Baranjski kulen: I to carpaccio od kulena

Što reći o kulenu, a da već nije rečeno? Koja je tajna baranjskog kulena?

Svi znamo da se radi o našem fantastičnom autohtonom proizvodu, što bi značilo da se kulen nigdje ne može napraviti kao što se radi u Slavoniji i Baranji. Ova suhomesnata delicija, i naš ponos, je napravljena od najboljeg svinjskog mesa, balansiranih začina, uz neizostavnu ljutu i slatku domaću mljevenu papriku.

ak1

Koliko je kulen u narodu od davnina uživao poseban ugled i status govori i činjenica da je nekad davno u obitelji bilo jedna svinja, jedan kulen. Rijetko je koja obitelj imala više od nekoliko komada kulena. Kulen se rezao za najvažnije prigode, a njime su se darivali samo zaslužni i dragi prijatelji.

ak2

Kulen se reže na deblje kriške jer kako Slavonci kažu, kulen se ne jede, već se kuša. Kako ga onda poslužiti, a da već nije poslužen na taj način? Moj odgovor je carpaccio.

ak8

Originalno, carpaccio je talijanski specijalitet koji se sastoji od tanko narezanog sirovog bifteka, a poslužuje se kao hladno predjelo. Međutim, carpaccio je odavno prestao biti sinonim za sirovi biftek; biftek je tako u drugim kombinacijama uspješno zamijenjen tunom, lososom, hobotnicom, sirovim vrganjima pa čak i voćem. Danas je riječ carpaccio dobila novu dimenziju – kulen.

Poslužen u tradicionalnoj priči, uz rukolu i tanke strugotine paškog sira, uz zeru papra i mrvu maslinova ulja. Kombinacija je fantastična. Da imam onaj moj sanjani bistro od 4 stola, posluživala bih upravo ovaj carpaccio. Kao pravo lokalno predjelo s daškom tradicije. Bio bi on moj zaštitni znak, moj copyright.

ak kolaž 2

Da biste napravili carpaccio, obično trebate zamrznuti osnovnu namirnicu, kako bi je mogli što tanje izrezati. Ista priča je s kulenom. Odrežite komad kulena, omotajte ga prozirnom folijom i zamrznite ga. Držite ga u zamrzivaču sve do upotrebe pa ga tanko, najtanje što možete režite na mašinu za meso ili ručno oštrim nožem, radeći fine tanke zavijutke.

Idemo na cijeli recept.

SASTOJCI:

250 -300 g Baranjskog kulena u komadu

50 g rukole

50 g tvrdog paškog sira (ili nekog drugog poput grane padano, parmezana, ribanca)

malo papra

malo maslinova ulja

POSTUPAK:

Odrežite komad kulena, ogulite ga i zamotajte u prozirnu foliju pa zamrznite. Držite ga u zamrzivaču sve do upotrebe.

Na mašinu za meso ili ručno nožem izrežite što tanje šnite kulena.

Na tanjur za posluživanje stavite opranu rukolu, na nju tanko izrezani kulen, dodajte strugotine tvrdog paškog sira (sir nastružite pomoću noža za guljenje povrća), popaprite i pokapajte maslinovim uljem.

Sve dobro izmješajte i služite u manjim tanjurima kao hladno predjelo. Uz obaveznu čašu baranjskog vina.

Ako želite, možete dodati i koju cherry rajčicu i kapare u soli.

ak4

Advertisements

2 thoughts on “Baranjski kulen: I to carpaccio od kulena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s