Čokoladna torta s ABC sirom

Veljača je jedini ženski mjesec u godini. Čudnovata je i prevrtljiva, baš kao žena, kažu. Najkraća je po broju dana, ali točno u sredini ima dan koji slavi ljubav.  Valentinovo. Nekome napeto, nekome ne. Poprilično komercijalno, složit ćete se. No koliko god mi žene govorile da nam je taj dan nevažan, ipak volimo (iako možda javno ne priznajemo) na taj dan dobiti cvijetak, znak pažnje, malo duži zagrljaj ili iznenadni “hajd’, oblači cipele i kaput!” izlazak.

Volimo i nepca svojih jačih polovica (a bogami i svoja) nagraditi finim kolačićem ili tortom. Pa nerijetko posežemo za čokoladom, jajima, maslacem, sirom (da, sirom!), mikserom i pećnicom kako bismo napravile kolač u kojem ćemo guštati udvoje. Ma može i u troje, četvero, osmero – bitno da je lijepo i da se slavi smijeh i ljubav.

ab2

Eto, čak sam i ja, poznati Grinch kad su blagdani i praznici u pitanju (pogotovo ovi komercijalni!), odlučila u ovaj predvalentinovski vikend smutiti kolačić. Ma kakav kolačić, pravu  pravcatu tortu! Od sira i čokolade, uz preljev od malina, da dodam i zeru crvene jer čokolada i maline se vole, kao što se vole Valentinovo i crvena boja (ijuhuuu!). Eto, samo da znate da gore spomenuta čokolada ipak nije glavna zvijezda ove priče,  glavna zvijezda ove priče je ABC sir.  I da, u ovoj torti ima stvarno samo zerica brašna.

abc1

{Nije li prelijepa, nije li? Čak je i mene Grincha oborila s nogu!}

ab3

Neću više dužiti, idemo na recept…

SASTOJCI (za kalup promjera 24 cm):

Podloga:

200 g crnih kakao keksa (pan di stelle ili slično)

100 g maslaca

Nadjev:

500 g ABC sira

200 g kiselog vrhnja

120 g šećera

1 žličica paste od vanilije ili 1 vanilin šećer

35 g glatkog brašna (može i bezglutensko, kao i rižino ili bademovo)

35 g gorkog kakao praha

3 jaja

100 g tamne čokolade

50 g čokoladnih kapljica ili grubo rezane čokolade

Preljev od malina (coulis):

250 g malina (smrznute ili svježe)

2 žlice šećera u prahu

1 žlica svježe cijeđenog soka od limuna

PRIPREMA:

Najprije napravite podlogu: kekse ubacite u vrećicu i valjkom za tijesto ih usitnite u fini prah. Maslac otopite, lagano ohladite pa zalijte kekse koje ste prebacili u dublju posudu. Sve dobro izmiješajte.

Dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice premažite maslacem i pobrašnite.  Smjesu od keksa prebacite u kalup za tortu i dobro utisnite na dno te malo podignite rubove.

Potom napravite nadjev od sira: u zdjeli miksajte ABC sir sa šećerom i pastom od vanilije. Kad se smjesa lijepo sjedini dodajte kiselo vrhnje. Miksajte par minuta pa dodajte jedno po jedno jaje.

Prosijte zajedno kakao i brašno pa dodajte smjesi od sira, dobro izmiješajte špatulom pa nastavite miksati par minuta. Potom dodajte otopljenu i prohlađenu čokoladu. Nastavite miksati još 2-3 minute. Na kraju dodajte čokoladne kapljice ili grubo rezanu čokoladu i sve dobro izmiješajte špatulom.

Smjesu od sira izlijte na podlogu od keksa, ravnomjerno rasporedite po kalupu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C, na srednju rešetku te pecite 45 minuta, odnosno dok se torta lijepo ne stegne. Na dno pećnice stavite plitki pleh jer bi tijekom pečenja mogao iscuriti dio maslaca.

Dok se torta peče napravite preljev od malina: smrznute ili svježe maline stavite u manju lončić, dodajte 2 žlice šećera u prahu i jednu žlicu svježe cijeđenog soka od limuna. Kuhajte dok se maline ne počnu raspadati i sve se ne pretvori u gustu smjesu. Prebacite u visoku posudu i štapnim mikserom pretvorite u pire pa sve procijedite kroz gusto sito. Ostavite da se preljev ohladi.

Budući da tijekom pečenja te kasnije tijekom hlađenja može doći do pucanja torte po površini, tortu po želji možete premazati tučenim slatkim vrhnjem. Ili je jednostavno posipati gorkim kakaom, ukrasiti čokoladnim detaljima, sitnim ružicama, listićima timijana ili metvice/mente.

Ohlađenu tortu režite na kriške i služite uz preljev od malina te tučeno slatko vrhnje.

ab4

Advertisements

2 thoughts on “Čokoladna torta s ABC sirom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s