Cantucci (s bademima i pistacijama)

Cantucci ili cantuccini su vam jedni od onih suhih, tvrdih kolačića koje voliš ili ne voliš.

Ja ih volim. Još tamo od one šućmuraste zime ’93. kad sam nekim čudesnim katapultom izbačena iz zamračenja, odmaknuta od puškaranja i bombi, nategnutog primirja koje svako malo pukne zbog flaše rakije previše, i odbačena pukim slučajem u Sienu. Točno od te zime ih volim. I točno onako kako se u blagdansko vrijeme jedu ih volim, umočene u vin santo.

Vin santo (tal. sveto vino) je talijansko desertno vino koje se tradicionalno proizvodi u Toskani i to uglavnom od sorti grožđa trebbiano ili malvazija. Radi se o desertnom vinu koje može varirati od skroz suhog do ekstremno slatkog. Uz vin santo se tradicionalno služe i suhi kolačići pod nazivom cantucci ili cantuccini. Izvorno, cantucci potječu iz toskanskog grada Prata (znani su još pod imenom biscotti di Prato, odnosno, kolačići iz Prata), iako postoje i izvori koji govore kako su najpoznatiji cantucci bili proizvedeni u Pisi davno prije no što su postali prepoznatljiv kolačić grada Prata.

ac10

Ipak, u ovom vam postu neću izbacivati puno riječi, iako bih mogla, iako me (oh, tako jako) vuče. Priču o cantuccinima ću vam ispričati fotografijama i njima vas uvesti u blagdane. Sve sa lampicama, što je totalno kontra onom Grinču u meni. No sve se mijenja pa i ja. Nabolje.

Želim vam svako dobro, želim vam više vas!

 

R E C E P T

SASTOJCI:

250 g brašna (150 g glatkog i 100 g oštrog)

50 g oguljenih badema

50 g neslanih pistacija

200 g šećera

2 jaja

1  žlica ribane korice naranče

1 vanilin šećer

1 žličica praška za pecivo

30 g maslaca (sobne temperature)

prstohvat soli

 

PRIPREMA:

Na suhoj tavi par minuta popržite bademe. Ohladite ih pa ih grubo narežite nožem, ali ostavite i neke bademe cijelima. Neslane pistacije, također, grubo usitnite nožem.

U zdjelu prosijte oba brašna, dodajte prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, koricu naranče, sol, jaja i omekšali maslac pa umijesite glatko tijesto. Dodajte bademe i pistacije pa još jednom sve premijesite da se bademi i pistacije podjednako raspodjele.

Smjesu podijelite po pola i rukama formirajte dva dugačka valjka. Prebacite ih na pleh za pečenje kojeg ste prekrili papirom za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 15 minuta.

Izvadite iz pećnice i ohladite. Potom režite kriške širine 1 cm. Rasporedite natrag na pleh za pečenje i vratite u pećnicu na 180°C te dodatno pecite 10-15 minuta, odnosno dok cantuccini ne dobiju lijepu zlatnu boju. Cantuccini će biti tvrdi i hrskavi. Poslužite ih uz desertno vino, prošek ili omiljeni topli napitak.

 

Advertisements

2 thoughts on “Cantucci (s bademima i pistacijama)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s