Čokoladni tart s malinama

Svježe maline i čokolada su mi oduvijek omiljena kombinacija. Iako smo tek zakoračili u proljeće i prava sezona malina još nije počela,namamile su me svježe maline iz supermarketa i nisam im mogla odoljeti. Nisu bile ogromne i mutirane kao da su brane po černobilskim obroncima, već sitne, male slasne, baš kao da sam ih netom ubrala u vrtu (tako sam se utješila).

Smjestila sam ih u bogatu ganache kremu na podlogu od čokoladnog prhkog tijesta. Volim prhko tijesto, volim pite ili tartove. I upravo mi se čokoladna pita učinila idealnom za uploviti u proljeće, u dane kad još nije vruće, a sunčano je i toplije, kad je kontrast kiselkastog voća i slatke čokolade više nego dobrodošao za obojiti dan.  Htjela sam da baš sve bude čokoladno, zato je i prhko tijesto obogaćeno gorkim Kraševim kakaom (koristim ga oduvijek!) i tamne boje pa ove uronjene maline djeluju skroz neodoljivo u toj cijeloj čokoladnoj priči. Ne čini li vam se?

at5

A ganache, ganache je baš uvijek dobra ideja. Toliko jednostavna stvar, a toliko profinjena i elegantna. Volim i ganache. Spoj gustog slatkog vrhnja i tamne Dorina čokolade, ne znam tko to ne bi volio?! Dovoljno je samo grubo usitniti čokoladu i preliti je zagrijanim slatkim vrhnjem, sve dobro promiješati i puf! čarolija se dogodi sama od sebe. Nema finije i jednostavnije kreme, odgovorno tvrdim.

at4

Pa haj’mo u ovo novo proljeće uz čokoladni tart s malinama!

at7

R E C E P T

Sastojci (za promjer kalupa 24 cm):

Tijesto:

175 g glatkog brašna

25 g Kraš gorkog kakaa

100 g maslaca

50 g šećera u prahu

1 jaje

1 žlica hladne vode

Nadjev:

250 g Dorina čokolade za kuhanje

200 g slatkog vrhnja

prstohvat soli

125 g svježih malina

Priprema:

Najprije umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno pomiješano s gorkim kakaom, dodajte šećer u prahu i sol pa sve dobro izmiješajte. Potom dodajte na kockice narezan hladni maslac pa ga prstima utrljajte u brašno kako biste dobili pjeskastu smjesu. Dodajte jaje i žlicu vode pa zamijesite glatko, podatno tijesto. Tijesto oblikujte u formu diska, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 30 minuta.

Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga stavite na papir za pečenje i razvaljajte tanko. Uz pomoć papira za pečenja ga prenesite u kalup za pitu (promjera 24 cm), odstranite višak tijesta s rubova kalupa pa tijesto po dnu izbodite vilicom. Stavite tijesto u hladnjak još 30 minuta.

at2

Izvadite tijesto iz hladnjaka, prekrijte ga papirom za pečenje pa ga opteretite suhim grahom ili rižom (ili onim kamenčićima za pečenje) te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 15 minuta. Odstranite papir s grahom/rižom/kamenčićima za pečenje i nastavite peći još 10 minuta. Izvadite i ohladite.

Dok se tijesto hladi, pripremite čokoladni ganache: ravnomjerno, grubo narežite čokoladu i stavite u zdjelicu. Vrhnje zagrijte do točke vrenja pa ga prelijte preko narezane čokolade. Pustite da odstoji oko 1 minutu pa sve dobro izmiješajte pjenjačom, dobit ćete gustu, glatku kremu. Dodajte prstohvat soli i još jednom sve izmiješajte.

at3

Složite tart: preko ohlađenog tijesta prelijte ganache kremu, po površini rasporedite svježe maline i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 6 sati (najbolje preko noći).

at8

Prije posluživanja pospite s malo šećera u prahu, narežite i poslužite.

at9

*ovaj post i recept nastali su u surdnji s Krašem

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s