Pričajmo o toplim sendvičima: Croissant Croque Madame

Točnije, pričajmo o tome kako najomiljeniji topli sendvič frankofonskog dijela svijeta pretvoriti u još slasniji zalogaj.

ac kolaž 1

Ovaj se sočni, gurmanski sendvič radi od dvije šnite kruha (tosta ili bilo kojeg drugog kruha), kuhane ili pečene šunke, sira (u francuskom dijelu svijeta je to obično sir Gruyere) i bešamel umaka. I nosi naziv croque monsier. Budući da sir Gruyere kod nas nije baš lako pronaći, ja sam u mojoj današnjoj varijanti koristila slatkasti, aromatični ementaler koji se izvrsno nadopunjava s maslačastim croissantom iz pekare Dubravica.

ac1a

ac2

Ako na vrh ovog slasnog sendviča dodamo i jedno pečeno jaje na oko, dobili smo bogatiju i zamamniju (žensku) varijantu znanu kao croque madame. A ako dodatno kruh zamijenimo croissantima, dobili smo pravi mali zalogaj za velike gurmane.

ac5

Ovi su slasni sendviči uvijek rado viđen gost na našem stolu, bilo da se radi o doručku, snacku, večeri ili druženjima. Uz njih slobodno poslužite i sezonsku salatu ili ukiseljeno povrće (odlične su ukiseljene ljutike ili lučice).

 

R E C E P T

SASTOJCI (za 2 osobe):

Za sendviče:

2 komada praznih croissantsa iz Dubravice

2 komada jaja

4 šnite pečene ili kuhane šunke

4 šnite sira ementalera (ili kojeg volite)

Za umak bešamel:

50 g maslaca

50 g brašna

500 ml mlijeka

sol, papar

malo sitno ribanog muškatnog oraščića

I dodatno:

30 g sira grana padano

čili pahuljice ili crni papar

 

POSTUPAK:

Najprije napravite bešamel: u dubokoj tavi otopite maslac, dodajte mu brašno i popržite ga kao zapršku. Potom u tavu dodavajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Kad se umak lijepo zgusnuo, dodajte mu sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, dodajte mu mlijeka do željene gustoće. Na samom kraju dodajte sitno ribani sir grana padano.

Ugrijte pećnicu na 200°C. Dok se pećnica grije složite sendviče: croissante prerežite po pola. Složite donji dio croissanta u posudu za pečenje koju ste prekrili papirom za pečenje. Premažite svaku polovicu polovicom umaka bešamel. Potom složite dvije šnite šunke i dvije šnite sira. Poklopite gornjom polovicom croissanta. Prekrijte aluminjskom folijom i stavite u zagrijanu pećnicu peći 10 minuta. Potom izvadite iz pećnice, prelijte s ostatkom umaka bešamel i vratite natrag u pećnicu (bez pokrivanja folijom) na 5 minuta da se dodatno zapeče.

Ispecite jaja na oko pa stavite na svaki croissant i poslužite posipano mljevenim čili pahuljicama ili crnim paprom. I uživajte, uživajte!

ac7

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s