškicu buđole, na nju stavite dobru žlicu dinstanog kiselog kupusa pa savijte trokutiće. Napravite tako sa svim trakama tijesta – dobit ćete 9 trokuta. Složite u pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa obilato premažite jajem koje ste izmutili s jednom žlicom mlijeka. Pospite sezamom.
Stavite peći u prethodno zagrijnau pećnicu na 180°C (ventilacija) ili 200°C (tradcionalno pečenje) i pecite oko 25-30 minuta, odnosno dok torkuti ne poprime lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se hladi jedno 10 minuta, potom izvadite na pladnj i poslužite.
Odlično idu uz umak od jogurta; u 150 g jogurta dodajte protisnuti režanj češnjaka, malo soli, žlicu maslinova ulja, dobro izmiješajte i pustite da odstoji prije posluživanja.
*ovaj post i recept nastali su u suradnji s mesnicom Kudelić