Brioche peciva

Davnih sam vam se dana hvalila onim mojim lijepim domaćim brioche* pecivima. Jest istina da je svako pecivo bilo svoje fele (čitaj: veličine i oblika), ali su sva bila jednako ukusna. Tu nema zbora.

*riječ brioche je francuska riječ i sinonim je za fina, slatkasta peciva rađena od maslaca, brašna, jaja i dizana uz pomoć kvasca.

Ova peciva su favorit u mojoj kuhinji kad se na jelovniku planiraju mini burgeri. Sočna su, slatka, maslačasta, više kao neki kolači nego peciva. Imaju malo gušću teksturu od običnih burger peciva koja omogućava da se umak odmah ne upije i u hipu razmoči pecivo.

ab4

Volim ih posipati makom, crnim kimom, sezamom, pa čak i sitno ribanim parmezanom. Pa u njih složiti fine domaće burgere, uz obaveznu curry majonezu (s mirisnom notom limete) i nezaobilaznu coleslaw salatu (onu od kupusa, mrkve, celera, majoneze bez koje Amerikanci ne mogu zamisliti roštilj i pečeno meso. A za ovu salatu su zaslužni Nizozemci, s njima je došla do Amerike i postala hit.)

ab3

 

No, da ne duljim dalje s pričama. Pišem recept.

SASTOJCI:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog
  • 2 velike žlice šećera
  • 80 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 jaje za premazivanje (+ žličica vode)
  • sjemenke sezama, maka, crnog kima

PRIPREMA:

Dignite kvasac s toplim mlijekom, brašnom i šećerom. Otopite maslac i zagrijte mlijeko za peciva. U zdjeli dobro pomiješajte brašno sa solju, dodajte dignuti kvasac, razmućeno jaje, otopljeni maslac, šećer i toplo mlijeko pa umijesite mekano, elastično tijesto.

Prekrijte posudu čistom krpom i ostavite tijesto da se diže barem 60 minuta (a po mogućnosti i duže, do 2 sata).

Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 12 loptica. Stavite loptice tijesta na pripremljeni pleh prekriven papirom za pečenje i pustite da se dižu još 30 minuta.

Prije stavljanja u pećnicu svaku lopticu tijesta premažite razmućenim jajetom i posipajte sjemenkama po želji. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180-200 stupnjeva (ventilacija) i pustite da se peče 20-25 minuta, odnosno, dok peciva ne dobiju lijepu zlatnu boju.

 

ah1

 

Advertisements

4 thoughts on “Brioche peciva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s