Riba: Odrezak hame s julienne tikvicama i sušenim rajčicama

Kad je riba u pitanju, tu nema puno premišljanja – svi je volimo. I to je najviše volimo pečenu na dobro zagrijanom roštilju. U nedostatku roštilja, odlično posluži i dobro zagrijana grill tava.

Kad mi je Cromaris pozvonio na vrata s kutijama punim svježe, ali i marinirane te dimljene ribe,  odmah sam si zamislila livadu i roštilj. Ali kako to obično biva, usprkos lijepom vremenu i dobroj prognozi nisam imala vremena za nešto slično pa sam se uhvatila teške gusene tave (ta je spasila mnoge obroke!).

ac2

U paketu je kako rekoh, osim ovih dimljenih i mariniranih delicija, bilo orade, brancina te svježi odresci kvalitetne bijele ribe znane kao hama (kažu još i kornatska), koja je nekad prije bila čest i rado viđen stanovnik našeg mora, no u zadnje vrijeme je baš i nema puno. Ali je ima u Cromarisovoj ponudi.

Upravo se hama prva našla na mome tanjuru. Ja sam je pripremila na grill tavi pa poslužila s julienne (na sitne trakice rezanim) tikvicama, točnije upotrijebila sam spiralizator i pretvorila ih u sočne, zelene špagete koji se mogu jesti sirovi ili ih možete kratko termički obraditi.

ah0

Svojim sam špageti-tikvicama dodala aromatične sušene rajčice, češnjak i začinsko bilje te ih kratko termički obradila u dobro zagrijanoj tavi. I na taj sam način dobila odličnu hrskavu podlogu, odnosno prilog ribi, koja je zdrava i niskokalorična, a k tome još i prekrasno izgleda.

ah5

 

SASTOJCI (za 2 osobe):

2 odreska Cromaris hame (po 150 g)

2 srednje velike tikvice

4-5 režnjeva češnjaka

5-6 sušenih rajčica (iz ulja)

3-4 grančice timijana/majčine dušice

1 čili papričica

maslinovo ulje

sol

 

PRIPREMA:

  1. Odreske svježe hame operite pa ih posušite papirnatim kuhinjskim ubrusima. Svaki  odrezak premažite maslinovim uljem te ga lagano posolite.
  2. Tikvice operite i osušite pa ih narežite na što stinije trakice ili ih pomoću spiralizatora pretvorite u špagete. Sušene rajčice izvadite iz ulja, ocijedite i narežite ih na manje komadiće.
  3. U duboku tavu stavite maslinovo ulje, dodajte čili papričicu i listiće timijana/majčine dušice, kad timijan pusti aromu dodajte sitno kosani češnjak i pirjajte na laganoj vatri oko minute (pazite da češnjak ne zagori). Potom dodajte sušene rajčice i pirjajte dodatnu minutu. Na kraju dodajte tikvice, posolite i pirjajte jedno 2-3 minute, da se tikvice samo kratko termički obrade, odnosno zagriju.
  4. Grill tavu dobro zagrijte, premažite je maslinovim uljem pa stavite peći odrezak kornatske hame. Pecite po 3-4 minute sa svake strane.
  5. U tanjur složite tikvice s rajčicama pa na vrh stavite grilani odrezak hame, sve dodatno prelijte maslinovim uljem, pokapajte limunovim sokom i poslužite.

 

ah4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s