Uskršnji brunch: Jaja Florentine s pršutom

Uskršnji su doručci uvijek posebni. Bogati i pretrpani. Na stolu ima svega, baš svega. I nikako ne smije manjkati  jaja, domaće šunke ili pršuta, mladog luka, rotkvica pa sve do zdjela prepunih salata i fino narezanih kolača. Uskršnji doručci započinju malo kasnije i duže traju, nerijetko se protegnu kroz čitavo dopodne. Obitelj za stolom, pričanje i smijeh punih usta, prisutnost i druženje za koje u običnim danima najčešće nemamo vremena (šteta da nemamo).  Zato im se, bit će, toliko i radujemo.

Za uskršnje se doručke domaćice razlete po kuhinji, iznose najbolje tanjure i servise, slažu prigodne salvete, ukrašavaju stolove zelenilom, iznose obojene pisanice i zadnje sjedaju za stol. I kad sjednu, očima skeniraju ima li svega dovoljno i jesu li baš sve iznijele što su pripremile. Zvuči poznato, zar ne? Oduvijek bilo i bit će, jer okupiti obitelj za stolom je neprocjenjivo bogatstvo.

I kod nas je slično, bilo da smo tih dana kod mojih ili kod njegovih (skoro nikad nismo doma). No kod nas se vrlo često svi zajedno uključujemo u pripremu stola, netko slaže tanjure i beštek, netko reže kruh i donosi kolače, netko slaže suhomesnato dok se kuhaju jaja, čisti se mladi luk, peru se rotkvice. Strka, zbrka, vika i smijeh. Svi se naslažemo oko stola i naš uskršnji brunch može početi! Kažem brunch jer je kod nas baš tako, nit’ doručak, nit’ ručak.  Ovaj put je tu i ovo jedno jelo koje u sebi sadrži sve što uskršnji doručak treba sadržavati: na podlozi od finih, tanko rezanih i fino začinjenih krumpira smjestilo se zelenilo, pirjani mladi luk i češnjak s blanširanim špinatom i parmezanom, na to su pomno složena gnijezda od slavonskog pršuta, a u njih smještena i slavonska jaja. Ovaj put se za naš uskršnji doručak pobrinulo DOBRO sa svojim finim, tanko rezanim pršutom, ali i jajima jer su i jaja za ovaj doručak stigla s farmi iste slavonske obitelji.  Znate li da je upravo tvrtka Žito, vlasnik prehrambenog brenda DOBRO, ujedno i najveći proizvođač jaja u Hrvatskoj? Ja nisam znala, ali sada znam.

Jaja Florentine s pršutom, moj su prijedlog za malo drugačiji uskršnji doručak. Vjerojatno ste već čuli za izraz Eggs Florentine, a možda i niste pa se pitate kakva su sad to firentinska jaja? No, nisu firentinska (k’o o čemu, ja o nazivu!). Ova jaja u kombinaciji sa špinatom ne duguju svoje ime gradu Firenci, već nam njihovo ime dolazi iz francuskog naziva à la Florentine koje u Francuskoj označava jela sa špinatom – najčešće se radi o jajima, ribi ili piletini koji se služe na posteljici od kremastog špinata.  A otkud Francuzima naziv à la Florentine? Ipak je jedna firentinska dama u igri, a njeno ime je Caterina de Medici koja se sa svojih četrnaest godina udala u Francusku i sa sobom donijela sjeme špinata, koje je (prema pričama) dotad bilo nepoznato francuskom dvoru. Priče kažu da je Caterina toliko voljela špinat da je inzistirala da se on stavlja baš u svako njeno jelo. I tako je dolazak ove mlade Firentinke, koja je kasnije postala jedna od najutjecajnijih kraljica Francuske, u povijest francuskog kulinarstva i naroda utkao poveznicu između špinata i Firence. Zato kad danas nešto nazovete à la Florentine ili samo Florentine, jasno je da kuhate ili služite jelo sa špinatom. No dosta povijesti, ajmo mi na recept koji će svakoj domaćici olakšati pripremu uskršnjeg doručka (jer se može napraviti za velik broj ljudi), a u isto vrijeme će oduševiti sve za stolom.  Neka vam je sretan Uskrs, neka vam je sve DOBRO!

ab5 res

R E C E P T

Sastojci (za 2 – 4 osobe):

Za podlogu od krumpira:

600 g krumpira (2 velika krumpira)

50 g ribanog parmezana (ili grana padano)

2 prstohvata soli

malo svježe mljevenog papra

3 žlice maslinova ulja

Za nadjev od špinata:

400 g blanširanog, sjeckanog špinata

2-3 komada mladog luka

2 režnja češnjaka

2 prstohvata soli

malo svježe mljevenog papra

na vrh noža muškatnog oraščića

50 g ribanog parmezana (ili grana padano)

I za kraj:

90 g DOBRO pršuta (8 tankih šnita)

4 jaja

po želji malo ribanog parmezana (ili grana padano)

Priprema:

Operite i ogulite krumpire pa ih narežite na tanke ploške (najbolje na mandolinu). Stavite ih u dublju zdjelu pa začinite solju, paprom, ribanim sirom i maslinovim uljem. Sve dobro rukama izmiješajte.

Maslinovim uljem premažite srednje veliku posudu za pečenje (moja je veličine 18×26 cm) pa u nju složite ploške krumpira (tako da ploške naslažete i po rubovima posude). Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C (ventilacija) i pecite oko 25-30 minuta, odnosno dok krumpir ne dobije lijepu zlatnu boju.

ab2 res

Dok se krumpir peče, pripremite nadjev od špinata: zagrijte tavu, dodajte u nju 2 žlice maslinova ulja pa ubacite mladi luk koji ste nasjeckali na sitno (i bijeli i zeleni dio). Pirjajte jedno 6-7 minuta pa dodajte sitno sjeckani češnjak. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić pa ubacite sitno sjeckani blanširani špinat (možete i svježi mladi kojeg ste oprali u vodi, ocijedili, ali ne i osušili). Pirjajte jedno 5 minuta dok ne ispari tekućina, ugasite vatru, ohladite 6-7 minuta pa dodajte ribani parmezan. Sve dobro izmiješajte.

Kad je krumpir pečen, izvadite ga iz pećnice, na njega stavite nadjev od špinata pa uzmite dvije po dvije šnite pršuta i složite četiri gnijezda. U gnijezda ubacite po jedno jaje (pazite da se ne razlije žumanjak). Vratite u pećnicu i pecite 15-20 minuta, odnosno dok se jaja ne ispeku. Izvadite iz pećnice pa sve lagano popaprite. Po želji dodatno pospite ribanim parmezanom.

Pustite da se jelo ohladi barem 5 minuta, potom ga narežite na komade tako da je na svakom komadu gnijezdo od pršuta s jajem pa poslužite uz omiljene uskrsne delicije – još malo pršuta, rotkvice, mladi luk i koju kuglicu mozzarelle.

ab8 res

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s brendom DOBRO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s