Riba: fileti orade na azijski

Volim ribu. Mislim da sam tako nekako započela i prošli blog post. Ali kad stvarno volim ribu. No ne volim je čistiti, priznajem. Ni od glave, ni od repa (odakle god da se čisti riba!). Nisam baš fan ni filetiranja, kad već otvaram dušu. Odradim ja to, ali to traje i traje, i ja čupkam, i čupkam. I nikako da do kraja iščupkam.

ao1b

Zato sam se jako razveselila ovim Cromarisovim filetima svježe orade. Samo ih izvadim iz pakiranja, operem, posušim i radim s njima što god sam naumila. A ovaj sam put naumila nešto s azijskim štihom – fine, hrskavo pečene filete orade sam spojila sa staklenim rižinim rezancima i povrćem iz woka. Sve sam pokapala sokom od limete i završila indijskim oraščićima i čili papričicom.

ao1a

ao7

A da biste dobili ovako lijepo pečene filete ribe, s kožicom koja se nije zalijepila za tavu, popratite ovih nekoliko savjeta:

  • filete ribe operite, posušite i stavite na tanjur tako da je kožica okrenuta prema gore pa potom ribu stavite u hladnjak i to nepokrivenu kako bi hladnjak dodatno isušio kožicu – da, tajna savršene hrskave kožice je upravo u suhoći! Koža ribe treba biti potpuno suha prije stavljanja na tavu. Ribu solite pred samo pečenje.
  • tavu premažite uljem i dobro zagrijte! Riblji fileti i odresci se moraju peći na izuzetno visokoj temperaturi, brzo i kratko, između 7 i 10 minuta. Ako ribu pečete na nižoj temperaturi isušit ćete meso.
  • filete ribe pecite s obje strane, ali tako da ih prvo pečete na onoj strani na kojoj je koža (4-5 minuta), potom uz pomoć lopatice okrenite filete i pecite dodatnih 2-3 minute.

ao6

Idemo na recept!

SASTOJCI (za 2 osobe):

1 pakiranje Cromaris svježih fileta orade (oko 280g)

100 g staklenih/rižinih rezanaca

1 tikvica

1 svježa crvena paprika

1-2 mlada češnjaka (može i mladi luk)

1 žličica paste od đumbira (ili komadić ribanog svježeg đumbira)

3 žlice soja umaka

2 žlice sezamovog ulja

1 svježa čili papričica

šaka indijskih orašćića

1 limeta

*za pripremu ovog jela trebat će vam wok tava ili neka dublja tava

POSTUPAK:

  1. Filete orade operite, osušite i stavite u hladnjak dok pripremate povrće u woku.
  2. Tikvicu i papriku operite, posušite pa narežite na manje, tanje štapiće. Mladi češnjak narežite ukoso na listiće zajedno s lišćem.
  3. U woku ili tavi zagrijte sezamovo ulje, dodajte češnjak pa malo popržite, potom dodajte štapiće paprike i pržite minutu uz stalno miješanje, potom dodajte žličicu paste od đumbira, sve izmiješajte pa dodajte štapiće tikvice. Zalijte soja umakom, promiješajte i pržite na jakoj vatri jedno 4-5 minuta. Ugasite vatru i stavite sa strane.
  4. Staklene rižine rezance skuhajte prema naputku na pakiranju. Neki se rezanci kuhaju, dok se neki samo ostave par minuta poklopljeni u vrućoj vodi. Ocijedite ih i dodajte povrću u wok tavu. Poklopite.
  5. U drugoj tavi zagrijte ulje. Filete orade izvadite iz hladnjaka, prerežite ih na dva manje komada pa ih posolite s obje strane. Pazite da se koža ne smoči.
  6. Filete stavite pržiti prvo na ono stranu s kožom i pržite 4-5 minuta, potom ih okrenite i pržite još 2-3 minute. Ugasite vatru.
  7. U dublji tanjur stavite staklene rezance i povrće (možete ih i izmiješati), na rezance stavite filete orade, posipajte listićima mladog češnjaka, indijskim oraščićima i komadićima svježe rezane čili papričice te sve pokapajte sokom od limete i poslužite. I uživajte svim čulima u ovim divnim okusima.

 

ao2

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s