Sve tajne savršenih bruschetta

Kad su mali zalogaji u pitanju, svi odmah pomislimo fine kombinacije omiljenih narezaka, namaza i sireva posluženih na kruhu. Mislim da svi volimo takve zalogaje ili popularne bruschette koje su se kod nas itekako udomaćile, što se posebno vidi iz ponude raznih bistroa i barova, i to me izrazito veseli. Jer bruschetta je upravo to, mali brzinski zalogaj kad nisi jako gladan ili kad jesi pa ti pomaže utažiti glad ili bude ono nešto sitno neplanirano za pod zub, uz ranovečernju čašu vina ili piva.

Bruschette ili crostini, kako god ih zvali, su slasni zalogaji od tostiranog kruha s maštovitim nadjevima koji nas uvijek iznova oduševljavaju kako okusom, tako i izgledom. Ako je napravljena na ispravan način, s kvalitetnim sastojcima, bruschetta postaje i pravi mali gurmanski doživljaj.

Bruschette na moj način

ab kolaž1

Za savršene bruschette je prvenstveno potreban kvalitetan kruh. Kad kažem kvalitetan kruh, mislim na kruh koji ima finu teksturu, hrskavu koricu i čija se sredina pri rezanju ne mrvi. To može biti bilo koji kruh, od obične bijele šlapice, preko kukuruznog baguetta ili pak onog sa sjemenkama, sve do punozrnatog, raženog ili heljdinog kruha. Ja sam za svoje današnje bruschette koristila Lugarsku štrucu i heljdin kruh s orasima koje svakog dana vrijedno mijesi i peče Pekara Dubravica.

ad kolaž1

Lugarska štruca je pun pogodak za ovakve zalogaje jer je taman odgovarajuće veličine, ima divnu rupičastu teksturu koju ja obožavam kod kruha i finu hrskavu koricu. S druge strane, heljdin kruh s orasima oduševljava svojim punim okusom i savršeno se slaže sa slatko-slanom kombinacijom plavog sira, krušaka i bijelog grožđa.

ab2

A kako napraviti savršenu bruschettu?

  • Kruh režite pravilno i pazite da su šnite kruha ujednačene kako bi se ravnomjerno ispekle
  • Kruh tostirajte na dobro zagrijanoj tavi koju ste premazali maslinovim uljem ili na dobro zagrijanom roštilju
  • Prije stavljanja na tavu, kruh možete u tankom sloju premazati maslacem što će kruhu dati dodatnu notu hrskavosti (budući da se u dodiru s vrućom tavom otpuštaju šećeri iz maslaca i stvaraju lagani karamelizirani sloj)
  • Nakon što ste prepekli kruh, još ga toplog natrljajte režnjem češnjaka i prelijte maslinovim uljem pa dodajte omiljene začine poput papra, origana, majčine dušice, čili pahuljica i slično
  • Kombinirajte razne nadjeve, ali ne pretrpavajte nadjevom – kod bruschetta je jednako važno osjetiti hrskavi kruh, kao i slasni nadjev
  • Nadjev možete napraviti od čega god poželite; kombinirajte mozzarellu, rajčice i bosiljak (takozvani caprese), sireve s plemenitom plijesni (gorgonzola, roquefort, i slično) s kruškama, svježim smokvama, grožđem i orašastim plodovima, ako volite klasiku stavite šunku i sir, koju cherry rajčicu prerezanu po pola i obavezno nešto zeleno da pojačate kontraste (rukola, mikrozelenje, bosiljak, iceberg salata rezana na trakice), na grill tavi prepecite gljive (šampinjone, bukovače ili vrganje) pa ih složite na tostirani kruh kojeg ste premazali krem sirom ili mascarponeom, dodajte i omiljene salame i kobasice, zašto ne?

Nama su se posebno svidjele bruschette na heljdinom kruhu s orasima koje sam nadjenula svježim vrganjima, samo lagano pečenim na grill tavi. Neke sam bruschette poslužila premazane krem sirom, a druge sirom s plemenitom plijesni. Gore sam stavila vrganje, posipala svježe mljevenim paprom i svježim timijanom. Kombinacija za bogove!

ab kolaž 2

Bruschette se mogu služiti s toplim ili hladnim nadjevima. One s toplim nadjevima pripremite u pećnici; zagrijte pećnicu na 200°C, kruh premažite mješavinom maslinovog ulja i začina pa ubacite u pećnicu na 5 minuta. Potom stavite nadjev, na primjer onaj od mozzarelle i sjeckanih rajčica, koji ste pripremili tako da ste u zdjelici izmješali sitno sjeckane rajčice i trganu mozzarellu, dodali soli, papra i začinskog bilja te lagano pokapali maslinovim uljem. Kad uzimate nadjev, pazite da ne uzmete puno tekućine koju su otpustile rajčice i mozzarelle kako se sredina kruha ne bi razmočila. Vratite ih u pećnicu i pecite dodanih 5 minuta dok se sir ne počne topiti.

Jeste li znali da bruschette možete pripremiti i sa slatkim nadjevom? Za to vam je potreban sir mascarpone u koji ste dodali malo šećera i vanilije pa ga nanijeli na prepečeni kruh, a potom dodali kandirano voće, pržene lješnjake i grubo rezanu čokoladu. Slobodno dodate i svježe bobičasto voće, kruške, jabuke, grožđe. Mi smo slatke bruschette ovaj put preskočili jer smo svim čulima uživali u ovim slanima. Ma dajte ih samo pogledajte, pa tko bi im odolio?

ab7

Leave a comment