Kolač od keksa, čokolade i kave

Sjećate li se ovakvih keks-kolača? Ovi su kolači bili hit nama djeci! Koja bi to cika i vriska bila kad bi mama navečer izvukla tacnu od rostfraja, posložila na nju petit kekse (tako smo ih zvali i nismo imali pojma što točno njihovo ime znači), premazala ih nekom brzinskom čokoladnom kremom (ili žutom, kako smo zvali kuhanu kremu od jaja) i ostavila preko noći da se sve dobro prožme i ohladi. Bila bi to fešta od kolača! Ono kad ne znaš jedeš li kolač ili keks, a i nije te briga.

ak7

S vremena na vrijeme lijepo se okusima otisnuti u djetinjstvo, baš kao što sam to učinila ja dok sam pripremala ovaj kolač. Prvo pojedeš jedan Petit Beurre keks, onda brže bolje brojiš hoćeš li imati dovoljno keksa za kolač, kad izbrojiš i vidiš da imaš, odahneš pa pojedeš još jedan. Onda obližeš lonac u kojem se kuhala čokoladna krema koju si prebacila u drugu posudu da se hladi, pa žličicom probaš jesi li dovoljno ruma ubacila u kavu, nisi sigurna pa ubaciš još malo. Pa napokon prioneš poslu. Složiš prvi red keksa umočenih u kavu i rum, premažeš ih finom kuhanom slastičarskom kremom od čokolade u koju si isto dodala malo kave (nešto me baš nostalgija povukla na tu kombinaciju keks, čokolada i kava, bit će da starim!) i tako sve do kraja. Pa staviš kolač u spavaću sobu (baš kao mama, tamo je hladnije, sjećaš se njenih riječi, iako kod tebe nigdje nije hladnije, toplana šiša k’o sumanuta) i pustiš da se ohladi do sutra.

ak3

A sutradan ljepote! Otvoriš Kraševe dražeje (probaš sve i jednu, red je! Triput probaš one s grožđicama jer su ti te najdraže) pa ih posložiš gore po kolaču k’o naljepše pikule. I eto ti kolača iz djetinjstva začas! Sve s keksima, čokoladom i kavom (nije nam narastao rep od kave, kako su nas plašili kad smo bili mali, a koliko li smo samo kolača s kavom pojeli).

 

ak5

Kad ste zadnji put jeli keks-kolač? Ja nisam godinama, sve do danas.  I to s pravom kuhanom slastičarskom kremom.  Probajte je! Kad je jednom skuhate, uvijek ćete se vraćati ovom receptu. Glatka, sjajna, postojana i divno čokoladna, eto takva je. I da, ako niste ljubitelj kave, slobodno je izbacite. Ali skuhajte domaću slastičarsku kremu, brže je no što mislite, a s njome se ne može mjeriti niti jedna krema smućkana iz vrećice.

 

R E C E P T

Sastojci:

48 komada Kraš Petit Beurre keksa (pakiranje od 480 g)

Za slastičarsku kremu:

250 g mlijeka

250 g slatkog vrhnja

6 žumanjaka (oko 120 g)

125 g šećera

1 žličica paste od vanilije ili 1 vanilin šećer

25 glatkog brašna

25 g škrobnog brašna

100 g Dorina čokolade za kuhanje

1 žličica Kraš kakaa u prahu

2 žličice instant kave (ili 1 espresso)

Za umakanje keksa:

2 žličice instant kave (ili 1 espresso)

200 ml vode

1 žlica ruma

Za ukrašavanje:

Dorina mješavina dražeja

 

Priprema:

Najprije skuhajte čokoladnu slastičarsku kremu: u lonac stavite mlijeko i slatko vrhnje, dodajte pastu od vanilije ili vanilin šećer pa na tihoj vatri zagrijte do vrenja. Čokoladu ugrubo narežite nožem.  Odvojite žumanjke od bjelanjaka (bjelanjke spremite za nešto drugo ili zamrznite), izmiksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte im prosijano brašno pomiješano sa škrobnim brašnom i kakao (prosijte) pa još jednom izmiksajte i potom dodajte 2 žličice instant kave koje ste otopili u 2-3 žlice vruće vode (ohladite).

Odvadite jednu-dvije šeflje zavrijelog mlijeka i vrhnja, dodajte ih smjesi od jaja (kako biste razrijedili, ali i temperirali ovu smjesu), dobro izmiješajte pa ulijte u lonac s mlijekom i vrhnjem te uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne gustiti (par minuta). Čim se krema ugusti, maknite s vatre, dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolade ne otopi i dok ne dobijete lijepu, sjajnu i kompaktnu kremu.

Kremu prelijte u keramičku ili staklenu zdjelu, prekrijte je prozirnom folijom (foliju stavite direktno na kremu preko cijele površine, neće se zalijepiti) i pustite da se krema hladi na sobnoj temperaturi barem sat vremena, potom je ohladite u hladnjaku.

Priredite tekućinu za umakanje keksa: instant kavu prelijte vrućom vodom, kad se zrnca otope dolijte hladne vode i rum pa  sve dobro izmiješajte.

Složite kolač: za ovaj će vam kolač trebati točno 48 komada Petit Beurre keksa, slagat ćete ih u dva reda po 6 komada. Pripremite pladanj, tacnu ili dasku na kojoj ćete slagati kolač. Prekrijte je komadom papira za pečenje kojeg ste prerezali po pola, a na koji ćete slagati kolač (kako biste kasnije sa svake strane mogli izvući po jednu polovicu papira, a  da vam pladanj ostane čist). Svaki keks umočite kratko u kavu i rum pa složite u dva red, jedan do drugoga po šest komada keksa u dužinu. Premažite dijelom slastičarske kreme. Ponovite sve dok ne potrošite sve sastojke. Ostatkom slastičarske kreme premažite i površinu kolača, i njegove stranice pa ga ostavite na hladnijem mjestu da se hladi (najbolje preko noći).

ak2

Drugi dan izvucite papir ispod kolača, kolač ukrasite mješavinom dražaja, narežite na tanje ploške (slično mađarici) i poslužite.

*ovaj post i recept su nastali u suradnji s Krašem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s