Juha od tikvica i poriluka

Dok se vani vrijeme premišlja hoće-neće, ja sam se uhvatila juha. I ovu sam vam juhu ostala dužna, znam. Iako se, kad gledamo sastojke, radi o jednoj sasvim običnoj i jednostavnoj juhi, nama jako dragoj, koju kuham svaki tjedan kad krene sezona tikvica (znam da nije još, barem ne ona prava, uskoro će, a dotad zagrijavanje) i za koju nekako mislim da nikome ne treba recept, no ipak ga evo, nek’ se nađe. A i neki od vas su pitali za njega.

ak6

Tikvice, poriluk, malo češnjaka, malo čili papričice i curry. Na kraju zerica mlijeka, i to je to. Da, dobro ste pročitali – mlijeka! Jer ja vrlo rijetko koristim vrhnje za kuhanje. I kad ga koristim, zamijenim ga vrhnjem za šlag. Ukusnije mi je i nježnije.

ak4

Juha je kremasta i aromatična. Služi se u zdjelicama ili tanjurima, pokapana maslinovim uljem. Ponekad u nju dodam kockice preprženog špeka ili kruha, ponekad naribam mrvu tvrdog punomasnog sira. A ponekad, baš kao nekad davno u djetinjstvu, u nju nadrobim kruha.

ak2

SASTOJCI (za 4 tanjura):

2 srednje velike tikvice

1 srednje veliki poriluk

2 režnja češnjaka

2 žlice curry praha (blagog)

1 mala čili papričica

prstohvat timijana

750 ml vrće vode

200 ml mlijeka (može i rižino)

sol, papar

maslinovo ulje

PRIPREMA:

  1. Očistite poriluk, operite ga pod mlazom hladne vode i pazite da dobro isperete ostatke zemlje. Narežite ga na tanje kolutiće.
  2. Operite tikvice, posušite ih kuhinjskim ubrusom, prepolovite po dužini pa i njih narežite na ploškice.
  3. U dubljoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte čili papričicu, timijan i režnjeve češnjaka koje ste prerezali po pola pa aromatizirajte ulje uz miješanje. Nakon dvije minute dodajte poriluk pa ga pirjajte jedno 5 minuta. Potom dodajte curry prah, sve dobro izmiješajte i nastavite pirjati još koju minutu.
  4. Dodajte tikvice, izmiješajte pa podlijte s malo vruće vode. Posolite i popaprite. Poklopite i nastavite pirjati na laganoj vatri 10 minuta.
  5. Dodajte ostatak vruće vode i poklopljeno kuhajte dodatnih 15 minuta.
  6. Potom skinite s vatre, izvadite čili papričicu te štapnim mikserom izmiksajte povrće. Dobit ćete gustu kremastu smjesu u koju dodajte mlijeko. Vratite na laganu vatru i pustite da juha još jednom zakuha. Ako vam je juha pregusta, slobodno dodajte još malo vode ili mlijeka. Na samom kraju probajte je li vam juha dovoljno slana te je dosolite ako je potrebno.
  7. Servirajte u dubokim zdjelicama ili tanjurima pokapauo maslinovim uljem. (Ili kao ja nadrobite kruha – za poseban gušt.).

ak1

 

Advertisements

5 thoughts on “Juha od tikvica i poriluka

  1. Jako fino i ukusno! Dobra ideja. Inače volim juhe i variva od tikvica. S dodatkom poriluka nisam probala. Hvala na ideji!

    • Meni je ovo jedna od najdražih juha! Jako se brzo sprema, a tako je posebno fina i aromatična. I hranjiva! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s