Dvobojne kiflice punjene čokoladom

Dizana tijesta i ja smo u velikoj ljubavi oduvijek. Obožavam uroniti ruke u brašno pa uz pomoć kvasca i toplog mlijeka zamijesiti meka podatna peciva. Baš poput ovih dvobojnih kiflica! Kad ih bolje pogledam, ovo i nisu klasične kiflice, a nisu ni kroasani, nešto su između. Lijepo dignute i meke, a fino se listaju i imaju taj profinjeni oblik kroasana, ovo je nešto kao dva u jedan.

ak11 res

Ovakva peciva možete puniti (ja jesam!), a možete ih ispeći i bez ikakvog punjenja, vama na volju. Idealna su za mirisne, lijene doručke, za školske užine, za izlete, za gricnuti iz čiste dosade. Jedino je mali problem što jedno vuče drugo i… nećete se zaustaviti samo na jednome, a ne.

No zvijezda ovog mog današnjeg recepta ipak nije čokolada, kako je to skoro uvijek dosad bio slučaj kad su recepti nastali u suradnji s Krašem u pitanju, već kakao. Stari, dobri Krašev gorki kakao. Kakao koji koristim oduvijek i koji mi je najbolji, baš za sve. Upravo je kakao zaslužan za tamnu boju dijela tijesta s kojim sam razbila monotoniju i jedne sasvim obične kiflice pretvorila u dvobojni vrtlog. Divne su, divne! Pogledajte samo kakav im je presjek.

ak12 res

Ipak, da ne ostanem samo na kakau, napunila sam ih kockicama čokolade (mislila sam dio ostaviti praznima, ali nisam!) i to kombinacijom Dorina punch čokolade i klasične mliječne, zarolala ih u fine kiflice, skoro pa kroasane, pustila da se dižu i ispekla. Ne moram vam ni govoriti kako je divno mirisala kuća. Ova Dorina punch čokolada je dala dodatni touch cijeloj priči, odlično se uklopila. Stoga, ako dvojite puniti ih ili ne, nemojte – napunite ih čokoladom. Jer sigurno ne dvojite hoćete ili ih ispeći ili ne.  Jel’ tako da ne dvojite?

ak8 res

 

R E C E P T

Sastojci (za 16 velikih ili 24 manje kiflice):

600 g glatkog brašna ili brašna tip 00 (+ oko 50 g brašna za miješenje)

350 ml mlakog mlijeka

7 g suhog kvasca

2 žlice ulja

½ vrećice praška za pecivo

1 jaje

2 žličice paste od vanilije ili arome vanilije

4 žlice šećera u prahu

prstohvat soli

malo ribane korice limuna

3 žlice Kraš gorkog kakaa (za dodati u polovicu zamiješanog tijesta)

Za premazivanje tijesta:

75 g omekšalog maslaca (držite maslac na sobnoj temperaturi)

Za punjenje:

16 ili 24 kockica Dorina punch ili mliječne čokolade

Za šećerni sirup:

100 ml vode

200 g šećera

1 žličica paste od vanilije ili arome vanilije

 

Priprema:

U zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, šećer u prahu i prašak za pecivo pa dobro izmiješajte. Mlijeko lagano zagrijte pa u njega ubacite suhi kvasac i malo šećera, pustite da se kvasac malo aktivira.

U brašno dodajte mlijeko s kvascem, ulje, ribanu koricu limuna, vaniliju i jedno jaje pa vilicom zamiješajte tijesto. Dobit ćete gusto pomalo ljepljivo tijesto od kojeg odvadite pola (oko 530/550 g) pa u tu polovicu dodajte gorki kakao, a u preostalu polovicu još 3 žlice brašna. Umijesite prvo tamno, a potom i svijetlo tijesto. Svaki komad tijesta mijesite dok ne dobijete glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pomažite si dodavanjem brašna ili kakaa kod tamnog dijela tijesta.

Potom svaki komad tijesta podijelite po pola (neka budu približno jednake težine, vagnite ih da budete sigurni) kako biste dobili dva komada tamnog i dva komada svijetlog tijesta.

ak3 res

Svaki komad tijesta razvaljajte  u krug promjera 15-20 cm i to tako da prvo razvaljate tamni komad kojeg premažite omekšalim maslacem pa na njega složite svijetli krug. I taj krug tijesta premažite maslacem, na njega ponovno stavite tamni komad, premažite maslacem pa na kraju stavite svijetli komad (na njega ne stavljate maslac). Tako složeno tijesto razvaljajte u krug  promjera cca. 45-50 cm. Razvaljano tijesto prvo prerežite na četiri dijela, pa svaku četvrtinu još na četiri dijela (ako želite veće kiflice) ili na šest dijelova (ako želite manje). Svaki komad napunite s jednom kockicom čokolade (stavite ju na širi dio tijesta) pa zarolajte u kiflicu. Pripremljene kiflice stavite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje i svakako ostavite razmak između njih jer će tijekom pečenja narasti. Prekrijte kiflice čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu oko 30 – 45 minuta.

Prije pečenja svaku kiflicu još malo premažite omekšalim maslacem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C i pecite oko 20-25 minuta, odnosno dok svijetli dio kiflice ne poprimi lijepu zlatnu boju.

ak6 res

Dok se kiflice peku pripremite sirup: odmjerite šećer i vodu, dodajte vaniliju pa stavite kuhati na srednje jaku vatru i kuhajte oko 7-8 minuta, odnosno dok se tekućina malo ne reducira. Sirup dobro ohladite.

Izvadite kiflice iz pećnice, stavite ih na rešetku za hlađenje i još vruće premažite šećernim sirupom (ne brinite, neće biti preslatke). Pustite da se kiflice na pola ohlade  pa poslužite.

ak7 res

Kiflice čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji ili vrećici kako ne bi izgubile svježinu, tako će vam ostati svježe i mekane i idući dan. Ili dio zamrznite pa samo zagrijte u pećnici (bez odmrzavanja) kad ih se zaželite.

ak15 res

*ovaj post i recept nastali su u suradnji s Krašem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s