Patlidžani punjeni puretinom

Stiglo nam je ljeto! A s njim, osim ovih velikih vrućina, i prvi divni domaći plodovi tikvica i patlidžana, koji su moje omiljeno ljetno povrće. Budući da je pred nama razdoblje u kojem ćemo moći uživati u blagodatima ljeta i pregrštu upravo ovog povrća, donosim vam recept za patlidžane punjene na moj način. U njima se našlo i mljevene puretine, rajčica, bijelog vina, začina i sira – svega slasnog.

ap kolaž

Ovi se patlidžani mogu servirati kako topli, tako i hladni. Idealni su za ljetnu večeru (iako je ljeti paljenje pećnice uvijek izazov), ali i za hladni ljetni ručak.

ap6

Ipak, koliko god da je paljenje pećnice bilo izazov, upalite je – za ovo jelo se isplati!

SASTOJCI (za 2 – 4 osobe):

2 patlidžana

500 g purećeg mljevenog mesa

1 srednja glavica luka

1 režanj češnjaka

200 ml pasirane rajčice

1 dcl suhog vina

dva prstohvata origana

sol, papar

maslinovo ulje

100 g sira (lako topivog poput goude, edamera i sl.)

125 g mozzarelle

par listića svježeg bosiljka

 

POSTUPAK PRIPREME:

  • Operite patližane, osušite ih pa ih prerežite po pola da dobijete 4 polovice. Oštrim nožem zarežite u meso patlidžana i napravite rešetku. Utrljajte sol u patlidžane i pustite najmanje 15 minuta da sol izvuče vodu. Nakon toga ih dobro iscijedite, premažite maslinovim uljem i stavite peći 25 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C.
  • Pripremite umak: sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte dok ne postane staklast. Luku dodajte mljeveno pureće meso i dobro ga propirjajte da se lijepo razmrvi i zapeče. Dodajte vino i pirjajte dok ne ispari alkohol i tekućina. Nakon toga dodajte jedan sitno sjeckani režanj češnjaka, origano, sol i papar pa sve zalijte pasiranom rajčicom. Pirjajte dok se tekućina ne reducira i dok umak nije kuhan. Ukupno vam za ovo treba oko 30 minuta. Kad je umak kuhan, pustite ga da se hladi.
  • Pečene patlidžane, također, lagano ohladite pa im izdubite meso i pomiješajte ga s umakom od puretine.
  • Patlidžane napunite umakom, naribajte gore sira i na kraju na svaki patlidžan rasporedite mozzarellu rezanu na ploškice. Patlidžane složite u prethodno podmazanu posudu za pečenje, pošpricajte odozgo maslinovim uljem, stavite par listića bosiljka i vratite u pećnicu da se zapeku još 15-20 minuta na 180°C.
  • Služite ih kao toplo predjelo ili kao glavno jelo uz zdjelu miješane zelene salate i čašu dobro ohlađenog bijelog vina.

 

ap5

Advertisements

2 thoughts on “Patlidžani punjeni puretinom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s