Kuglof od čokolade i lješnjaka

Ugalopirala sam u novu godinu, blagdani su mi prošli kao u nekom metežu, ništa nisam stigla (kao da je ovo nešto novo!), nisam ni odmorila, samo sam nastavila iz stare godine u novu. Možda je i bolje tako, nije za mene prazan hod.

Novogodišnjih odluka nemam, osim biti sretna. Dobro, i malo zdravija, i pokretljivija. Radim na tome (khm, i ne baš, hladno je). Ali radim na sreći, onoj čokoladnoj. U ovom se slučaju ona zove superčokoladni kuglof s lješnjacima. Jer mi je to omiljena kombinacija, obožavam lješnjake. I čokoladu. Jer kuglof je baš prava „comfort“ hrana za šućmurasti siječanj. Uz šalicu toplog čaja ili kakaa, odličan je doručak za maglovita jutra. Izvrsno prija i popodne uz šalicu kave i male, logističke razgovore koji počinju s „morali bi, trebalo bi, nismo, ‘ajmo…“. Uvijek se smijemo takvim konstrukcijama rečenica i brže-bolje dijelimo posao, srčemo kavu i zadovoljno mljackamo, sve prstiju umazanih od čokolade (čitaj: ja, uvijek mi to nekako uspije, ne znam kako).

ak5

 

I znam da kuglof nije ništa revolucionarno, niti novo. I da ste sigurno pročitali malo more recepata za kuglof, neke ste samo pročitali, neke ste isprobali, na neke ste samo odmahnuli rukom. I vrlo vjerojatno već imate recept po kojem uvijek radite kuglof, no neka i ovog recepta, po mom. Čokoladnog, bogatog, pravog zimskog.

ak0

Umjesto lješnjaka možete koristiti bademe, u smjesu možete dodati i šaku sušenih brusnica, možete dodati i ribanu koricu naranče, možete ga preliti ganacheom od mliječne čokolade, možete se igrati omiljenim okusima – sve podnosi. Brz, jednostavan i sočan. Točno takav je ovaj zimski čokoladni kuglof koji smo vam ispekli Kraš i ja. Čokolada, lješnjaci, kakao – zvuči kao jako dobar početak siječnja, zar ne? I ne, nikad dosta čokoladnih kolača!

ak9

R E C E P T

Sastojci:

4 jaja

200 g maslaca

250 g šećera

210 ml mlijeka

1 vanilin šećer

265 g glatkog brašna

5 g praška za pecivo

prstovat soli

50 g Kraš gorkog kakaa

100 g Dorina čokolade za kuhanje

50 g prženih sjeckanih lješnjaka

Za ganache:

110 g Dorina čokolade za kuhanje

100 ml slatkog vrhnja

2 žlice ulja

Za posip:

2 žlice sjeckanih lješnjaka

 

Priprema:

Odmjerite brašno pa ga izmiješajte s praškom za pecivo, prstohvatom soli i gorkim kakaom.

Na grubo narežite čokoladu i nasjeckajte pržene lješnjake (ispržite ih na suhoj dobro zagrijanoj tavi i dobro ohladite prije sjeckanja).

U dubokoj zdjeli miksajte omekšali maslac, šećer i vanilin šećer sve dok smjesa ne postane skroz kremasta. Dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miksanje. Prosijavanjem dodajte malo po malo brašna s kakaom (u tri navrata) te svaki put dodajte i malo mlijeka pa dobro izmiksajte. Dobit ćete gustu, ali prozračnu, kremastu smjesu.

Dodajte nasjeckanu čokoladu i lješnjake pa ih špatulom umiješajte u smjesu.

Kalup za kuglof (niži, ali širi) namastite maslacem pa izlijte pripremljenu smjesu u kalup, poravnajte špatulom površinu i par puta lagano lupite kalupom o radnu površinu.

ak1

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 60-70 minuta. Probajte čačkalicom, kuglof je pečen kad čačkalica izađe čista.

Izvadite iz pećnice i pustite da se kuglof hladi u kalupu oko 15 minuta, potom ga prebacite na rešetku za hlađenje i skroz ga ohladite.

ak2

Napravite ganache: nasjeckajte čokoladu i stavite je u zdjelicu, slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja, prelijte ga po čokoladi, ostavite da odstoji minutu-dvije pa dobro izmiješajte. Dodajte ulje, izmiješajte, malo ohladite i prelijte po kuglofu. Na kraju sve pospite sjeckanim lješnjacima.

ak3

ak7

*ovaj post i recept su nastali u suradnji s Krašem

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s