U suradnji s Dukatom: Hasselback krumpiri s pancetom i sirom

Ovaj sam recept objavila još prošlog ljeta, u divnoj suradnji s Dukatom. Dukat i hrvatski blogeri su za vas napravili puno lijepih jela, fotografirali ih i skupili na jednom mjestu. Svi recepti i fotografije su zabilježeni na Dukatovoj web stranici pa tako i ovaj moj za Hasselback krumpire s finim kuhanim sirom i pancetom. Kliknite svakako na link, naći ćete divnih jela i divnih inspiracija!

Sirelin domaći kuhani sir, bogatog mliječnog okusa i elastične teksture, možete upotrijebiti uvijek i svuda, u sendvičima, kao jedan od tradicionalnih sireva u sklopu sirne plate, pa sve do nadjeva za slane delicije ili fine, sočne hasselback krumpire. Bilo da volite klasičnu verziju ili pak onu dimljenu, ovaj će vas sir vratiti u djetinjstvo, u doba bakinih kuhanih sireva i osvojiti pravim domaćim okusom.

a packshot low res 2

Hasselback krumpiri potječu iz Švedske, a svoje su ime dobili upravo po restoranu „Hasselbacken“ iz Stockholma, u kojem su prvi put posluženi. Radi se o nadjevenim krumpirima koje krasi hrskava, zlatno pečena korica i izuzetno mekan i sočan unutarnji dio. U Švedskoj se tradicionalno nadjevaju maslacem i krušnim mrvicama te se služe uz pečenu piletinu, a vi ih nadjenite pancetom i domaćim kuhanim sirom i služite uz što god poželite.

a prez low

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

4 krumpira srednje veličine (s korom ili oguljenih)

100 g pancete ili domaće dimljene slanine

150 g Sirelinog domaćeg kuhanog sira (klasičnog ili dimljenog)

50 g maslaca

sol, papar, začinsko bilje po želji, svježe mljeveni suhi chilli

maslinovo ulje

POSTUPAK:

  • Operite i dobro iščetkajte krumpire (ako ćete ih koristiti s korom i ako nisu kemijski tretirani) pa ih posušite kuhinjskim papirom. Ili ih operite i ogulite.
  • Zarežite svaki krumpir na tanje ploškice, ali ne do kraja. Narežite pancetu i sir.
  • Između svake zarezane ploškice u krumpiru ubacite malo maslaca i nakon toga utisnite ploškicu pancete. Tako pripremljeni krumpir stavite u posudu za pečenje koju ste pošpricali maslinovim uljem. Posolite, popaprite ili dodajte svježe mljeveni čili. I svaki krumpir još malo pošpricajte maslinovim uljem.
  • Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 50 minuta. Nakon toga izvadite krumpire iz pećnice i pažljivo utisnite ploškice domaćeg kuhanog sira pa začinite svježim začinskim biljem (origano, majčina dušica, bosiljak). Vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta ili dok se sir skroz ne otopi i dobije lijepu boju.
  • Poslužite uz pečeno meso ili uz veliku zdjelu salate.

 

a prezentacija low res 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s