Slani lisnati tart

Poznati kuhar Yotam Ottolenghi, rođen u Jeruzalemu, ali već dugo na britanskoj adresi, moja je dugogodišnja inspiracija. Obožavam prelistavati njegove kuharice, posebno one u kojima donosi i obrađuje recepte u kojima je glavna zvijezda povrće. Kuharice su to pod nazivima „Plenty“ i „Plenty More“.  Sve su to mahom vegetarijanski recepti, iako Ottolenghi nije vegetarijanac.

I upravo je ovaj današnji recept inspiriran Ottolenghijevim receptom „Very full tart“ (iz kuharice „Plenty“), u kojem Ottolenghi za podlogu koristi prhko tijesto, ja pak danas koristim lisnato tijesto (inače i ja koristim prhko tijesto u tartevima, ali danas sam odlučila iskoristiti lisnato tijesto koje sam imala u hladnjaku). Ottolenghi povrće peče u pećnici, ja ga pečem u woku (nekako sam brža tako). Sve ostalo je skoro pa isto. Ili samo mrvicu drugačije, npr. ja nisam koristila lišće lovora i malo sam izmijenila količine sastojaka. Ali na kraju priče, tu smo negdje.

at1

Ovaj tart, inspiriran receptom kuhara Yotama Ottolenghija, pravi je nagovještaj ljeta. Prepun finog ljetnog povrća, divnih okusa i boja. Kao i fine kremaste ricotte, ali i slanog feta sira. Kombinacija je ovo raznih okusa i tekstura koja nikog neće ostaviti ravnodušnim. Jeste spremni za ljeto?

at3

SASTOJCI:

1 pakovanje lisnatog tijesta (možete koristiti ono svježe, već razvaljano ili zamrznuto koje ste odmrznuli i razvaljali na veličinu kalupa u kojem ćete peći tart)

½ svježe crvene paprike

½ svježe žute paprike

1 srednje velika tikvica

1 srednje veliki patlidžan

2 mlada luka

7 komada cherry rajčice (prepolovljene na pola)

100 g ricotte

75 g feta sira

1 jaje

1 kiselo vrhnje

nekoliko grančica svježe majčine dušice (ili dva prstohvata sušene)

sol, papar

 

POSTUPAK PRIPREME:

  • Operite povrće i narežite ga na kockice veličine 3 cm. Nemojte guliti tikvicu i patlidžan, već ih izrežite na kockice s korom. Mladi luk narežite na kolutiće. A cherry rajčice na polovice (one vam trebaju na samom kraju).
  • Na maslinovom ulju u woku ispržite prvo patlidžan, kad je dobio finu zlatnu boju i hrskavu koricu, izvadite ga van pa u istom woku pržite redom papriku, u koju nakon 10 minuta dodajte tikvice pa mladi luk. Pržite sve dok povrće ne dobije lijepu boju i lagano ne omekša (otprilike 15-20 minuta). Posolite i popaprite pa ugasite vatru i pustite da se povrće lagano ohladi.
  • Jaje dobro izmješajte s kiselim vrhnjem i lagano posolite pa dodajte na listiće trganu majčinu dušicu.
  • Na razvaljano lisnato tijesto stavite pripremljeno povrće i dobro mu preklopite rubove da nadjev ne iscuri.
  • Nakon toga po povrću dodajte ricottu pa mrvljeni feta sir. I sve zalijte pripremljenim nadjevom od kiselog vrhnja i jaja. Pazite da vam ne iscuri preko rubova (pomognite si velikom žlicom).
  • Na kraju u nadjev utisnite cherry rajčice i sve još jednom posipajte listićima majčine dušice.
  • Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija) i pecite oko 35-40 minuta, odnosno, dok tart ne dobije lijepu boju. Pazite da vam rubovi tijesta ne izgore (smanjite temperaturu ako primijetite da tijesto brzo gori).
  • Kad je tart pečen, izvadite ga na rešetku i pustite da se ohladi jedno 10 minuta i potom služite. Izvrstan je kako topao, tako i hladan.

at2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s