Crna torta

Uz ovu sam divnu, čokoladnu tortu proslavila mnoge tinejdžerske rođendane. Mislim da je ovo bila prva torta bez brašna koju sam ikad probala, a koju je moja mama ikada ispekla. Torte su tada uglavnom bile one biskvitne, punjene raznim kremama pa fino zaglađene i precizno ukrašene. Uvijek sam se divila strpljenju domaćica koje su ih pekle i ukrašavale. Moja mama je bila jedna od njih. Svaka njena torta bila je jedno malo remek djelo. I onda sam se pojavila ja s receptom za crnu tortu, koju sam probala kod prijateljice i više ništa nije bilo isto. Ovo nam je postala omiljena torta, sve ovako rustikalno razbarušena!

at12 res

Vjerujem da se mnogi sjećaju ovog recepta i nevjerice kad bi pročitali da se kod ove torte radi samo jedna smjesa, koja je onda i podloga, i krema jer se pola smjese peče, a pola se ne peče, već stavlja u hladnjak pa premazuje po ohlađenoj podlozi. Mnogi su upravo zbog toga i zazirali od nje zbog sveprisutnog straha od sirovih jaja (taj strah je i dalje prisutan kod puno ljudi), ali bi brzo na njega zaboravili čim bi je probali. Jer ova torta je jedna prava kremasta, čokoladna bomba!

at15 res

Kako napisah, za ovu tortu vam ne treba brašno, već samo svježa jaja, čokolada, mljeveni orasi (a mogu i lješnjaci i bademi), par žlica kakaa, maslac, šećer u prahu i dobro ohlađeno slatko vrhnje koje stvarno dođe „kao šlag na tortu“. Jako je fina i kad se u čokoladnu smjesu doda i svježe ribana korica naranče. Ja sam ovu svoju na kraju ukrasila orasima i Kraševim čokoladnim mrvicama. Pardon, njegovu, jer smo upravo s ovom tortom proslavili njegov rođendan, i to točno dan nakon ovog groznog i zastrašujućeg potresa koji nas je dobro protresao i prestrašio. Dobro smo, ništa nam nije i to je najbitnije. I kao i svi koji mogu, ostajemo doma do daljnjega. Ostanite i vi, i ispecite crnu tortu, za rođendan ili za svaki dan.

at10 res

R E C E P T

Sastojci (za kalup promjera 22 – 24 cm):

6 jaja

150 g šećera u prahu

250 g maslaca

125 g mljevenih oraha

100 g Dorina čokolade za jelo i kuhanje

3 žlice Kraš gorkog kakaa

I dodatno:

300 ml slatkog vrhnja

Kraš čokoladne mrvice

 

Priprema:

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka.

Žumanjke izmiksajte sa šećerom u prahu, dodajte im omekšali maslac pa dobro izradite mikserom. Potom dodajte kakao i izmiksajte. Dodajte čokoladu koju ste otopili na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa i nju dobro umiksajte u smjesu. Potom dodajte mljevene orahe i još jednom izmiksajte.

at2 res

at kolaž 2

Bjelanjcima dodajte mrvicu soli pa ih istucite u čvrsti snijeg. Dodajte bjelanjke u smjesu od žumanjaka i čokolade pa ih špatulom pažljivo umiješajte u smjesu.

Kalup za tortu namastite maslacem pa pospite s malo brašna ili krušnim mrvicama, u kalup izlijte polovicu smjesu, poravnajte špatulom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 40 minuta. Drugu polovicu smjese prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

at7 res

Pečenu podlogu izvadite iz pećnice i skroz ohladite. Podlogu premažite ostatkom smjese iz hladnjaka preko koje nanesite tučeno slatko vrhnje. Ukrasite čokoladnim mrvicama i polovicama oraha. Tortu dobro ohladite pa je narežite na šnite i poslužite.

at8 res

at0 res

at11 res

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Krašem

2 thoughts on “Crna torta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s