Pollo a la diabla: vraški ljuta piletina

Piletina je kod nas baš često na jelovniku, jedemo je stvarno na bezbroj načina; od pečene s krumpirima, preko kuhane u juhi ili ajngemahtesu, sve do aromatičnih slatko-ljutih pilećih krilaca, sočnih komada pilećih prsa iz woka, te najslasnijih maminih pohanaca.

U hladnijim danima volim piletini dati malo jačeg karaktera, točnije, pošteno ju zaljutiti. Onako da pecka taman koliko treba. I zato pollo a la diabla, tako bi ovo jelo nazvali Meksikanci, što bi u doslovnom prijevodu značilo „đavolja piletina“ – ili parafrazirano, vraški ljuta piletina. Nama je bila taman ljuta!

ap11

Na ovaj načim možete spremiti baš sve dijelove piletine. Ja sam se odlučila za omiljene batke sa zabatcima, i to odmah četiri komada – tako da svatko dobije dobar komad mesa i da se ne svađamo tko će jedan ili dva (op.a. okej, na kraju je svatko pojeo po jedan, ostalo smo pojeli drugi dan – odlično je i drugi dan!). Složila ih u dublju tavu, popekla, izdinstala luka, vratila u tavu, dodala omiljenu sitnu sjeckanu rajčicu, onu najfiniju, i umjesto meksičkih ljutih papričica i salsi, zaljutila Podravkinim ljutim ajvarom. Samo njime. Razmišljala sam trebam li dodati još malo ljutine, no nisam. I dobro da nisam, jer sam dodavanjem ljutog ajvara dobila baš onu ljutinu koju sam htjela. Vi možete otići i stepenicu više pa dodati i još koju ljutu papričicu, ali učinite to na samom kraju.

ap1

ap3

Znači, ovo je toliko jednostavno jelo, a toliko puno okusa da ga morate isprobati. Za njega vam treba samo jedna dublja tava i oko sat vremena. Okej, i omiljeni komadi piletine, i ljuti ajvar. Probajte! I svakako ovo jelo poslužite uz najobičniju (rekli bismo bijelu) kuhanu rižu dugog zrna. I na samom kraju dodajte kap-dvije soka limete ili limuna, malo kiseline i svježine daje jednu sasvim novu dimenziju jelu.

ap10

R E C E P T

Sastojci:

4 kom pilećih bataka sa zabatcima

2 kom luka

2-3 režnja češnjaka

50 ml bijelog vina

200 g Podravka Bio sjeckane rajčice

150 g Podravka ljutog ajvara

250 ml pilećeg ili povrtnog temeljca

1 žličica suhog timijana

1 žličica soli

malo svježe mljevenog papra

2-3 žlice maslinova ulja

I dodatno:

1 limun ili limeta

Za posluživanje:

kuhana riža dugog zrna

 

Priprema:

Zagrijte veću, dublju tavu, dodajte maslinovo ulje pa dodajte piletinu i popecite je s obje strane, ukupno 10 minuta. Izvadite van na tanjur i ostavite za kasnije.

Očistite luk pa ga narežite na tanke ploškice. Ubacite luk u tavu u kojoj ste popekli piletinu pa ga propirjajte dok ne omekša, oko 7-8 minuta. Dodajte bijelo vino (njime ćete lijepo deglazirati tavu) pa nastavite pirjati dok ne ispari alkohol. Potom dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak i pirjajte još minutu-dvije. Potom piletinu vratite u tavu.

U zdjelici dobro izmiješajte Bio sjeckanu rajčicu i Podravka ljuti ajvar pa dodajte u tavu s piletinom. Posolite, popaprite i dodajte timijan pa zalijte temeljcom (u nedostatku može i vruća voda). Lagano protresite tavu pa poklopite i pustite da se jelo lagano kuha oko 20 minuta. S vremena na vrijeme protresite tavu. Potom otklopite tavu i pustite kuhati još 15 minuta bez poklopca, odnosno dok se umak malo ne reducira.

ap6

Poslužite uz kuhanu rižu dugog zrna. Prije konzumiranja pokapajte limunom ili limetom.

ap8

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Podravkom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s