Božićni kuglof

U ovo predblagdansko vrijeme svake godine nekako ispadne da sam negdje, da me odnese, da zbog nedostatka volje, vremena i raznoraznih pritisaka jednostavno zagrinčam i odmahujem rukom, da čekam da prođe. I lampice, i điđe, i to odjednom blještavilo. Odmaknem se od svega i čekam da prođe.

Ne mogu se ni ove godine baš pohvaliti da sam nešto turbo blagdanski nabrijana, no priznajem da imam zeru više lampica i svićkavih điđa, da imam taj miris borovih grana u nosnicama, da sam skuhala kuhano vino (i ne, nisam ga pokazala na instagramu, fejsbuku i ostalim vrtlozima života), da su mi zidovi zamirisali po narančinoj korici, cimetu, čokoladi i mrvi ruma.  Da sam ispekla kuglof, hej!

ak6

 

Prelila ga čokoladom, nađiđala kandiranom koricom cedra. I jela ga, jela, sve dok ga nisam pojela. Dobro, nisam baš sve sama pojela, nešto sam i podijelila.

ak3

Zato još ove godine želim zapisati ovaj recept, kao podsjetnik na vrijeme i želim ga podijeliti s vama. Možda i vi ispečete kuglof, prelijete ga čokoladom, nađiđate s čim god vas volja. Pa ga dijelom pojedete, dijelom podijelite.

Ispeći ću ga ponovno. I još ga ljepše pofotkati. Ovo je bilo nekako na brzinu, uz hvatanje dnevnog svjetla. Ovaj kuglof zaslužuje više. Zaslužuje lijepe stilizirane fotke. I presjek. I ne, neće ovo biti još jedno “obećanje, ludom radovanje.” Majke mi.

 

R E C E P T

SASTOJCI (za kalup promjera 22 cm, može i veći):

350 g glatkog brašna

250 g smeđeg šećera

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

250 g maslaca

4 jaja

2 žlice ruma

250 ml mlijeka

3-4 žlice gorkog kakaa

50 g čokoladnih kapljica

100 g kandirane korice cedra (ili limuna/naranče)

Za preljev:

200 g tamne čokolade

50 g maslaca

 

POSTUPAK:

Maslac izradite pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte žumanjke pa nastavite miksati dok se sastojci lijepo ne razrade.

Prosijte brašno s praškom za pecivo pa dodajte smjesi od maslaca i jaja. Dodajte mlijeko i rum pa sve zajedno dobro izmiksajte.

Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa lagano špatulom umiješajte u smjesu. Potom smjesu podijelite po pola. U jedan dio dodajte pola količine kandirane korice cedra ili naranče, a u drugi dio dodajte gorki kakao i čokoladne kapljice. Sve dobro izmiješajte.

Namastite i pobrašnite kalup za kuglof pa u njega ulijte prvo svijetlu smjesu. Žlicom malo pomalo dodajte tamnu smjesu. Prošarajte ubadanjem vilice.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C i pecite 60 minuta.

Izvadite kuglof iz pećnice i ostavite ga u kalupu da se ohladi, potom ga prebacite na rešetku i prelijte čokoladnom glazurom (na pari otopite maslac i čokoladu pa prohladite). Na samom kraju po čokoladi posipajte kandiranu koricu cedra ili naranče.

 

ak2

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Božićni kuglof

  1. Sad vidim tvoj recept za kuglof i ne vjerujem da sam i ja isto za Božić radila kuglof i prelila ga čokoladom i kokosovim čipsom i da sam imala slično stakleno postolje 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s