Ruby raspucanci

Stiglo je moje omiljeno vrijeme i moj omiljeni mjesec – listopad. Jer ja obožavam kad lišće pada, kad šuškaju kiše, kad je prohladno, onako za dugačke rukave, a još dovoljno toplo za bose noge. Kad se s guštom ispijaju velike šalice toplog čaja i uz njega grickaju hrskavi keksi. Stigla je prava rumena jesen!

A kako bolje pozdraviti jesen, nego uz prave rumene, hrskave keksiće?! Nije stigla samo jesen, već su stigli i novi neodoljivi raspucanci nježne ružičaste boje! Moje limun raspucance ste obožavali, njima ste obogaćivali sva svoja slavlja i blagdane, pekli ste ih u ogromnim količinama i javljali kako su vam naprosto divni, kako su vam oni postali najdraži keksi, a moje je srce uz svaki novi komentar bilo kao kuća s milijun katova. I uvijek jest tako, kao kuća, kad se javite s pozitivnim dojmovima na neki moj recept. A bilo je i tih nekih nevažnih koje su ih bezočno kopirale, uz moje autorske rečenice i predstavljale kao svoje (khm, internet sve podnosi, a ja se i dalje ne znam s time boriti).  Možda će kopirati i ove, tko zna.

ar4 res

Bilo kako bilo, došlo je vrijeme za korak dalje ili stepenicu više. Stvorila sam nove, još ljepše i još divnije raspucance – Ruby raspucance!  Svoju boju duguju nježnoj Kraševoj ruby čokoladi, ali i mrvici praha cikle koji je samo dodatno naglasio boju, a nikako utjecao na okus jer ruby čokolada termičkom obradom izgubi malo na boji. Prhki su, nježni, lagano citrusni, ma prekrasni i za oko, i za zub. Idealni za druženja uz šalicu toplog napitka – čaja, kave, vruće čokolade ili šalicu mlijeka – i za ove jesenje dane pred nama.

ar7 res

Vjerojatno ste primijetili da je Kraš ovog ljeta lansirao svoju ruby čokoladu. Ova nježna čokolada ružičaste boje smatra se četvrtom vrstom čokolade (podsjetimo se, imamo tamnu, mliječnu i bijelu čokoladu), ali i najvećom inovacijom u posljednjih osamdeset godina. Svoj okus, boju i kremoznost duguje pomno biranim ruby zrnima kakaa koja se uzgajaju u Brazilu, Ekvadoru i Obali Bjelokosti. Drugačija je i potpuno svoja, s laganim kiselkastim notama i jednom finom aromom bobičastog voća. Važno je naglasiti da je prirodno takva jer u njoj nema nikakih aditiva, ni umjetnih aroma.  Čim se pojavila, postala je hit jer je izvrsna za kreiranje novih slastica, ali i za neopterećeno grickanje u pauzi od života. Jeste li je probali?

ar1

A hoćete li probati i moje nove ruby raspucance?  Hoće li oni postati i vaši ruby raspucanci? Ako hoće, moja je preporuka da odmah udvostručite sastojke, jer će ovih 25 keksića nestati u trenu!

ar9 res

 

R E C E P T

Sastojci (za 25 komada):

90 g Kraš ruby čokolade

65 g maslaca

65 g šećera u prahu

1 žličica paste od vanilije ili 1 vanilin šećer

malo soli

malo limunove korice

1 jaje

170 g glatkog brašna

3 g praška za pecivo

1 žličica praha cikle

Za valjanje:

3-4 žlice kratko mljevenog kristal šećera

3-4 žlice šećera u prahu

 

Priprema:

Ruby čokoladu natrgajte na kockice pa otopite na pari. Dobro je izmiješajte i pustite da se prohladi.

ar1a res

U dubljoj posudi dobro izmiksajte omekšali maslac,  šećer u prahu, vaniliju i sol. Dodajte jaje pa nastavite miksati dok se sve lijepo ne poveže. Potom dodajte brašno koje ste izmiješali s praškom za pecivo i žličicom praha cikle koji će dodatno naglasiti boju (ovo nije nužno, ali su ljepši kolačići) pa i to dobro umiksajte u smjesu. Na samom kraju dodajte otopljenu i prohlađenu ruby čokoladu i kratko izmiksajte. Pripremljenu smjesu ostavite u zdjeli, prekrijte pozirnom folijom, stavite u hladnjak na sat ili dva, a možete i u zamrzivač na jedno 30 minuta.

Žličicom vadite smjesu i formirajte kuglice teške otprilike 15 g (ja sam svoje vagala, vi ne morate, možete od oka). Svaku kuglicu prvo uvaljajte u kristal šećer koji ste kratko samljeli, a potom i u šećer u prahu. Dobro ih obložite šećerom u prahu.

ar2 res

Kuglice slažite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, i to tako da između svake kuglice ostavite 4-5 cm mjesta jer će tijekom pečenja keksići narasti.

ar3 res

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 12 minuta. Keksići su pečeni kad im rubovi počnu dobivati lagano zlatnu boju. Pečene keksiće izvadite iz pećnice i odmah pažljivo prebacite na rešetku za hlađenje.

ar6 res

Poslužite uz kavu, čaj i omiljene tople napitke. Ovi divni raspucanci dodatno će ukrasiti svaku svečanu ili blagdansku trpezu.

ar8 res

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Krašem

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s