Salata od bulgura, povrća i ajvara

Davno je to bilo kad sam prvi puta čula za bulgur, ta divna zrnca sušene, lomljene pšenice. Za one koji se možda pitaju što je to točno, bulgur je bliskoistočna i sjevernoafrička namirnica koja se sad već dobro udomaćila u našim tanjurima, a radi se o djelomično kuhanoj, sušenoj pa lomljenoj pšenici koja obrocima daje bogatu nutritivnu vrijedost, ali i osjećaj lakoće.

ab8

Bulgur se može skuhati i par dana unaprijed pa čuvati u posudi u hladnjaku (kako ja često radim) i po potrebi ili u onim trenucima kad vam se baš ne kuha, vaditi iz hladnjaka i pripremati na razne načine. Može se dodati u juhe ili variva, može se jednostavno zaliti maslinovim uljem i posipati peršinom pa poslužiti kao prilog mesnim jelima, a može se upotrijebiti za slasne i bogate salate, što je ujedno i moj omiljeni način konzumiranja bulgura. Obožavam bulgur-salate! Radim ih s puno povrća i začina, a upravo jednu takvu bogatu salatu sam pripremila u kombinaciji i s finim, kremastim domaćim ajvarom od Podravke.

ab11

Ovaj se ajvar spravljen po tradicionalnoj recepturi odlično uklopio u salatu koju sam obogatila sezonskim povrćem; osim bulgura, bilo je tu i kratko pirjanih crvenih rog paprika, ljubičastog luka, svježeg krastavca, sočnih cherry rajčica svih boja, zelenih papričica, peršina, bosiljka i finog maslinovog ulja. Počela je jesen, kad će ako ne sad, ove zadnje, domaće sočne rajčice i krastavci, mesnate crvene paprike i fini ajvar zajedno bolje zvučati!

ab19

U bliskoistočnom štihu, salatu sam na samom kraju obilato posipala omiljenom mješavinom začina znanom kao za’atar (ima tu i origana, i majčine dušice, i sezama, i kiselkastog sumaka). Ova je mješavina začina vrlo popularna diljem Bliskog istoka, odlična je za sve – za posipati na kruh prije pečenja, za salate, slane pite, za dodati u preljeve i dressinge, za juhe, jela od riže, pečeni krumpir, ma baš za sve! I zadnjih se godina može bez problema pronaći i u našim većim trgovinama ili trgovinama specijaliziranim za prodaju začina.

ab13

ab18

 

R E C E P T

Sastojci (za 4 osobe):

250 g bulgura

1 prstohvat soli

2 žlice maslinova ulja

voda

Za salatu:

150 g Podravka domaćeg blagog ajvara

2 prstohvata soli

3 komada crvene rog paprike

1 manja glavica ljubičastog luka

1 manja zelena paprika

250 g cherry rajčica

1 manji svježi krastavac

1 manja vezica peršina

1 manja vezica svježeg bosiljka

Za preljev:

4 žlice maslinova ulja

1 žlica jabučnog octa

Za posip:

2-3 žličice za’atara

Priprema:

U posudu za kuhanje stavite bulgur koji ste isprali pod vodom pa dodajte nešto više od dvostruke količine hladne vode (550 ml), prstohvat soli i 3 žlice maslinova ulja. Kuhajte na srednje jakoj vatri prema naputku na pakiranju (obično je to oko 10 minuta), ugasite vatru, promiješajte vilicom i dodajte još malo maslinova ulja i pustite da se bulgur ohladi. Zagrijte tavu, premažite je s malo maslinova ulja pa na dodajte na deblje listiće narezanu rog papriku očišćenju od sjemenki. Papriku grilajte jedno 10 minuta na jakoj vatri dok lijepo ne omekša. Prije samog kraja pirjanja malo je posolite. Ostavite sa strane da se paprika ohladi.

U ohlađeni bulgur umiješajte ajvar, dobro promiješajte pa dodajte pirjanu papriku, cherry rajčice narezane po pola (ostavite malo za sami kraj), ljubičasti luk rezan na tanke listiće, krastavac narezan na sitnije ploške, zelenu papriku narezanu na tanje listiće, sol i sitno sjeckani peršin. Sve dobro promiješajte pa prelijte preljevom od maslinova ulja i jabučnog octa te još jednom izmiješajte.

Na kraju po salati složite ostatak cherry rajčica, dodajte svježi bosiljak i sve obiliato pospite za’atarom. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak pa dobro ohladite. Salata je izvrsna i kad je skroz hladna, i kad je sobne temperature.

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Podravkom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s