Keksi: Raspucanci s limunom

Prvi post u novoj godini. Prvi pa slatki. Čuda se ipak događaju. I neka su slatka.

Ako ste voljeli čokoladne raspucance, voljet ćete i ove divne, mirisne i prhke raspucance s limunom. Talijanski im je naziv “biscotti al limone”. Engleski pak “lemon crinkles”. Kod nas se doma zovu “oni fini limun keksi”. Idealni za grickanje uz čaj, kavu, čašu toplog mlijeka ili “u suvo” za utjehu kad naprasno navali stres i histerija, posebno ponedjeljkom.

ab1

Ovi su keksi vrlo jednostavni i brzi za umijesiti, a i peku se vrlo kratko, svega 10-12 minuta u dobro ugrijanoj pećnici na 180°C. A dok se peku, kuća božanstveno miriši po limunu. Ako ikako možete, koristite domaće, neprskane limune jer su ti limuni sasvim jedna druga priča. Ako nikako ne možete, onda kupovne limune ostavite da odstoje u vodi u koju ste dodali žličicu sode bikarbone pa ih potom iščetkajte i isperite.

Od ove ćete smjese dobiti oko 30 komada keksa, ako vam kuglice budu veličine oraha i teške između 18-20 g (da, vagala sam ih, vjerovali ili ne) 🙂

R E C E P T

SASTOJCI:

300 g glatkog brašna (ili talijanskog brašna tip 00)

6 g praška za pecivo (pola vrećice)

1 veći limun (nešpricani) – cijeđeni sok i korica

1 jaje

120 g šećera

100 g omekšalog maslaca

1 žlica ekstrakta vanilije (ili 1 vanilin šećer)

prstohvat soli

Za valjanje:

kristal šećer kojeg ste kratko samljeli

šećer u prahu

PRIPREMA:

U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte mu prstohvat soli i dobro izmiješajte.

U drugoj dubljoj zdjeli mikserom izmiksajte omekšali maslac koji ste narezali na kockice i šećer. Kad ste dobili finu gustu kremu dodajte jedno jaje pa još malo miksajte. Potom dodajte ekstrakt vanilije te sok i sitno ribanu koricu od jednog cijelog limuna i izmiksajte. Malo po malo dodajte brašno i miksajte dok ne dobijte gustu, mekanu smjesu.

Zdjelu sa smjesom pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 60 minuta. Možete i duže, do par sati pa i preko noći (ja sam jednu turu radila nakon 2 sata u hladnjaku, drugu nakon što je smjesa odstajala cijelu noć u hladnjaku).

Kad se smjesa ohladila, izvadite je iz hladnjaka, vadite žlicom (pola velike žlice) i rukama formirajte kuglice veličine oraha (teške između 18 i 20 g). Kuglice prvo uvaljajte u lagano mljeveni kristal šećer (možete ga samljeti u mlincu za kavu) pa potom obilno u šećer u prahu.

* Kuglice možete valjati i samo u šećer u prahu, dobit ćete isto lijepe raspukotine, no meni se čini da na ovaj način nekako više šećera pada s keksa. Probala sam i jednu, i drugu verziju. Znači, ako nemate načina za samljeti kristal šećer, možete ovaj korak i preskočiti.

Kuglice slažite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, razmaknite ih jednu od druge barem 2-3 cm jer će se tijekom pečenja raširiti pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija po mogućnosti) te pecite od 10-12 minuta (pazite da vam ne potamne, čim počnu tamniti vadite ih van). Kekse dobro ohladite na rešetki pa ih složite u limenu kutiju ili staklenu posudu s poklopcem. Ili ih odmah sve pojedite uz omiljeni napitak. Keksi su izrazito prhki, mekani i divno aromatični. Probajte!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s