Kocke od rogača, čokolade i naranče

Oduvijek volim slastice s rogačem, bilo da se radi o onim jednostavnim sočnim kockama s jabukama i rogačem koje bi nam mama na brzinu često ispekla u djetinjstvu ili bogatoj bakinoj dizanoj savijači s nadjevom od rogača. Volim njegov miris i okus. Posebno volim kako se slaže s čokoladom, a u ovoj mojoj kombinaciji sa sočnom narančom i čokoladom je pun pogodak. Baš volim rogač (ponovno zaključujem), ali se pitam zašto ovakve kolače s rogačem ne pravim češće?!

ak0 res

A što je točno rogač? Rogač je mediteranska biljka koja nam je poznata od davnina; u drevnom se Egiptu koristio kao lijek, a stari Grci i Rimljani su ga konzumirali kao prirodni desert.  Jeste li znali da mahune rogača u sebi sadrže sjemenke koje, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu koja iznosi točno 0,18 grama? Upravo su sjemenke rogača u antičko doba služile su za vaganje zlata, a naziv za jedinicu zlata je „karat“ i on iznosi točno 0,18 grama. Karat je, prema tome, naziv iz antičkih vremena koji se koristi i dan danas.

Mahuna rogača je cijela jestiva. Tamo negdje u listopadu i studenom, kad mahune rogača poprime lijepu tamnosmeđu boju i rogač dobije onaj svoj prepoznatljiv, intenzivan miris koji se oslobađa lomljenjem mahune, melju se u brašno i upravo brašno, odnosno mljeveni rogač se najčešće koristi u kulinarstvu. S brašnom rogača možemo napraviti kekse, pite, palačinke, razne biskvite, a u zdravijim varijantama slasticama ovo je brašno izvrsna zamjena za kakao i čokoladu.

ak2 res

U ovom kolaču nije bilo nikakavih zamjena, već idealnih sljubljivanja! Rogač, mljeveni bademi, sjeckana Dorina čokolada za jelo i kuhanje, sok i korica naranče samo su neki od sastojaka koji ovaj desert čine naprosto neodoljivim (ja mu nikako nisam mogla odoljeti, veliku većinu sam pojela sama). I sve je na kraju preliveno čokoladnom glazurom. Probajte, svidjet će vam se na prvi griz!

ar4 res

I još nešto; budući da ovaj kolač ne sadrži brašno, idealan je za sve one koji iz bilo kojih razloga izbjegavaju gluten u svojoj prehrani.

ar1 res

 R E C E P T

Sastojci:

(za pleh veličine 30×20 cm)

3 jaja

115 g šećera

1 vanilin šećer

½ vrećice praška za pecivo

100 g mljevenog rogača

100 g sjeckane čokolade Dorina za jelo i kuhanje

100 g mljevenih badema

2 naranče (sok od dvije naranče – oko 175 ml, ribana korica od jedne i pol naranče)

Za čokoladnu glazuru:

200 g čokolade Dorina za jelo i kuhanje

75 g maslaca

1 žlica ulja

1 žlica vode

Priprema:

Razdvojite bjelanjke i žumanjke.

Mljevene bademe izmiješajte s praškom za pecivo.

Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte im mljevene bademe, mljeveni rogač, koricu naranče i pola cijeđenog soka od naranče pa sve zajedno izmiksajte. Potom dodajte i drugu polovicu soka i grubo nasjeckanu čokoladu pa kratko izmiksajte.

Bjelanjcima dodajte mrvicu soli pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Snijeg špatulom umiješajte u smjesu od jaja, čokolade i rogača pa izlijte u pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Špatulom poravnajte smjesu.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 35-40 minuta, odnosno dok površina kolača ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ohladite.

ar kolaž 1

Na ohlađeni kolač izlijte čokoladnu glazuru koju napravite na sljedeći način: čokoladu grubo usitnite nože, stavite je u zdjelu, dodajte na kockice narezan maslac, žlicu vode i žlicu ulja pa sve zajedno otopite na pari. Malo prohladite pa prelijte kolač. Ostavite na sobnoj temperaturi da se glazura ohladi i stisne, a potom kolač prebacite na hladnije mjesto. Kolač oštrim nožem narežite na ploške, prođite nožem i ispod kolača po samom dnu (može se malo zalijepiti za papir) kako biste ga lakše izvadili, složite na pladanj i poslužite.

ar3 res

ar5 res

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Krašem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s