Vinski kolutići: keksi s crnim vinom

I ne samo vinom, već i tostiranim lješnjacima, i finim domaćim ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Helou, evo me! Vratila sam se, i to baš onako kako meni priliči. S divnim, aromatičnim, “ne dam, sve ću ja pojest!” keksima. Jest, malo jesu ružnjikavi, priznajem. I ne, nikako nisu od onih koji osvajaju na prvi pogled (kao recimo hit raspucanci s limunom), ali svakako da na prvi griz. Ma i na prvi miris, ako ćemo pravo, ono dok se još peku!

ac0

Studeni je. A ja sam prolevitirala ljeto i veći dio jeseni. Da me pitate kuda mi je uteklo vrijeme, rekla bih vam da ne znam. I ne znam. Malo’ vamo, malo tamo, malo piši, malo fotkaj, malo kuhaj, malo mijesi i peci kruh (dobro, ovo puno), malo pričaj i pokazuj ljudima, malo se skitaj onako sama od sebe. I ode pola godine. (Nije da ovdje nisam pola godine ništa napisala, hajd’, već ja to neku svoju rekapitualciju vršim). Uglavnom, studeni je (napisala sam to već, znam) i nadam se studeni za kojom čeznem. Pa da u toplom stanu mijesim kekse, pečem kruh i kuham divna jela. I kroz prozor gledam ljude kako prolaze. Ne smeta mi ni ova ljepljiva magla. Sad sam si najsvojija.

I zato baš ovi keksi. Vinski kolutići. Ružnjikavi, grbavi, svaki svoje fele, a divni. Prepuni okusa pečenih lješnjaka, prepuni arome koja vuče na čokoladu, a čokolade nigdje (“opet si nešto s čokoladom muljala!”, mrmljao je on i mrvio kekse. Jedan za drugim. E pa, nisam!). Meni su divni. I njemu su. I pekla sam ih dvaput u tri dana. Zato je red da ih i s vama podijelim. Da i vi pečete. Bez obzira što nisu najljepši keksi koje ste ikad vidjeli. Baš u inat! I ako ikad na svjetlo dana izbacim neku kuharicu, onako u mojoj maniri, red hrane, red priče, znajte da će se ovi keksi naći u njoj, baš ovakvi kakvi jesu – ružnjikavi, a divni!

ac6

R E C E P T

Sastojci ( za oko 20 komada keksa):

250 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo)

5 g praška za pecivo + prstohvat sode bikarbone

100 g lješnjaka

75 ml crnog vina (suhog)

75 ml maslinova ulja

75 g šećera (ja koristim šećer kokosova cvijeta)

1 bourbon vanilin šećer

prstohvat soli

Dodatno:

kristal šećer za valjanje

PRIPREMA:

Na suhoj, dobro zagrijanoj tavi par minuta tostirajte lješnjake dok ne puste finu aromu i ne poprime laganu zlatnu boju. Ohladite ih i skinite im opne. Potom ih nožem ili u sjeckalici nasjeckajte na što sitnije.

U zdjelu prosijte brašno, dodajte prašak za pecivo, sodu, šećer, vanilin šećer i sol pa sve dobro izmiješajte. Dodajte sjeckane tostirane lješnjake i promiješajte. Na kraju dodajte crno vino i maslinovo ulje pa još jednom sve dobro izmiješajte. Nastavite mijesiti rukama. Dobit ćete lagano ljepljivu, ali kompaktnu smjesu.

Od smjese trgajte komadiće (otprilike 28-30 g), rukama ih oblikujte prvo u kuglicu koju potom valjajte između dlanova dok ne dobijete izduženi valjkasti štapić. Od štapića formirajte prsten (preklopite mu krajeve i lagano ih pritisnite). Tako pripremljene kekse gornjom stranom utisnite u kristal šećer i odlažite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje.

ac1

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite ih 20 minuta. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.

ac3

Poslužite uz omiljeni topli napitak ili uz neki fini liker.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s