Gnocchi alla romana

Postoje ta neka jela kojih se zaželim, koja mi se iznenada došuljaju u misli i koja me tako lako vraćaju na neka divna mjesta, u neke divne priče. Jedno od tih jela su i ovi fantastični gnocchi alla romana (odnosno, rimski njoki ili njoki na rimski način).  No neću sad puno dužiti i pričati priče, poput one kad sam prvi put kušala ove njoke tog hladnog zimskog dana za stolom jedne prekrasne obitelji u Umbriji, u gradu Terniju (ne, nije bilo u Rimu), to ću jednom drugom prilikom.

Ali ću vas pozvati da pročitate recept, da ih napravite i kušate, posebno ako još nikad niste! Sve sastojke za njih sigurno imate u vašim smočnicama i hladnjacima jer za ove vam njoke trebaju samo mlijeko, pšenični gris, malo maslaca, ribani sir, sol, muškatni oraščić i žumanjak.

ag5

Obično se kuhaju od litre mlijeka (znači, sve uduplo), ali ja vam pišem sastojke u pola jer od ove količine možete dobiti skoro 30 komada njoka, ovisno na koju ih debljinu režete i to vam je sasvim dovoljno za dvoje jako gladnih ili troje-četvero normalnih ljudi, posebno ako ih služite kao prilog ili zapečene u mesnom umaku uz zdjelu salate. Ako ipak radite duplu količinu, znajte da ih možete i zamrznuti, baš kao što zamrzavate i njoke od krumpira.

ar kolaž1

Prvi recept u ovoj okrugloj godinici, prvi pa talijanski – nije loše! Možda je to znak da me čeka neka Italija uskoro jer… bilo bi lijepo. Već mi opako nedostaje.

R E C E P T

Sastojci (za oko 30 komada):

500 ml mlijeka

125 g pšeničnog grisa

1 žumanjak

75 g ribanog sira (parmezan ili grana padano)

50 g maslaca

1 žličica soli

malo ribanog muškatnog oraščića (tipa ¼ žličice)

Za zapeći u pećnici:

30 g maslaca

par listića svježe kadulje (po želji)

2-3 žlice ribanog sira (parmezan, grana padano ili pecorino)

malo svježe mljevenog papra

ili

5-6 žlica mesnog ragua (alla bolognese)

 

Priprema:

Na sitni dio ribeža naribajte tvrđi sir (parmezan ili grana padano). Odvojite bjelanjak od žumanjka, bjelanjak bacite ili spremite za nešto drugo. Maslac narežite na kockice.

U lonac stavite kuhati mlijeko, dodajte sol i ribani muškatni orašćić, promiješajte pa uz stalno miješanje usipajte pšenični gris. Kuhajte par minuta dok se gris lijepo ne ugusti. Dodajte narezani maslac i dobro umiješajte. Ugasite vatru pa dodajte žumanjak i dobro ga umiješajte u smjesu. Na kraju dodajte ribani sir pa i njega dobro umiješajte. Dobit ćete gustu smjesu koja se lako odvaja od stjenki lonca.

Na papir za pečenje istresite još vruću smjesu pa pomoću papira formirajte valjak promjera 5-6 cm, odnosno, zamotajte smjesu u papir za pečenje i dlanovima razvlačite smjesu u valjak ravnomjerne debljine. Par puta pređite rukama po valjku tijesta i pustite da se smjesa ohladi. Potom još par puta okrenite rolicu i zagladite je rukama po vanjskoj strani papira kako biste u presjeku dobili što pravilniji krug. Kad se rolica skroz ohladi, odmotajte je iz papira za pečenje pa oštrim nožem narežite diskove debljine između jedan i dva centimetra. Na ovaj način nemate otpadaka od smjese (iako se i oni bez problem pojedu), kao kod tradicionalnog izrezivanja rezačem ili čašom.

Ako ipak idete na tradicionalan način, onda je postupak sljedeći: još vruću smjesu izlijte u manji pleh koji ste prekrili papirom za pečenje (pleh lagano namastite maslacem pa onda na njega položite papir za pečenje). Špatulom lagano poravnajte smjesu, debljina smjese bi trebala biti između jednog i dva centimetra. Pustite da se smjesa skroz ohladi, a potom rezačem za kekse ili čašom promjera 5-6 cm izrezujte diskove tijesta.

Izrezane njoke složite u posudu za pečenje koju ste lagano namastili maslacem pa ih potom odozgo premažite otopljenim maslacem (u kojem po želji možete popržiti par listova svježe kadulje) i pospite ribanim sirom. Na samom kraju pospite s malo svježe mljevenog papra i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite oko 15-20 minuta, odnosno dok površina na poprimi lijepu zlatnu boju i ne postane fino hrskava. Izvadite iz pećnice, malo ohladite pa poslužite kao prilog uz omiljeno mesno jelo ili kao toplo predjelo uz lisnatu salatu.

Njoke možete zapeći i u umaku od rajčice, ali i klasičnom mesnom umaku (onom koji mi zovemo umak bolognese, a koji se zove ragù di carne – klik na link za recept! napisala sam ga ranije). U posudu za pečenje stavite par žlica mesnog umaka, složite njoke, prelijte ih s još malo umaka, pospite ribanim sirom i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite između 20-25 minuta. Izvadite iz pećnice, malo ohladite i poslužite uz zelenu salatu.

ar5

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s