Gurmanske zapečene paprike s mozzarellom

Skoro da je kraj kolovoza, a ja se osjećam u skladu s onom starom narodnom “gdje si bio, nigdje – što si radio, ništa”. Iako to nije nimalo točno. Bez obzira na to što mi je vrijeme protrčalo pred očima, bila sam posvuda (čak i na godišnjem odmoru!) i radila sam baš puno toga. Osim pisanja bloga. Nit’ pisma, nit’ razglednice preko 3 mjeseca. I to je baš bez veze od mene, znam. Namjera mi je (i velika želja) to ispraviti i malo se uozbiljiti. {Mislim da ovu rečenicu napišem barem jednom godišnje kad shvatim da predugo izbivam.}

S ovim sam se paprikama, u suradnji s Dukatom, šepurila u magazinu Budi In Chic još tamo negdje u proljeće, onda sam vam nakon nekog vremena zalijepila njihovu fotku na FB i pitala vas želite li recept, rekli ste da želite… i čiča-miča gotova je priča. E pa, nije! Evo zapečnih paprika, doduše s punih 5 mjeseci zakašnjenja! {Oprostite! Popravit ću se.}

ap2

Iz drugog kuta gledano, ovaj recept dolazi baš u pravo vrijeme: paprika raznih vrsta sada ima u izobilju, nije više tako jako vruće pa se na paljenje pećnice ne gleda kao na samoubojstvo, a i izguštali smo se u klasičnim punjenim paprikama s pire krumpirom cijelo ljeto. Iako se u punjenim paprikama teško izguštati, barem meni.

Ako ste od paprika (kao ja) i ako ste u potrazi za novim receptom, evo ga! Za ovaj će vam recept trebati nekoliko paprika (što šarenije, to bolje), mljevena puretina, sjeckana rajčica, luk i češnjak, sitni baby šampinjoni (ja ove majušne naprosto obožavam, koristim ih baš u puno jela), par trakica slanine i fina, sočna mozzarella Galbani. I upaljena, zagrijana pećnica na 180°C jedno pola sata!

R E C E P T

SASTOJCI (za 4 do 6 osoba):

4-5 svježih paprika (crvena, žuta, zelena)

250 g mozzarelle Galbani

500 g mljevene puretine

1 srednje velika glavica luka

2 režnja češnjaka

250 g baby šampinjona

200 g konzervirane sjeckane ili pasirane rajčice

5 grančica timijana

1 mala čili papričica

50 g sira Ribanca

8-10 trakica slanine

sol, maslinovo ulje

PRIPREMA:

Paprike prerežite po pola, očistite ih od koštica, operite i posušite kuhinjskim ubrusom pa ih premažite maslinovim uljem. Stavite ih u posudu za pečenje, lagano posolite pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite ih oko 25 minuta. Potom ih izvadite iz pećnice, a u posudu u kojoj su se pekle paprike iscijedite vodu koju su paprike pustile tijekom pečenja.

ap0

Dok se paprike peku, pripremite umak: sitno sjeckani luk pirjajte na zagrijanom maslinovom ulju, dodajte mu sitno kosani češnjak i čili papričicu, pustite minutu da češnjak zamiriši te potom dodajte mljevenu puretinu. Dobro je usitite kuhačom kako bi se pretvorila u mrvičastu masu. Pirjajte 10 minuta. Potom dodajte timijan i baby šampinjone koje ste očistili četkicom i prerezali po pola, sve lagano posolite. Nakon 5 minuta dodajte sjeckanu ili pasiranu rajčicu i pustite da se umak krčka dok ne ispari sva tekućina (oko 10 minuta). Ugasite vatru, izvadite papričicu i dodajte sitno ribani sir Ribanac. Sve dobro izmiješajte.

Svaku polovicu paprike napunite pripremljenim umakom, prekrijte kriškom slanine i vratite natrag u pećnicu na 10 minuta.

ap0c

Mozzarellu ocijedite i natrgajte na sitnije komadiće. Mozzarella Galbani je izuzetno kremasta pa je ne preporučujem rezati na kolutove ili kockice već jednostavno usitniti rukama. Mozzarellu dodajte na samom kraju; posipajte je po svakoj paprici i vratite u pećnicu na 5 minuta kako bi se mozzarella lijepo rastopila i dala finu završnu notu ovim gurmanskim zapečenim paprikama.

ap0a

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s