Zabaione s Griottama (vinski šato)

Talijani ga zovu zabaione, zabajone ili zabaglione, Francuzi pak sabayon, a kod nas je poznat kao vinski šato ili vajnšato (reklo bi se po domaći, da ne kažem po njemački). U osnovi, sastojci za ovu divnu, pjenastu kremicu, koja svoje korijene vuče sa sjevera Italije, vrlo su jednostavni i malobrojni; žumanjci, šećer i slatko desertno vino. I to je to!az00 resZabaione, ta divna, žuta pjenasta krema, od milja zvana „desert za odrasle“ zbog toga što je jedan od glavnih sastojaka alkohol, u svom se izvornom obliku služi u čašama uz dodatak piškota ili prhkih keksa, odličan je dodatak kolačima, ali i famozan preljev za palačinke. Sjećate se palačinki s orasima u vajnšatou? Bile su to palačinke koje su se nekad davno, prije svih ovih čoko-lješnjak namaza, često našle na našem stolu, a danas su pomalo zaboravljene. Valjalo bi ih oživjeti.

A znate li kako je zabaione dobio ime? Postoje mnoge priče i legende o tome otkud naziv zabaione, a jedna od njih kaže kako je početkom 16. stoljeća u Torinu živjela zajednica franjevaca, a među njima i španjoski monah Pasquale de Baylon. Prema pričama, ovaj je redovnik bio poprilično poznat u tadašnjoj zajednici i njegovo se ime često spominjalo među stanovnicima Torina. Vjerojatno se pitate zašto?! Poznatim ga je učinio upravo recept za kremu od jaja koja je bila u stanju probuditi i „najuspavanije“ muževe. Tako su mnoge dame iz Torine kucale na vrata oca de Baylona žaleći se na svoje muške polovice, a fratar bi im potom propisao prirodni afrodizijak na bazi žumanjaka, šećera i slatkog vina (najčešće Marsale) – zabaione. Uspjeh ove desertne kreme je bio toliko velik da se recept prenosio s majke na kćeri te se prešavši granice savojskog kraljevstva proširio po čitavom svijetu pod lokalnim nazivom „sanbajon“ koje je, u stvari, izvedenica imena redovnika Baylona, ​​kasnije proglašenog svecem i danas poznatog kao San Pasquale Baylon.

az1 resDanas postoje različite verzije ove aromatične, a jednostavne kreme; postoji zabaione s rumom, s kavom, s čokoladom, pa čak i s citrusima. A odsad, u mojoj inačici, eto i jedan divan zabaione s Griottama. Desert za odrasle s pralinama za odrasle, ne može bolje. U ovoj se mojoj čokoladnoj verziji slatko, mirisno sicilijansko vino Marsala fantastično sljubilo s alkoholnim višnjama iz Griotte pralina. Dodala sam i dva rebra tamne čokolade, i dobila zabaione koji ne budi samo uspavane muževe, već diže iz mrtvih. Poslužila sam ga tradicionalno u čašama, iako sam se nadala da ću nekim čudom stići napraviti i palačinke, no nisam stigla. Bolje da nisam jer bismo sve odmah pojeli! Kao što smo pojeli i ove divne, čokoladne kremice.

az6a res

 

R E C E P T

Sastojci (za 6 osoba ili za 600 ml kreme):

8 žumanjaka

140 g šećera

140 ml slatkog desertnog vina (Marsala ili naš prošek)

75 g tamne čokolade

10 komada Griotte pralina

 

Priprema:

U posudu stavite žumanjke i šećer pa ih miksajte električnim mikserom sve dok ne udvostruče volumen. Dodajte desertno vino pa miksajte još 2-3 minute. Smjesu prebacite u inox posudu (ili neku koja može nad paru) pa nastavite miksati dodatnih 8-10 minuta. Potom ubacite narezane ili cijele Griotte i nasjeckanu tamnu čokoladu pa miješajte špatulom dok se čokolada ne otopi. Ponovno izmiksajte (oko 5 minuta) pa skinite s pare i još vruće izlijte u pripremljene čašice (u svaku čašicu stavite oko 100 ml kreme). Služite toplo (prema tradiciji služi se topao) ili ga ohladite pa služite potpuno hladnog – može i jedno, i drugo. Slobodno dodajte i malo tučenog slatkog vrhnja.

Ispecite palačinke pa ih prelijte toplom kremom ili dodajte po žlicu-dvije kreme biskvitnom kolaču. Dodajte i još koju narezanu Griottu.

az3 res

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Krašem

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s