Palačinke s ajvarom i povrćem

Kad se spomenu palačinke, meni je prva pomisao ljetno doba. Kod nas su se palačinke nekako uvijek najviše pekle ljeti i to na staroj peći u ljetnoj kuhinjici. Sjećam se da smo ih kao djeca tamanili tijekom ljetnih večeri, onako vruće, jednu za drugom, nikad se ne pitajući kad ih toliko mama uspije ispeći. Mazali bi ih gustim, domaćim pekmezom od šljiva i onako musavi padali s nogu od umora i tražili krevet. Mama bi znala odvojiti koju pa ih zapeći sa sirom. Te mi kao djetetu baš nikad nisu bile nešto napete. Sad jesu. Kao i mnoge druge verzije palačinki koje s vremena na vrijeme složim na naše tanjure.

I zato palačinke u ovo vruće ljetno doba. Ne s pekmezom, ne sa sirom, i nikako ne slatke, već slane i lagano pikantne. Punjene pirjanim povrćem i  ajvarom, kao jednim od glavnih sastojaka. S ajvarom koji daje divnu narančastu boju palačinkama, ali i jednu finu pikantnu notu cijelom jelu.

ap7a

Nismo se zaustavili na ovoj jednoj turi, moram priznati. Već sutradan sam morala ponoviti priču. Da, dva dana za redom smo jeli ove slasne palačinke kao ranu večeru. I baš uživali!

I dok vam ovo pišem, mislim si kako upravo ljeto jest idealno vrijeme za palačinke, bez obzira na vrućinu i na onu „tko će stajati pored upaljene peći!“. Jer kad na stol bacite pun tanjur palačinki, odjednom se začuje cika i graja, i veselje ispuni kuću. Zato probajte i ovu moju verziju slanih palačinki, i to još ovoga ljeta. Možda otkrijete njihovu novu dimenziju i pomaknete granice kad je ajvar u pitanju. Jer ajvar nikako nije samo prilog uz roštilj, ajvar se može služiti i upotrijebiti u bezbroj kombinacija. Ja ga volim dodati u razne nadjeve, u tijesto, kao i u nama omiljena jela na žlicu.

ap1

R E C E P T

SASTOJCI (za 8-10 palačinki):

Za tijesto:

2 jaja

200 ml mlijeka

50 ml gazirane mineralne vode

8 punih žlica glatkog brašna

3 pune žlice Podravka ajvara uprženog ljutog

prstohvat sode

prstohvat soli

malo ulja

Za nadjev:

1 srednje velika tikvica

1 veća svježa paprika

1 srednje velika glavica luka

2 režnja češnjaka

10 komada šampinjona

par grančica svježeg timijana

sol, papar

maslinovo ulje

Za posluživanje:

1 čašica creme fraiche-a ili milerama

par žlica ajvara (uprženog ljutog)

 

POSTUPAK:

Napravite tijesto za palačinke: u zdjelici vilicom umutite jaja, dodajte ajvar pa sve dobro izmiješajte. Dodajte sol i sodu pa još jednom izmiješajte. Malo po malo dodajte brašno uz stalno miješanje, potom dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte pjenjačom. Na kraju dodajte gaziranu mineralnu vodu i malo ulja. Izmiješajte i pustite da odstoji barem 10 minuta.

ap4

Napravite nadjev: operite tikvicu i papriku, osušite ih prerežite po pola. Tikvicu narežite na tanje listiće, a papriku na trakice. Luk i šampinjone narežite na listiće. U dubljoj tavi zagrijte par žlica maslinovog ulja pa dodajte luk. Luk pirjajte jedno 3-4 minute dok malo ne omekša, potom dodajte papriku i nastavite pirjati još 5 minuta. Nakon toga dodajte tikvicu i nastavite pirjati još 3-4 minute. Dodajte sitno sjeckani češnjak i timijan, promiješajte pa ubacite šampinjone. Posolite i popaprite pa nastavite pirjati dok ne ispari sva tekućina koju su pustili šampinjoni.

ap2

ap3

Ispecite palačinke: zagrijte tavu, malo je premažite uljem pa ispecite jednu po jednu palačinku.

ap5

Svaku palačinku nadjenite s dvije žlice toplog nadjeva od povrća, dodajte par žličica creme fraiche-a pa ga razmažite po povrću te složite palačinku u trokut. Poslužite na plitkom tanjuru uz dodatnu žlicu ajvara.

ap6

Ove palačinke se služe tople, ali su izvrsne i kad su hladne.

ap7

*ovaj post i recept su nastali u suradnji s Podravkom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s