Ezo Gelin Çorbası: juha od leće

Recept za ovu divnu, bogatu tursku juhu sam prošetala po raznim portalima i tek sam neki dan osvijestila da ga nisam pribilježila ovdje gdje najviše pripada, na blog. Stoga to činim sad: zavaljena na kauč, uz svježe kuhanu kavu, dok iz vanjskog svijeta dopiru zvukovi kočenja tramvaja. Sve se čuje kad živiš “na četiri trake”. Znam, svibanj grabi ka svojoj polovici, stižu (nadajmo se) topliji dani, nije da je baš nekome do leće. No krivo. Ovo je juha baš za svaki mjesec. Ovo je juha s pričom. Pričajte je i vi za vašim stolom.

Sjećam se kako sam još davnih dana, tamo negdje početkom dvijetisućitih godina, kao mlado djevojče dospjela do Istanbula i kako su mi se neki okusi i mirisi urezali duboko, duboko u sjećanje. I nastavila sam ih tražiti uvijek nanovo, istražujući svaki dio sličnog svijeta u kojem bi se našla. I shvatila sam da stvarno postoji ljubav na prvi pogled, na prvi srk ili na prvu žlicu. Takvu sam ljubav doživjela upravo s ovom juhom, kušajući je u jednom zdrndanom restoranu, na cesti u starom dijelu Istanbula, tamo negdje oko Plave džamije i Aje Sofije, u dijelu znanom kao Sultanahmet. Zaljubila sam se opako u jednu običnu gustu, tursku juhu od crvene leće. Juhu koja je obilježila mnoge moje kulinarske i gastronomske godine. Juhu koja se rado kuha i još radije jede u mom domu, a kad god se vratim Istanbulu, vratim se i ovoj juhi koja se srče vruća, pokapana s par kapi soka od limuna i prstohvatom suhe metvice/mente.

aj3

I ne, ovo nije juha za koju morate potegnuti skroz do Istanbula kako biste je probali, iako ni to ne bi bilo loše jer Istanbul je predivan grad i svakako biste ga trebali posjetiti, ako već niste. Ovo je juha koju svakodnevno možete skuhati kod kuće, za koju vam treba samo nekoliko sastojaka i samo pola sata vremena. Jednostavna, aromatična, fina i hranjiva – pravi “comfort food”!

ae1

Ali ipak, ovo nije baš skroz obična juha, već juha iza koje stoji povijest i jedna tužna, kažu istinita priča. U prijevodu s turskog ova bi se juha zvala „juha mladenke Ezo“. A Ezo je bila seoska djevojka, rođena  1909. godine u selu Dokuzyol. Djevojka rumenih obraza i tamne crne kose koju su naprosto obožavali jahači deva i koji su se divili njezinoj ljepoti kad god bi se zaustavili u njenom domu kako bi popili čašu vode tijekom svojih dugih karavana. Iako je bila toliko obožavana i lijepa, njezina životna priča ipak nije imala sretan kraj. Prvo se udala za jednog suseljanina s kojim je bila jako nesretna u braku i taj brak nije dugo potrajao. Druga ju je udaja odvela u Siriju, k svekrvi koju je teško bilo zadovoljiti i za koju je, kako priča kaže, stvorila ovu juhu da joj zadovolji zahtjevno nepce. Ezo ni tamo nije našla svoju sreću te se na kraju od tog svakakvog života razboljela i umrla 1952. godine, ali je u međuvremenu u svom rodnom kraju postala prava legenda o kojoj su se skladale pjesme i snimali filmovi. I danas je njeno ime u narodu popularno te živi, između ostalog, i u ovoj juhi kojom se čak i u današnje vrijeme, tradicionalno hrani mladenka tik pred svoje vjenčanje.

aj5

Pa skuhajmo zajedno mladenkinu juhu i to na moj način – s nekim malim izmjenama od originalnog recepta, prilagođenu mom, a nadam se i vašem, ukusu!

SASTOJCI (za 4 osobe):

250 g (1 velika šalica) crvene leće

3 velike žlice bulgura

700 ml vode

250 ml pilećeg ili povrtnog temeljca (u nedostatku stavite vruću vodu)

1 stapka celera (salatnog)

1 režanj češnjaka

1 ljutika ili mali luk

1 čajna žličica slatke crvene paprike

200 ml pasirane rajčice

1 mala čili papričica

sol, papar

maslinovo ulje, limun i suha metvica (menta) za posluživanje

POSTUPAK (ukupno vrijeme kuhanja 30 minuta):

  1. Odmjerite leću i isperite je u hladnoj vodi. Prebacite je u lonac, zalijte hladnom vodom, dodajte na pola prerezan režanj češnjaka, prepolovljenu ljutiku ili mali luk, stapku celera koju ste narezali na jedno 4-5 komada, 1 malu chili papričicu, pokapajte malo maslinovim uljem i začinite krupnom morskom solju i stavite kuhati.
  2. Nakon 10 minuta što se leća sa začinima kuhala, dodajte 3 velike žlice bulgura i 1 čajnu žličicu slatke crvene paprike, podlijte pilećim ili povrtnim temeljcem (ili vrućom vodom) te nastaviti kuhati još 15 minuta.
  3. Nekih 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte 200 ml pasirane rajčice.
  4. Kad je juha kuhana, skinite je s vatre, izvadite čili papričicu, a sve ostalo dobro izmiksajte štapnim mikserom – budući da je smjesa gusta, podlijte je s još vruće vode ili temeljca do željene gustoće.
  5. Juhu servirajte u tanjure ili zdjelice, pokapajte obilno maslinovim uljem, malo popaprite te u svaki tanjur ubacite prstohvat sušene metvice (mente) i na kraju poslužite uz krišku svježeg limuna kojeg svatko iscijedi u juhu tik prije no što će se juha početi jesti. (Ovo svakako učinite, ne zaobilazite ovaj korak jer sok od limuna ovu juhu pretvara u totalni užitak!)

Kao što sam već napisala, originalni recept je mrvicu drugačiji od ove moje verzije; naime, u originalnom se receptu na maslinovom ulju (ili maslacu) pirja 1 glavica sitno rezanog luka i ne dodaje se celer, ali se dodajte malo riže. Meni je ova varijanta puno draža, nekako mi je laganija i mirisnija jer jako, jako volim celer.

I ne zaboravite skuhati ovu juhicu bez obzira na tople dane jer „tko juhicu ljubi, ne bole ga zubi“  – govori stalno moj tata, a njemu je to govorila njegova teta Sanda dok je on bio malen.

aj7

 

Advertisements

2 thoughts on “Ezo Gelin Çorbası: juha od leće

  1. S lećom nemam previše iskustva. Ide na menu ovaj tjedan. Mislim da će meni ovaj tjedan biti tjedan juha i variva! 🙂 Vjerujem da je ukusno. Fotke, kao i uvijek, odlične!

    • Hvala, draga Gordana! 🙂 Leća je kod nas poprilično zapostavljena namirnica. Kod nas doma je sasvim drugačije, jako često je kuham; i kao varivo, i kao juhu, i na salatu… probaj svakako ovu juhicu! Mislim da se nećeš razočarati. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s