Baranjski kulen: šareni ljetni zalogaji

Kad je kulen u pitanju, znam da je kod svih štovatelja i zaljubljenika u ovu divnu deliciju, svaki način serviranja (osim onog tradicionalnog – narezanog na šnite, složenog na platu i posluženog s ostalim narescima), ravan potresu biblijskih razmjera. Ali ipak, ja volim pomake. I potrese. Volim se poigrati okusima i kombinacijama. A volim, točnije, obožavam i kulen. Jako!

Zato danas na vaše ekrane donosim dvije ideje za serviranje kulena, idealne za ljetna druženja, večeri s prijateljima ili proslave. Donosim vam prave male, šarene, ljetne zalogaje s kulenom!

ab1

 

Ideja br. 1 – Baguette punjen kulenom i ABC sirom

Ovo je posebno zgodna ideja za veća druženja, a i za iskoristiti stariji kruh, kao i one tvrđe, završne krajeve kulena – samo ih sitno narežite i ubacite u nadjev.

ab3a

SASTOJCI:

1 baguette/kruh francuz od 35 cm

250 g ABC sira

100 g Baranjskog kulena

1 velika žlica kiselog vrhnja

1 režanj češnjaka (sitno sjeckani ili protisnuti)

1/2 svježe mesnate crvene paprike

10 crnih maslina

5-6 listića svježeg bosiljka

malo soli i papra

POSTUPAK:

  1. Dugačkim nožem pažljivo izdubite baguette/kruh francuz.
  2. Pripremite nadjev: nasjeckajte na sitne kockice crvenu papriku, kulen, usitnite crne masline, a bosiljak narežite na trakice. U zdjelici dobro izmiješajte ABC sir i vrhnje kojem ste dodali sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, malo soli i papra. Dodajte nasjeckani kulen, papriku, masline i bosiljak te dobro izmiješajte.
  3. Nadjevom napunite baguette. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stisne, barem 2 sata, a najbolje preko noći.
  4. Režite na centimetar debele kriške i poslužite kao hladno predjelo ili snack.

 

Ideja br. 2 – Šareni zalogaji s kulenom, pečenom paprikom i mozzarellom

Također, vrlo zgodan način serviranja u jednom zalogaju. Samo sve nabodete na čačkalice i poslužite.

ab2

SASTOJCI:

15 malih kuglica mozzarelle

3-4 šnite kulena rezanog na trakice

1 pečena paprika rezana na trakice

4-5 većih listova bosiljka rezanog na trakice

čačkalice

POSTUPAK:

  1. Dobro ocijedite mozzarellu.
  2. Kulen, papriku i bosiljak narežite na trakice debljine jednog centimetra.
  3. Kuglicu mozzarelle omotajte prvo pečenom paprikom, potom bosiljkom i na kraju kulenom. Učvrstite čačkalicom u zalogaj. Ili slažite male zalogaj-ražnjiće po vašoj volji.
  4. Poslužite kao hladno predjelo ili snack.

 

Ako vam se nikako ne sviđaju ove šarene ideje, onda narežite kulen kako ga već režete, složite na platu, uz sir i ostale nareske i uživajte u njemu baš onako kako najviše volite.

Ja volim onu staru latinsku “de gustibus non est disputandum”, u prijevodu “o okusima se ne raspravlja”.

A ni o kulenu, također! Ponavljam, servirajte ga i jedite baš onako kako ga najviše volite…

ab4

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s