Hummus – neodoljivi namaz od slanutka

Hummus je ono nešto što uvijek mogu mazuckati na kruh. U njega mogu umakati grissine, mogu ga jesti s hrskavim krekerima, prepečenim starim kruhom, ali i žlicom kad nemam ništa od gore navedenog. Volim ga svakako. Općenito volim slanutak. Skuham ga pun lonac, dio pretvorim u hummus, a dio držim u hladnjaku i vadim si za razne salate tijekom tjedna.

ah2

I ne znam, evo, zašto prije nisam zabilježila kako ja to radim i volim hummus. Događa se da neke priče i recepte vrtim izvan virtualnog svijeta, i da su toliko prisutne na svim razinama pa skoro da ih i nije važno pribilježiti. Ipak jest važno. Posebno ako te brdo ljudi koji su probali tvoje varijante hummusa pitaju kako si ga radila, uz onaj mmmmmmm, kako je fin! zvuk odobravanja. A upravo to se dogodilo s hummusom koji sam pripremila u suradnji s dm-om tijekom promocije njihove dmBio robne marke.

Napravila sam hummus u dvije varijante – regularni i onaj malo začinjeniji u koji sam dodala sušene rajčice iz ulja i malo dimljene paprike.

ah1

A kako sam ga radila? Evo, ovako!

R E C E P T

SASTOJCI:

500 g slanutka (ja sam koristila dmBio slanutak)

4 žlice limunova soka

2 žlice tahini paste

3-4 režnja češnjaka

6 žlica maslinova ulja

pola žličice soli (ili po ukusu)

Za drugu polovicu:

prstohvat dimljene paprike

5-6 sušenih rajčica iz ulja

POSTUPAK:

Slanutak namočiti u loncu punom vode i ostaviti da se namače najmanje 12 sati. Potom ga isprati, dodati svježu vodu i kuhati 2 sata (po potrebi i duže). U zadnjih pola sata kuhanja dodati žličicu soli i dvije žlice maslinova ulja. Pustiti da se skroz ohladi.

Slanutak prebaciti u dublju posudu, dodati malo vode od kuhanja, sitno sjeckani češnjak, limunov sok, tahini pastu, maslinovo ulje i malo soli pa štapnim mikserom pretvoriti u gusti namaz. Ako vam je pregusto, dodajte se još vode u kojoj ste kuhali slanutak.

Polovicu hummusa prebacite u staklenku, odozgo zalijte maslinovim uljem i spremite u hladnjak.

U drugu polovicu hummusa dodajte sjeckane sušene rajčice i dimljenu papriku pa još malo miksajte štapnim mikserom dok se rajčica ne usitni. Prebacite u staklenku, zalijte maslinovim uljem, lagano posipajte dimljenom paprikom, zatvorite staklenku i spremite u hladnjak.

Ovako pripremljen hummus može stajati u hladnjaku od 5-7 dana.

ah3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s